ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Χρειαζόμαστε δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και όχι εμπόριο πιστοποιητικών

Δυναμική κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας

Παρασκευή 19 Απρίλη 2019

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες, μπροστά στο υπουργείο Παιδείας, μουσικοί ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο κρατικό πιστοποιητικό μουσικών γνώσεων που θέλει να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί τους βρέθηκαν και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων των μουσικών σχολείων καθώς και φοιτητές από το Τμήμα Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ.

Με συνοδεία μουσικής, οι μουσικοί βροντοφώναξαν: «Οχι στο εμπόριο πιστοποιητικών. Ανώτατο πτυχίο μουσικών σπουδών». Την κινητοποίηση χαιρέτισαν οι Νεκτάριος Σαμαρτζής από το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Φώτης Αθανασίου από το Σωματείο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, Αννα Χρονοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, και ο Δημήτρης Ζήσης από το Τμήμα Μουσικολογίας. Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα το απόγευμα στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Παιδείας να αποσύρει τις συγκεκριμένες διατάξεις από το τωρινό νομοσχέδιο και να ξανασυζητηθούν τον Ιούνη σε επόμενο νομοσχέδιο, ανέφερε: «Είναι καθαρό ότι δεν παραιτείται από τον παραπάνω σχεδιασμό. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται ετοιμότητα, συζήτηση σε χώρους δουλειάς και διαμόρφωση αιτημάτων που θα εκφράζουν το δίκιο και τις ανάγκες μας. Σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια είναι οι σπουδαστές και οι γονείς που έχουν τις ίδιες αγωνίες με εμάς».

Ο Β. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι με την αντίθεσή τους στο κρατικό πιστοποιητικό μουσικών γνώσεων δεν υπερασπίζονται το σημερινό σύστημα μουσικής εκπαίδευσης, που είναι σχεδόν ιδιωτικό. Αντίθετα, διεκδικούν ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα, που θα ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και θα φτάνει μέχρι και την πανεπιστημιακή βαθμίδα.

«Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι το υπουργείο Παιδείας, που έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση του δημόσιου συστήματος της μουσικής εκπαίδευσης και την κατάρτιση προγράμματος σπουδών με βάση τη διεθνή πείρα και επιστημονική γνώση, με το πιστοποιητικό μάς λέει ότι αυτό είναι δική μας ευθύνη και του καθενός που θέλει να σπουδάσει μουσική.

Δηλαδή ο κάθε σπουδαστής θα μπορεί να επιλέγει ένα Ωδείο ανάλογα με την τσέπη του, ή θα επιλέγει ιδιαίτερα μαθήματα με δάσκαλο της επιλογής του, ή θα αυτομορφώνεται με τη βοήθεια του Youtube. Το ενιαίο της εκπαίδευσης θα επιτυγχάνεται με την... πιστοποίηση.

Απορρίπτουμε και θεωρούμε απαράδεκτο το πιστοποιητικό μουσικών γνώσεων. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κάποιες "βελτιώσεις" γιατί σήμερα χρειαζόμαστε δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και όχι πιστοποιητικό επαγγελματικών προσόντων».