ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές με «σφραγίδα» ΝΑΤΟ και ΕΕ...
Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019

ΝΑΤΟ και ΕΕ θα βγάλει η κάλπη, ό,τι και να ψηφίσουν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας
Τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές, αφοσιωμένοι στην ένταξη της χώρας τους στους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, διεκδικούν αυτήν την Κυριακή, 21 Απρίλη, την ψήφο των περίπου 1.808.000 ψηφοφόρων ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Βόρειας Μακεδονίας από τη θέση του Προέδρου της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο νικητής, ωστόσο, δύσκολα θα αναδειχθεί κατά τον πρώτο γύρο αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 40% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή κάπου 904.000. Το πιθανότερο, επομένως, είναι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας να κληθούν για δεύτερη φορά στις κάλπες, στις 5 Μάη, για να αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρο της χώρας τους μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη συμμετοχή του εκλογικού σώματος και στον δεύτερο γύρο, τότε ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, υποχρεούται να προκηρύξει άμεσα νέες εκλογές μέσα στις επόμενες εξήντα μέρες.

Δεν είναι τυχαίο το ότι και οι τρεις πανεπιστημιακοί υποψήφιοι τονίζουν τις «χαλαρές» σχέσεις με τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητά τους. Λανσάρουν, έτσι, ένα «ευέλικτο» πολιτικά πρότυπο, έτοιμοι για συνδιαλλαγές, συμβιβασμούς και παζάρια για το καλό των αστών και της ντόπιας ελίτ που κυβερνά επί δεκαετίες.

Ο 56χρονος Στίβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, Εξωτερικής Πολιτικής και Παγκοσμιοποίησης στο Αμερικανικό Κολέγιο των Σκοπίων, είναι υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού που συγκροτούν η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα για την Ολοκλήρωση (DUI), του Αλί Αχμέτι. Δηλώνει θερμός υποστηρικτής της ένταξης της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών. Ηταν υποψήφιος Πρόεδρος και στις εκλογές του 2014 αλλά έχασε από τον απερχόμενο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Θεωρεί ότι εάν εκλεγεί θα επιταχύνει την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η 64χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, κατεβαίνει με το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE. Είναι πολέμια της συμφωνίας των Πρεσπών, της αλλαγής ονομασίας της χώρας και του νόμου που διευρύνει τη χρήση της αλβανικής γλώσσας. Εντούτοις, υποστηρίζει με θέρμη την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κατά τ' άλλα, δηλώνει «ανεξάρτητη» υποψήφια θεωρώντας «συμπτωματική» τη σύγκλιση δικών της πολιτικών θέσεων με αυτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπόσχεται να συγκροτήσει ομάδα ντόπιων και ξένων ειδικών για να επανεξετάσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο 58χρονος, επίσης πανεπιστημιακός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μπλέριμ Ρέκα, κατεβαίνει με τη στήριξη δύο μικρών αντιπολιτευόμενων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας («Συμμαχία Αλβανών» και BESA). Και αυτός είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μεταξύ των βασικών του προσόντων προβάλλει την εμπειρία που αποκόμισε κατά το παρελθόν ως πρέσβης της χώρας του στην ΕΕ. Ζητά την ψήφο όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, θέτοντας ως προτεραιότητές του μία φιλο-ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, την «περιφερειακή συνύπαρξη» και την ανάσχεση της μετανάστευσης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα ο κυβερνητικός υποψήφιος, Στ. Πεντάροφσκι, καθώς προηγείται έναντι των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας το 44% της προτίμησης όσων συμμετείχαν σε γκάλοπ. Ακολουθεί η Γκ. Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα με 41% και τρίτος ο Μπλ. Ρέκα με 15%.


Δ. ΟΡΦ.