ΒΟΥΛΑ
Προκλητική παράδοση των ακτών στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Περιοδεία στην περιοχή πραγματοποίησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Κώστας Πασακυριάκος, υποψήφιος δήμαρχος

Τρίτη 30 Απρίλη 2019

Από την περιοδεία στη λαϊκή
Στην «Α' Ακτή Βούλας» (πρώην κάμπινγκ) και στην «Ακτή Β' Βούλας», που παραχωρήθηκαν για 14 χρόνια με δημοπρασία (στις 24 Απρίλη) σε επιχειρηματικά σχήματα προς εμπορική αξιοποίηση, βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης 25/4 ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο υποψήφιος δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κώστας Πασακυριάκος.

Στην «Ακτή Β' Βούλας», οι επιχειρηματίες με «συνεταίρους» δήμο και ΕΤΑΔ θα μοιράζονται τα κέρδη από το εισιτήριο στην πλαζ και βέβαια τα κέρδη από τις εμπορικές χρήσεις μέσα στην πλαζ. Από τα κέρδη των επιχειρηματιών, ο δήμος θα παίρνει ένα προκαθορισμένο ετήσιο μίσθωμα και θα αποδίδει το 20% στην ΕΤΑΔ.

Στην «Α' Ακτή Βούλας» (κάμπινγκ) μπορεί να μην υπάρχει εισιτήριο εισόδου, αλλά οι εμπορικές χρήσεις και τα όσα θα ζητάνε οι επιχειρηματίες για τη χρήση των εμπορικών χρήσεων, είναι προφανές ότι αντικειμενικά θα λειτουργήσουν ως φρένο για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της Αττικής.

Ο Γ. Πρωτούλης χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός ότι δύο σημαντικά «φιλέτα» παραχωρούνται σε επιχειρηματίες, γεγονός που αποκλείει εργατικές - λαϊκές οικογένειες από την πρόσβαση στην παραλία και πως συνολικά οι σχεδιασμοί για το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το ΤΑΙΠΕΔ και τους δήμους που υλοποιούν αυτή την πολιτική, είναι στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σε συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής, θύμισε πως αυτό το σχέδιο «αξιοποίησης» προς όφελος των επιχειρηματιών το έχει εγκρίνει η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα το 2016, σε σχετικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, διά στόματος Πέτρου Φιλίππου, είχε αποκαλέσει «καλύτερους πελάτες αυτών των παραλιών» τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, που θα φέρουν έσοδα στο δήμο, αφού θα χρειάζεται να πληρώνουν μεγάλα ποσά για να κάνουν ένα μπάνιο.


Ο Κ. Πασακυριάκος ενημέρωσε για τους όρους της παραχώρησης των παραλιών, καθώς και για τους αναδόχους, που είναι επιχειρηματικοί κολοσσοί («Costa Navarino», «Hilton» κ.λπ.) στον τομέα του Τουρισμού, κάτι που επιβεβαιώνει πως θα είναι μακρινό όνειρο για τις λαϊκές οικογένειες η πρόσβαση σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα:

Για την «Ακτή Β' Βούλας», συνολικής έκτασης 73.832 τ.μ.: Στα τεύχη διακήρυξης της δημοπρασίας προβλέπεται η τμηματική παραχώρηση της παραλίας μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας για 14 χρόνια (έως το 2033). Οι ζώνες που θα παραχωρηθούν σε επιχειρηματικά σχήματα είναι: Ζώνη Α', με μίσθωμα προς το δήμο 70.000 ευρώ το χρόνο. Κατασκευή αναψυκτηρίου και τραπεζοκαθισμάτων, δύο γήπεδα beach volley και ρακετών, κτίρια διοίκησης, ομπρέλες και καθίσματα. Ζώνη Β' με μίσθωμα 120.000 ευρώ το χρόνο. Αναψυκτήριο, χώρος εκδηλώσεων, πισίνα, κτίριο πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ζώνη Γ', με μίσθωμα 20.000 ευρώ το χρόνο. Εστιατόριο και τραπεζοκαθίσματα.

Για την «Α' Ακτή Βούλας» (κάμπινγκ), συνολικής έκτασης 58.710 τ.μ.: Στα τεύχη διακήρυξης της δημοπρασίας προβλέπεται η τμηματική παραχώρηση της παραλίας μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας. Οι ζώνες που θα παραχωρηθούν σε επιχειρηματικά σχήματα είναι: Ζώνη Α', με μίσθωμα προς το δήμο 230.000 ευρώ το χρόνο. Γυμναστήριο, εμπορικό κατάστημα, κάμπινγκ, μαγαζιά, γήπεδα. Και Ζώνη Β' με θερινό σινεμά, κυλικείο, κοινόχρηστους χώρους.

Κριτήριο ψήφου η παράδοση των «φιλέτων» στους επιχειρηματικούς ομίλους

Επιχειρηματική δράση: Παραλαμβάνει «φιλέτα» και αφήνει ρημάδια
Στη συνέχεια, ο Γ. Πρωτούλης πραγματοποίησε περιοδεία στη λαϊκή αγορά της Βούλας, σε μαγαζιά της περιοχής, ενώ επισκέφτηκε το δημαρχείο, όπου συναντήθηκε και μίλησε με εργαζόμενους, τονίζοντας σχετικά με τις πλαζ ότι είναι προκλητικό και εξοργιστικό τόσο μεγάλοι χώροι, τόσο όμορφοι, εγκαταλελειμμένοι, «να παραδίδονται ως φιλέτα για επιχειρηματική δράση, ενώ θα μπορούσαν να καθαριστούν, να αξιοποιηθούν, να ομορφύνουν και να είναι χώροι ελεύθερης πρόσβασης του κόσμου σ' αυτό που τόσο έχει ανάγκη, σε χώρους πρασίνου, αναψυχής, πρόσβασης στη θάλασσα».

