ΦΟΡΟΥΜ ΚΙΝΑΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συμφωνίες για μπίζνες στο επίκεντρο ανταγωνισμών

Στην Κροατία μεταβαίνει σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός

Παρασκευή 12 Απρίλη 2019

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Κίνας και Κροατίας
ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το Ενατο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κίνας και 16 χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (πρωτοβουλία γνωστή ως Φόρουμ των 16+1) πραγματοποιείται από νωρίς σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, με τη συμμετοχή του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού μονοπωλιακών ομίλων σε ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το σχήμα συμμετέχουν οι ακόλουθες χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής: Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία.

Στο επίκεντρο του Φόρουμ θα τεθούν τα σημερινά και τα επόμενα σχέδια της Κίνας για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών και άλλων σχέσεων με δεκάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, τα σημαντικά έργα υποδομών σε χώρες της περιοχής που κατασκευάζουν ή συγχρηματοδοτούνται από κινεζικά κρατικά και ιδιωτικά μονοπώλια, στο πλαίσιο της σινικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» (οι σύγχρονοι εμπορικοί «Δρόμοι του μεταξιού»), παρακολουθούνται στενά από ΗΠΑ και ΕΕ, που βλέπουν να χτυπιούνται συμφέροντα δικών τους μονοπωλίων. Ενδιαφέρον συμμετοχής στο Φόρουμ για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης έχει εκδηλώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται σήμερα στη σύνοδο στο Ντουμπρόβνικ, όπου αναμένεται να ζητήσει και επίσημα την ένταξη της Ελλάδας στο σχήμα.

Πριν από την έναρξη του Φόρουμ, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Τρίτης επίσημη επίσκεψη στην Κροατία, διαπιστώνοντας μαζί με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη δυναμική ανάπτυξή τους σε τομείς όπως οι υποδομές, η βιομηχανία, οι μεταφορές, ώστε να περάσουν (όπως τόνισαν) «στη φάση της αδαμάντινης περιόδου».

Στα μέσα της βδομάδας, οι Πλένκοβιτς και Λι παρακολούθησαν την υπογραφή έξι συμφωνιών διμερούς συνεργασίας σε γεωργία, τουρισμό, τεχνολογία, αθλητισμό και ψηφιοποίηση της οικονομίας, ενώ μέχρι αργότερα σήμερα αναμένεται να παραστούν στην υπογραφή και άλλων 10 συμφωνιών. Ενα από τα κορυφαία έργα υποδομών που κατασκευάζουν κινεζικά μονοπώλια στην Κροατία είναι η γέφυρα του Πέλιεσατς (με μήκος 2,4 χλμ. και ύψος 55 μέτρων, που θεωρείται η μεγαλύτερη στην Κροατία), ενώ διεκδικούν να αναλάβουν και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου Ζάγκρεμπ - Ριέκας αλλά και κροατικών λιμανιών. Ενδιαφέρον για την αξιοποίηση τερματικού σταθμού LNG υγροποίησης φυσικού αερίου στο κροατικό νησάκι Κρκ έχουν δείξει και οι ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται να προωθήσουν και να αυξήσουν τις πωλήσεις αμερικανικού φυσικού αερίου, παίρνοντας σημαντικό κομμάτι της αγοράς από τα ρωσικά μονοπώλια που δρουν στην Ευρώπη.

Σύνοδος στο Βερολίνο για το Κοσσυφοπέδιο

Μπροστά στις κινήσεις της Κίνας στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, Γερμανία και Γαλλία προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους επιδιώκοντας εκτόνωση της έντασης που επικρατεί εδώ και καιρό στις σχέσεις Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Προωθούν έτσι τα σχέδια για την ευρωατλαντική ένταξη Βελιγραδίου και Πρίστινας, προγραμματίζοντας σύνοδο στις 29 και 30 Απρίλη στο Βερολίνο.

Στη σύνοδο θα παραστούν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Από τη Σερβία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η πρωθυπουργός Ανα Μπράνμπιτς και από το Κοσσυφοπέδιο ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η γαλλογερμανική πρόσκληση και στον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει στη συγκεκριμένη σύνοδο διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εφόσον δεν αρθούν οι δασμοί 100% σε σερβικά προϊόντα, που επέβαλε η κυβέρνηση Χαραντινάι, ώστε να εκβιάσει την «αναγνώριση» του προτεκτοράτου. Ανέφερε επίσης με νόημα ότι θα επιδιώξει να συζητήσει τις εξελίξεις με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο το επόμενο διάστημα με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.