ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θεσμοθετεί το ανταγωνιστικό Λύκειο και πανεπιστήμιο
Τετάρτη 10 Απρίλη 2019

Eurokinissi

Με ενσωματωμένες τις βασικές κατευθύνσεις της αστικής στρατηγικής για την Εκπαίδευση και «με τη βούλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το πολυσέλιδο νομοσχέδιο - σκούπα με τις ρυθμίσεις για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τις νέες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη με περαιτέρω συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και μια σειρά ακόμα διατάξεις για όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Λύκειο, η κυβέρνηση φέρνει για νομοθέτηση το σχέδιο που έχει ήδη ανακοινώσει στον βασικό πυρήνα του από τον περασμένο Σεπτέμβρη και το οποίο κάνει χειρότερο, πιο ανταγωνιστικό και φτωχό σε περιεχόμενο το Λύκειο. Η Γ' Λυκείου χάνει τα όποια στοιχεία γενικής παιδείας και μετατρέπεται σε έτος με στενό χαρακτήρα προετοιμασίας για τις πανελλαδικές, στα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι. Υψώνονται νέοι εξεταστικοί φραγμοί, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, οι απόφοιτοι Λυκείου θα επιδιώξουν να εισαχθούν είτε σε τμήματα με συμμετοχή σε πανελλαδικές εξετάσεις με τους γνωστούς όρους σκληρού ανταγωνισμού, είτε σε «τμήματα με θέσεις ελεύθερης πρόσβασης», στα οποία έτσι κι αλλιώς και σήμερα η εισαγωγή γινόταν με βαθμολογίες μικρότερες από 9,5, που απαιτείται τώρα για την απόκτηση του απολυτηρίου.

Νέες συγχωνεύσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου αφορά τις νέες συγχωνεύσεις ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ειδικότερα:

Καθώς ο πυρήνας των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι η στενότερη σύνδεσή της με τη στρατηγική μιας περιφερειακής και κλαδικής ανάπτυξης στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων, ιδρύονται αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικά πάρκα ενταγμένα σε αυτόν τον στόχο.

Ανάμεσα στις διατάξεις για διάφορα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης προβλέπεται η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει τη δυνατότητα αντιστοιχίας Τμημάτων Σχολών Μηχανικών με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών. Αντί για την ικανοποίηση της ανάγκης για ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, οδηγεί έτσι σε νέες κατηγοριοποιήσεις. Στην ίδια κατεύθυνση της πολυδιάσπασης και κατηγοριοποίησης σπουδών και τίτλων εντάσσονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ΔΟΑΤΑΠ, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλές δεκάδες πρωτιές και αυτοδυναμίες... (2022-05-19 00:00:00.0)
Για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (2019-03-06 00:00:00.0)
Στόχος η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες του κεφαλαίου (2018-07-31 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις χτες ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» (2013-02-07 00:00:00.0)
Πάνω από 50 Τμήματα με εκατοντάδες φοιτητές μετακομίζουν σε άλλες πόλεις! (2013-02-01 00:00:00.0)
Με άρμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς ιδιωτικοποίηση; (2001-10-21 00:00:00.0)