ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση προστατεύει τους επιχειρηματίες

Ανεφάρμοστο παραμένει το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε πριν ενάμιση χρόνο για τις ιδιωτικές κλινικές

Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001

Ενα ακόμα Προεδρικό Διάταγμα - το 235/2000 ΦΕΚ.199 Τ.Α` που υποτίθεται ότι ρύθμιζε την ασυδοσία των ιδιωτικών κλινικών - παραμένει στα χαρτιά, ενώ οι κλινικάρχες παίρνουν αλλεπάλληλες παρατάσεις για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που αφορούν στη σύνθεση του προσωπικού και της τεχνικής υποστήριξης.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και υπενθυμίζει ότι απ' τις 18.10.2000 με ανακοίνωσή της είχε καταγγείλει ότι δεν υπήρχε «πολιτική βούληση για έλεγχο της λειτουργίας των κλινικών» και προειδοποιούσε ότι και «το ΠΔ 235/2000 είναι πολύ πιθανό και αυτό να μείνει στα χαρτιά και να έχει την ίδια κατάληξη με το ΠΔ 517/91».

Στην ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ τονίζει: «Το μόνο που έρχεται να προσθέσει το ΠΔ 235/2000 είναι η νομιμοποίηση της επέκτασης των δραστηριοτήτων των μεγαλοκεφαλαιούχων της υγείας. Εκτιμούμε ότι προσπαθεί να νομιμοποιήσει τους εργολάβους στην καθαριότητα, στην κουζίνα και τη φύλαξη. Σήμερα τα δεδομένα στο χώρο της υγείας αλλάζουν γρήγορα με την πολιτική της κυβέρνησης και αποσκοπούν στο να προσφέρουν περισσότερα κέρδη στους μεγαλοκεφαλαιούχους της υγείας».

Η ΟΣΝΙΕ υπογραμμίζει την «αργή, αλλά σταθερή αποδιοργάνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με τη δημιουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ)» καθώς και την προσφορά πάνω από 1.000 κρεβατιών στον ιδιωτικό τομέα (Ερρίκος Ντυνάν, Μετροπόλιταν, Κεντρική Κλινική) από τις αρχές του 2000. Επίσης σημειώνει την καθυστέρηση της λειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

«Η υπόθεση της υγείας μας ενδιαφέρει άμεσα, σαν εργαζόμενους, αλλά και σαν πιθανούς χρήστες των υπηρεσιών υγείας» επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ και τονίζει: «Θέλουμε ένα δημόσιο, καθολικό σύστημα υγείας, έξω από "τους κανόνες της αγοράς" και της συναλλαγής. Στους εργαζόμενους και στα σωματεία τους πέφτει και πάλι το βάρος των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών προσφέρονται για έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα, όσο βέβαια είναι εφικτό, στις σημερινές συνθήκες για την εφαρμογή του ΠΔ 235/2000 ως προς τη σύνθεση προσωπικού».

«Είναι σίγουρο πως η κυβέρνηση δε θέλει να επιβάλει κανέναν ουσιαστικό έλεγχο με το ΠΔ προστατεύοντας τους εμπόρους της υγείας. Τελικά ίσως την πληρώσουν ορισμένες μικρές κλινικές», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ που δηλώνει ότι θα προσπαθήσει με όσες δυνατότητες έχει, με τη βοήθεια των σωματείων και των εργαζομένων - και χωρίς αυταπάτες - να προωθήσει τους ελέγχους στον ιδιωτικό τομέα.