Ανέδειξε ότι την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και Περιφέρεια προπαγανδίζουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την «Αττική Ριβιέρα», από το Φάληρο μέχρι το Ελληνικό, «ακόμα και οι ελάχιστοι χώροι που υπάρχουν για πρόσβαση στη θάλασσα κλείνονται, μπαίνουν μπάρες και φράχτες, εισιτήρια και παραδίδονται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να κάνουν τις τουριστικές τους επενδύσεις.

Αυτό πρέπει να είναι ένα κριτήριο, πρέπει να είναι ένα κριτήριο στάσης, ψήφου και δράσης των εργαζομένων για την επόμενη μέρα».

Πρόσθεσε ότι την επομένη των εκλογών, «όλα θα είναι εδώ», τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, το τσακισμένο εισόδημα, η ανεργία, οι οικογένειες χτυπημένες από την κρίση. Εδώ θα είναι και η ανάγκη του λαού «να έχει ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου, αναψυχής, να έχει χώρους που να μπορεί να βγει μια βόλτα ένας συνταξιούχος, να βγει μια βόλτα ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, να βγουν νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους, να μπορούν να απολαύσουν έναν τέτοιο, ελεύθερο χώρο, χωρίς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Είναι δυνατόν τέτοιοι μεγάλοι και όμορφοι χώροι να παραδίδονται για επιχειρηματική χρήση;».

Ο Γ. Πρωτούλης με τον Κ. Πασακυριάκο και κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Σχολίασε επίσης ότι μέσα από αυτές τις εξελίξεις αποκαλύπτεται και τι σημαίνει επιχειρηματική δράση, αφού όλες τις προηγούμενες δεκαετίες ο επιχειρηματίας εμφανιζόταν ως ο από μηχανής θεός. Θύμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι δεν μπορούν διαφορετικά να αξιοποιηθούν αυτές οι εκτάσεις και βάζουν τους εργαζόμενους στη λογική της ανταποδοτικότητας για στοιχειώδεις υπηρεσίες, ακόμα και για την καθαριότητα, τις ομπρέλες στην παραλία κ.ο.κ. «Ομως ο επιχειρηματίας δεν επενδύει για την ψυχή της μάνας του, επενδύει για την κερδοφορία, και βλέπουμε και στις δύο αυτές παραλίες τα φιλέτα, τι σημαίνει επιχειρηματική δράση. Τώρα μέσα στην κρίση, που ελαττώθηκαν οι δυνατότητες ο κόσμος να πληρώνει ακόμα και αυτό το εισιτήριο για να μπαίνει μέσα, οι επιχειρηματίες σηκώθηκαν και έφυγαν και τα παράτησαν όλα ρημάδι.

Είδαμε τους αγωγούς των λημμάτων. Είδαμε ένα σκουπιδαριό, χώρους που είχαν τσιμεντοποιηθεί να έχουν διαλυθεί και τα τσιμέντα να είναι μέσα στη θάλασσα... Αυτή είναι η επιχειρηματική δράση. Πάει εκεί που υπάρχει το κέρδος, εκμεταλλεύεται όσο μπορεί να εκμεταλλευτεί και αφήνει πίσω της ανέργους, αφήνει ένα σκουπιδότοπο, αφήνει κόσμο ταλαιπωρημένο, που να μην μπορεί να απολαύσει και ένα χώρο που στο κάτω - κάτω του ανήκει, γιατί δεν ανήκει σε κανέναν επιχειρηματία όλη αυτή η τεράστια, δημόσια περιουσία...».

Δυνατό ΚΚΕ! Το μόνο μήνυμα που δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί

Ολοκληρώνοντας, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε: «Γι' αυτό λέμε ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα. Αυτήν τη φορά να γίνει η διαφορά. (...)

Ολοι μπορούν να βάλουν ένα παραπάνω λιθαράκι, να εκφραστεί ένα πραγματικό, υπαρκτό ρεύμα συμπόρευσης και αποδοχής που υπάρχει από τον κόσμο. Ενα υπαρκτό ρεύμα επιβεβαίωσης, ότι το ΚΚΕ είναι ένα σταθερό κόμμα, με συνεπείς απόψεις, σωστά πράγματα, ότι αυτά που έλεγε και προειδοποιούσε το προηγούμενο διάστημα, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Είναι μια δύναμη που μπορεί να εμπιστευτεί ο λαός μας, να υπάρχουν περισσότεροι εκλεγμένοι από τον πρώτο γύρο. (...)

Περισσότεροι κομμουνιστές εκλεγμένοι και στο δήμο και στην Περιφέρεια και πολύ περισσότερο στη μεγάλη μάχη των ευρωεκλογών, στις οποίες πραγματικά μπορεί να υπάρξει ένα μήνυμα, που κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Ενα ΚΚΕ που θα πετάξει από την τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή και θα είναι δυναμωμένο, θα είναι ένα μήνυμα που θα ταράξει πραγματικά τους αστικούς κύκλους στην ΕΕ. Και θα δώσει και μια ελπίδα και σε άλλους λαούς, που όλοι έχουν στραμμένο το μάτι τους, το βλέμμα τους τι γίνεται στην Ελλάδα.

Θα είναι πολύ μεγάλο μήνυμα, που κανένας δεν μπορεί να το διαστρεβλώσει. Το μόνο μήνυμα που δεν μπορεί να νοθευτεί, δεν μπορεί να μπερδευτεί, δεν μπορεί να αποσιωπηθεί, θα είναι αυτό. Είναι μεγάλη υπόθεση να είναι περισσότεροι εκλεγμένοι και στην Ευρωβουλή πιο ισχυρό το ΚΚΕ».