ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Μόνο μπαλώματα στα σεισμόπληκτα με τα κυβερνητικά μέτρα

Με χτεσινή πανελλαδική απεργία διεκδίκησαν δεδουλευμένες αποδοχές, που κινδυνεύουν να χάσουν για πάντα

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 1999

Την πεποίθησή τους ότι με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων κτιρίων, μοιραία θα οδηγηθούμε σε επισκευές - μπαλώματα, εξέφρασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των μηχανικών που εργάζονται στο δημόσιο (ΕΜΔΥΔΑΣ ), στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποίησαν. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν, στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: Από τη μια προχωράει στην περαιτέρω ποινικοποίηση του επαγγέλματος του μηχανικού, με βασικό επιχείρημα ότι έχουν τη βασική ευθύνη αν δεν ενεργούν με βάση τους νόμους. Από την άλλη, όμως, η ίδια η κυβέρνηση θεσπίζει τεχνικές οδηγίες με βάση τις οποίες η μελέτη αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων κτιρίων δε θα βασίζεται στους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς, αλλά στους παλιούς! Παράλληλα, σε όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν την ενίσχυση, εγκρίνει μεν τη μελέτη, αλλά πληρώνει μόνο την επισκευή... Επίσης οι μηχανικοί του δημοσίου κατήγγειλαν:

Για όλους αυτούς τους λόγους οι μηχανικοί του δημοσίου εξέφρασαν τους φόβους τους ότι πολλοί σεισμόπληκτοι θα υποχρεωθούν να κάνουν όπως όπως τις επισκευές προκειμένου να ξαναμπούν στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σε ενδεχόμενο νέο σεισμό.

Οι μηχανικοί του δημοσίου, στο πλαίσιο των χτεσινών κινητοποιήσεων, μπλοκάρισαν τη λειτουργία τεσσάρων βασικών ΤΑΣ (Ν. Φιλαδέλφειας, Α. Λιοσίων, Μενιδίου και Περιστερίου ), τα οποία είτε δε λειτούργησαν καθόλου είτε υπολειτούργησαν. Βασικά αιτήματά τους είναι η κατοχύρωση δεδουλευμένων επιδομάτων, τα οποία κινδυνεύουν να διαγραφούν στο τέλος του χρόνου, η υπογραφή συλλογικής σύμβασης, η απόκρουση της κυβερνητικής πρόθεσης για την ποινικοποίηση του επαγγέλματός τους και η απόκρουση της απαξίωσης του ρόλου τους που γίνεται σε όφελος ακριβοπληρωμένων και αναποτελεσματικών ΑΕ.