ΙΤΑΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζικές εκδηλώσεις κατά του πολέμου
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001

Associated Press

Από την αντιπολεμική συγκέντρωση στη Ρώμη
ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΟΖ ΝΤΟΥ ΙΓΟΥΑΣΟΥ.--

«ΟΧΙ στον πόλεμο» βροντοφώναξαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους της Ρώμης, δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί που συμμετείχαν στο κάλεσμα πλατιάς αντιπολεμικής συγκέντρωσης που διοργάνωσαν ομάδες που συμμετείχαν στη «Γένοβα 2001». Την ίδια περίπου ώρα, μερικές χιλιάδες άτομα (λιγότερα σε σχέση με την παραπάνω κινητοποίηση, όπως εκτίμησαν ορισμένοι ξένοι ανταποκριτές) συμμετείχαν στη φιέστα «Ημέρα αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ» που είχε στήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην «Πιάτσα ντελ Πόπολο»...

Τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν ζήτησαν το Σάββατο στο Λονδίνο μερικές εκατοντάδες άτομα που διαδήλωσαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ενώ την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν υπέρ της ειρήνης και στο «Φοζ ντου Ιγουάσου» της Νότιας Βραζιλίας.

Οι κινητοποιήσεις στη Ρώμη

Δύο, επί της ουσίας διαφορετικές, κινητοποιήσεις έζησε η ιταλική πρωτεύουσα το περασμένο Σάββατο. Η μία είχε κεντρικό στίγμα κατά του πολέμου και προκάλεσε τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων (ορισμένοι εκτιμούν πως ανήλθαν σε 150.000!). Η άλλη -οργανωμένη φιέστα περισσότερο παρά λαϊκή κινητοποίηση- πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας τη συμμετοχή περίπου 50.000 ατόμων.

Στην αντιπολεμική συγκέντρωση οι συμμετέχοντες, κρατώντας στους ώμους κόκκινες σημαίες και αντι-ΝΑΤΟικά πανό, διέσχισαν τους δρόμους της Ρώμης μέχρι την αρχαία Αγορά φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του πολέμου και του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η φιέστα του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία «Πιάτσα ντελ Πόπολο», όπου ανέμιζαν εκατοντάδες αμερικανικές σημαίες. Ο Μπερλουσκόνι, ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, εκφώνησε ομιλία φλύαρη και πομπώδη από την οποία δεν έλειψαν υπερβολές (του τύπου «η αμερικάνικη σημαία δε συμβολίζει μόνον τις ΗΠΑ, αλλά την ίδια την ελευθερία και τη δημοκρατία») και ατοπήματα ολκής (όπως «ο 20ός αιώνας ήταν αιώνας ειρήνης»...)!

Κατά τη διάρκεια και των δύο συγκεντρώσεων είχαν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, τα οποία μεταξύ άλλων περιλάμβαναν ακόμη και απαγόρευση όλων των πτήσεων πάνω από την ιταλική πρωτεύουσα. Αμφότερες έληξαν ειρηνικά δίχως επεισόδια.

Αντιπολεμική συγκέντρωση στο Λονδίνο

Σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου και δη κατά των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία επί της οδού Ντάουνινγκ στο Λονδίνο, πραγματοποίησαν το Σάββατο εκατοντάδες Βρετανοί.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν τη συγκέντρωση φέροντας στους ώμους και στα χέρια αντιπολεμικά πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς και φέρτε την ειρήνη στην περιοχή με διπλωματικά και πολιτικά μέσα».

Συγκέντρωση για την ειρήνη στη Βραζιλία

Στη μεθοριακή περιοχή της Βραζιλίας «Φοζ ντου Ιγουάσου» κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη και την Αργεντινή, που έχει στιγματιστεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σαν «το κρησφύγετο ισλαμιστών τρομοκρατών στη Λατινική Αμερική»(!), δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης, επιχειρώντας παράλληλα να διαμαρτυρηθούν για το στιγματισμό της περιοχής.

Η πολύμορφη κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στο όνομα της «Ειρήνης Δίχως Σύνορα», πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή άνω των 30.000 ατόμων όχι μόνον από τη Βραζιλία αλλά και από τις άλλες δύο όμορες χώρες στο πάρκο «Γκραμαδάου» του Φοζ ντου Ιγουάσου.