ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παρέμβαση Γκουτέρες για επανέναρξη συνομιλιών
Πέμπτη 18 Απρίλη 2019

Από την τελευταία «άτυπη» συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, Ε. Σπέχαρ, το Φλεβάρη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε νέο γύρο συνομιλιών για τη διχοτόμηση της Κύπρου καλεί ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και με τη νέα έκθεση που υπέβαλε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, εκφράζοντας ελπίδα ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα εργαστούν για «να ξεπεράσουν τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται» αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι η επίτευξη συμβιβασμού «θα απαιτήσει από κάθε πλευρά να δεχθεί λιγότερο από το πληρέστερο μέτρο ικανοποίησης σε κάθε ζήτημα», αναγνωρίζοντας δηλαδή ανοιχτά ότι απαιτούνται σημαντικές υποχωρήσεις εκατέρωθεν. Αλλωστε, συνολικά οι εκκλήσεις και οι διεργασίες για την επανένωση του νησιού αποτελούν μέρος ευρύτερων συμβιβασμών που εξετάζονται για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου αντίπαλα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Αυτό καταγράφει και η πρόσφατη πρόταση νόμου που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία με στόχο να ανακοπεί η ρωσική διείσδυση στη ΝΑ Μεσόγειο, μέσα από την ενίσχυση της στρατιωτικής, ενεργειακής συνεργασίας των ΗΠΑ με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ. Στο πλαίσιο προώθησης αυτών των σχεδιασμών, ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ ξεκίνησε επαφές στην Κύπρο και τις επόμενες μέρες θα βρεθεί και στη χώρα μας.

Οσον αφορά το Κυπριακό, η νέα έκθεση Γκουτέρες - σχέδιο της οποίας διέρρευσε σε ελληνοκυπριακά ΜΜΕ - χαρακτηρίζει «αναλαμπή ελπίδας» την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φλεβάρη 2014, όπου έγινε ρητή αναφορά σε «δύο συνιστώντα κράτη» και αναδείχτηκε καθαρά ο διχοτομικός χαρακτήρας των σχεδιασμών για την Κύπρο αλλά και στην «προθυμία των μερών να έρθουν στο Κραν Μοντανά το 2017», όπου επίσης επιβεβαιώθηκαν οι πολλαπλά επικίνδυνοι σχεδιασμοί για την «ασφάλεια» του νησιού, μέσα από την ανάμειξη «διεθνών οργανισμών» (όπως ο ΟΑΣΕ, η ΕΕ ή ακόμα και το ΝΑΤΟ) και μια σειρά από προτάσεις για το είδος και τη σύνθεση στρατιωτικών ή αστυνομικών σωμάτων που θα σταθμεύουν στην Κύπρο, στο όνομα της συνολικότερης «περιφερειακής σταθερότητας».

Αναφέρεται ότι θα συνεχιστούν οι επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ (της ειδικής συμβούλου του γγ) «για να βρούμε έναν τρόπο που θα επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα». Ο γγ του Οργανισμού καλεί «τους δύο ηγέτες, τις κοινότητές τους, τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να εμπλακούν σε αυτές τις προσπάθειες εποικοδομητικά, δημιουργικά και με την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος». Επίσης, ζητά «τα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά» το πλαίσιο προτάσεων που κατέθεσε το 2017 (γνωστό ως «πλαίσιο Γκουτέρες»), το οποίο έθεσε βάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των παζαριών με κύριο μοχλό την «ασφάλεια» και την κατάργηση του «αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων», με την αντικατάστασή του από κάτι άλλο.

Επισκέψεις στελεχών ενεργειακών ομίλων

Ο Γκουτέρες δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο ενεργειακό πλούτο της περιοχής, θεωρώντας τον κι αυτός «κίνητρο» για νέες διευθετήσεις - με ό,τι αυτό σημαίνει για τους λαούς της περιοχής. «Οσον αφορά τις διαρκείς εντάσεις γύρω από την εξερεύνηση για υδρογονάνθρακες (...) οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται στην Κύπρο και γύρω από αυτήν πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την εξεύρεση μίας διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», αναφέρει η έκθεση, τσουβαλιάζοντας σε τέτοιες διατυπώσεις και τις τουρκικές προκλήσεις.

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες φούντωσαν πάλι τα σούρτα - φέρτα μεγαλοστελεχών διαφόρων ενεργειακών ομίλων στην Κύπρο. Οπως μετέδιδαν και χτες ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, διευθυντικά στελέχη της ιταλικής «Eni» αλλά και της γαλλικής «Total» έχουν σειρά επαφών με μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Μεταξύ άλλων προκρίνουν - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - πιο εντατικές γεωτρήσεις, αλλά και νέες επιχειρηματικές συμπράξεις (π.χ. η «Total» ενδιαφέρεται να αποκτήσει κι αυτή δικαιώματα στο «οικόπεδο» 8, όπου προς το παρόν δραστηριοποιείται μόνο η «Eni»). Στη Λευκωσία βρίσκεται και ο νέος αντιπρόεδρος της αμερικανικής «ExxonMobil» για την περιοχή Μεσογείου, Ρωσίας και Μέσης Ανατολής, Ντον Μπάγκλεϊ, που πρόσφατα αντικατέστησε τον Τρίσταν Ασπρεϊ.