ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
Ματωμένα πλεονάσματα και νέοι εκβιασμοί με το βλέμμα στις «αγορές»
Τρίτη 9 Απρίλη 2019

Με φόντο τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην παγκόσμια οικονομία διενεργείται στην Ουάσιγκτον, στο τέλος αυτής της βδομάδας, η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το ζήτημα της πρόωρης εξόφλησης ενός τμήματος των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών, με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές και τους «επενδυτές», μέσω αγγλόφωνου οικονομικού δελτίου (Economic Bulletin), επισημαίνει ότι η πρόωρη αποπληρωμή θα χρηματοδοτηθεί από «το ταμειακό αποθεματικό που έχει συσσωρευτεί λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης των τελευταίων τεσσάρων ετών». Πρόκειται για τον ειδικό κρατικό λογαριασμό, όπου συσσωρεύονται τα φαραωνικά πλεονάσματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και μάλιστα κατά το τμήμα που έχει ξεπεράσει τους αντιλαϊκούς στόχους στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαφημίζει το υπουργείο Οικονομικών, το υπερπλεόνασμα της περιόδου 2016-2018 έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 13 δισ. ευρώ, από τα οποία μόλις 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος».

Βέβαια, οι παραπάνω «ομολογίες» αποδίδουν μόνο ένα μικρό μέρος από τη λεηλασία που έχει συντελεστεί στο λαϊκό εισόδημα, τόσο μέσω της φοροληστείας όσο και της κατακρεούργησης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, ενώ βέβαια και στα λεγόμενα «κοινωνικά μερίσματα» η κυβέρνηση εντάσσει μια σειρά από «αντίμετρα» για το κεφάλαιο.

Επιδότηση «κόκκινων» δανείων με «κατ' οίκον» ελέγχους!

Την ίδια ώρα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας διευκρινίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αναφορικά με την κρατική επιδότηση σε όσα από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια θα περνάνε από την «ψιλή κρησάρα» των δεκάδων κριτηρίων και προϋποθέσεων, με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη διάλυση της προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Μάλιστα, η Υπουργική Απόφαση κάνει και παραπέρα βήματα, σε αντιδραστική κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων, τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που δικαιούνται την επιδότηση, υποχρεώνονται να «συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ' οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού»!

Σε κάθε περίπτωση, η κρατική επιδότηση έρχεται να διευκολύνει τις τράπεζες, ενώ η ενεργοποίηση της ρύθμισης προϋποθέτει την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς βέβαια και την έναρξη λειτουργίας της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας», μέσω της οποίας οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν τον «πλήρη φάκελο» των υποθέσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση:

-- «Οι προϋποθέσεις και το ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως στο τέλος κάθε οικονομικού έτους», προκειμένου βέβαια να εντοπιστούν τυχόν αλλαγές των κριτηρίων «επιλεξιμότητας» (π.χ. εισόδημα). Σε αυτό το πλαίσιο, η «ηλεκτρονική πλατφόρμα» θα έχει πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία του Taxis.

-- H συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται αυτόματα σε περίπτωση που ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο για 3 μηνιαίες δόσεις, σε περιπτώσεις που κατόπιν του ετήσιου επανελέγχου διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης κ.ά.

--Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, η «θιγόμενη» τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε «αναγκαστική εκτέλεση» (πλειστηριασμό), ενώ η οφειλή προσαυξάνεται με επιτόκιο 5%, ενώ «σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτεπάγγελτη ή κατόπιν αναφοράς έρευνα, τα σχετικά στοιχεία παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπευθύνων».

-- Οι τράπεζες αποστέλλουν σε μηνιαία βάση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάσταση δικαιούχων και καταβληθέντων ποσών, ώστε να διαπιστώνονται οι καταβολές για τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα.

Θυμίζουμε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο της «προστασίας» συμπιέζεται στα 12.500 ευρώ, για το ζευγάρι έως 21.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπουργική Απόφαση προσδιορίζει τα ποσοστά της συμμετοχής του Δημοσίου ανά κλιμάκιο εισοδήματος και με βάση την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού. Το ποσοστό επιδότησης θα διαμορφώνεται από 20% μέχρι και 50% για τους δανειολήπτες που θα ρυθμίσουν «κόκκινα» στεγαστικά και θα είναι οριζόντιο στο 30% για τα επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.