ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Θολώνει τα νερά για το προαποφασισμένο νέο χτύπημα στην πρώτη κατοικία

Παιχνίδια εντυπώσεων στις πλάτες του λαού, την ώρα που μεθοδεύει την παραπέρα διάλυση ακόμα και αυτής της υποτυπώδους προστασίας που υπήρχε έως σήμερα

Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων
Με τη «σφραγίδα» των εγχώριων τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων, στη βάση της συμφωνίας τους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά το νέο «εμβληματικό» τερατούργημα αναφορικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία, ανοίγοντας το δρόμο για την κλιμάκωση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών», προκειμένου το όποιο «πλαίσιο» καταληχτεί να εμπλουτιστεί και να «εξειδικευτεί» στη συνέχεια με μια σειρά από νέες «παρεμβάσεις» μέσω εφαρμοστικών διατάξεων, Υπουργικών Αποφάσεων, «διευκρινιστικών» εγκυκλίων κ.λπ., εννοείται προς ακόμα χειρότερη κατεύθυνση για το λαό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νομοθετική ρύθμιση «στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών», όπως οι ίδιοι λένε, προγραμματιζόταν να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή, συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί με τους «εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος» (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ά.) για την «αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών», όπως «βαφτίζουν» το επόμενο κύμα της επίθεσης, που θα ακολουθήσει την κατάθεση του νόμου και μέχρι αυτός να τεθεί οριστικά σε εφαρμογή, σφίγγοντας κι άλλο τον κλοιό γύρω από τη λαϊκή κατοικία.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί σε δηλώσεις του την Πέμπτη εμφανίστηκε βέβαιος για τη συναινετική κατάληξη, λέγοντας ότι «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας τις επόμενες ημέρες, ενόψει του Γιούρογκρουπ στις 5 Απριλίου».

Δόκανο στην πρώτη κατοικία

Και ενώ η κυβέρνηση σηκώνει «κουρνιαχτό» γύρω από την υποτιθέμενη «σκληρή» διαπραγμάτευση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα το αντιλαϊκό τερατούργημα διαμορφώνεται ως εξής:

Προσωρινή «προστασία» με διάρκεια μόλις 12 μήνες και βέβαια με τους λεόντειους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν κυβέρνηση και τραπεζίτες. Ετσι, η νέα «δικλίδα ασφαλείας» για τις τράπεζες αφορά την προσθήκη και νέου εκβιασμού για την απόσυρση κάθε προστασίας, ακόμη και γι' αυτά τα νοικοκυριά που θα πληρούν τα χαμηλά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, μετά την ολοκλήρωση των 12 μηνών. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή έρχεται να εντείνει τους εκβιασμούς και τις απειλές.

Στη ρύθμιση - λαιμητόμο εντάσσονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2018, ή ενδεχομένως μέχρι το Σεπτέμβρη του 2018. Αυτά δηλαδή που θα «κοκκινίσουν» στη συνέχεια θα βρεθούν έξω και από αυτήν την πρόσκαιρη και υποτυπώδη προστασία, εξέλιξη που επίσης συνδέεται με την κλιμάκωση των εκβιασμών και για τη συγκεκριμένη ομάδα λαϊκών νοικοκυριών, με στόχο την αποτροπή νέας φουρνιάς «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Με βάση όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά, τα πρόσκαιρα εισοδηματικά κριτήρια «προστασίας» κατά την πρόταση κυβέρνησης - τραπεζιτών κατακρεουργούνται:

Οι ...«τεχνικές λεπτομέρειες»

«Ενα το κρατούμενο» είναι η προσπάθεια διάλυσης της όποιας δικαστικής προστασίας έχει απομείνει, με τη μεταφορά των υποθέσεων από τα δικαστήρια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου βέβαια το πάνω χέρι θα έχουν οι τράπεζες, ενώ σχεδιάζεται ο μαζικός επανέλεγχος δανειοληπτών που ήδη έχουν ενταχθεί (με δικαστικές αποφάσεις) στις διατάξεις του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου (νόμος Κατσέλη).

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση με προηγούμενη παρέμβαση «κλείδωσε» και την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, όχι μόνο σε όσους αιτηθούν δικαστική προστασία, αλλά και για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στην υπάρχουσα ρύθμιση.

Τυχόν κατάθεση αίτησης του δανειολήπτη για προστασία από τα αρμόδια δικαστήρια θα έχει στο εξής ως προϋπόθεση την αποπληρωμή του 30% της ληξιπρόθεσμης οφειλής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η εξέλιξη αυτή θα βάζει αποφασιστικό φραγμό σε αιτήσεις προστασίας από τα δικαστήρια, με στόχο τη διεκπεραίωση των υποθέσεων αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του «εξωδικαστικού συμβιβασμού», όπου οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν τον πλήρη φάκελο των υποθέσεων.

Για την ώρα, παραμένουν ασάφειες σχετικά με τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια και υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες. Σε κάθε περίπτωση, η 12μηνη ισχύς του νέου νόμου εξαναγκάζει και τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών να προσφύγουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των τραπεζών.

Παραπέρα, ο νέος νόμος - τερατούργημα αναμένεται να περιέχει διάταξη άμεσης απόρριψης των αιτήσεων προστασίας που κατατίθενται στις παραμονές ενός προγραμματισμένου πλειστηριασμού κ.λπ.

Με τις πλάτες των «θεσμών»

Σε κάθε περίπτωση, τα παζάρια γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια φέρνουν στην επιφάνεια πτυχές της «μόνιμης εποπτείας» των λαϊκών αναγκών, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» στο πλαίσιο του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου», των συνθηκών, Οδηγιών και άλλων συμφωνιών στο πλαίσιο της ΕΕ, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» ουσιαστικά βάζουν πλάτη και διευκολύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στα επόμενα βήματα και να «τρέξει» τις ...«τεχνικές λεπτομέρειες». Ετσι, το νέο πλαίσιο θα μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα εκδώσει σχετική γνωμοδότηση. Ταυτόχρονα, απαιτείται και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) για την κρατική επιδότηση των δόσεων για στεγαστικά δάνεια.

Παράλληλα, οι «θεσμοί» «θυμίζουν» τις αντιλαϊκές ρήτρες αναφορικά με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, από τα κέρδη που αποκόμισαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η σχετική έγκριση από το Γιούρογκρουπ προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των «θεσμών» για όλα τα προαπαιτούμενα, και βέβαια για την πρώτη κατοικία.

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) - βασικός δανειστής του ελληνικού κράτους - έχει τον πρώτο λόγο στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης των δανείων προς το ΔΝΤ, που εξετάζει η κυβέρνηση. Βέβαια, η σχετική έγκριση του ESM επίσης προϋποθέτει την ολοκλήρωση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων και της τρέχουσας «αξιολόγησης»...