ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
Το Χαϊδάρι στέλνει μήνυμα ενίσχυσης της πραγματικής αντιπολίτευσης σε κυβέρνηση - ΕΕ

Συζήτηση με τον δήμαρχο Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019

Δήμαρχος αγωνιστής στο Χαϊδάρι - σε μια πόλη με βαριά κληρονομιά και παραδόσεις αγώνων - ο Μιχάλης Σελέκος, και η συζήτηση μαζί του ξεκινάει ακριβώς από αυτό το «φορτίο». «Είναι η πόλη που "φιλοξενεί" το ιστορικό Μπλοκ 15», σημειώνει, «το στρατόπεδο - φυλακή της Κατοχής, από όπου ξεκίνησαν και οι 200 κομμουνιστές για να αντικρίσουν παλικαρίσια το εκτελεστικό απόσπασμα την Πρωτομαγιά του 1944». Μας ενημερώνει μάλιστα ότι στην καρδιά του Χαϊδαρίου, στο Παλατάκι, και για την ακρίβεια σε ένα από τα βοηθητικά του κτίρια, θα λειτουργήσει σε λίγο καιρό το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. «Είναι κάτι που λείπει από την πόλη και φιλοδοξούμε να στεγάσουμε εκεί σημαντικό τμήμα της ηρωικής Ιστορίας του λαού μας, να αποτελέσει σημείο έμπνευσης και διδαχής για τη νέα γενιά, ζωντανό παράδειγμα ότι όταν ο λαός είναι αποφασισμένος και οργανωμένος, μπορεί να νικήσει και τον πιο δύσκολο αντίπαλο».

Αν δεν ήμασταν λαϊκή αντιπολίτευση, θα φορτώναμε κι εμείς με βάσανα το λαό μας

Ρωτάμε τον Μ. Σελέκο τι εννοεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» όταν λέει ότι οι εκλεγμένοι της, ακόμα και στην πλειοψηφία, ουσιαστικά ασκούν αντιπολίτευση. «Σκεφτείτε να μην ήμασταν λαϊκή αντιπολίτευση», απαντά ο δήμαρχος. «Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να βάζουμε κι άλλη φορολογία στο λαό, να αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη, να βάζουμε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Δηλαδή να υλοποιούμε κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική, που είναι από χέρι αντιλαϊκή. Δεν θα έπρεπε να διεκδικούμε, αλλά να υποταχθούμε στη λογική ότι αυτά δίνει η κυβέρνηση, αυτά δίνει η Περιφέρεια, με αυτούς τους πόρους πρέπει να βολευτούμε, επειδή δήθεν "δεν αντέχει η οικονομία". Θα έπρεπε να κάνουμε πλειστηριασμούς, όπως επιτάσσουν οι μνημονιακοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, να εφαρμόζουμε και να επεκτείνουμε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως λέει η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις της. Θα έπρεπε δηλαδή να ταυτιστούμε με μια αντιδραστική πολιτική. Μια πολιτική που ξεκινάει από την ΕΕ και εξειδικεύεται σε δήμους και Περιφέρειες, που αντιμετωπίζει τους δήμους ως "μοχλό" για να εφαρμόζεται στις πλάτες του λαού».


Ως παραδείγματα, ο Μ. Σελέκος αναφέρει τις τεράστιες περικοπές στους δήμους από όλες τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τους μειωμένους προϋπολογισμούς μέχρι και κατά 65% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και μάλιστα με φόρτωμα νέων αρμοδιοτήτων στους δήμους μετά τις αναδιαρθρώσεις του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη». Επίσης την τεράστια έλλειψη προσωπικού, αφού παραμένει η απαγόρευση προσλήψεων, τις ελλείψεις σε έργα υποδομής, οι οποίες συσσωρεύονται και επιβαρύνουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε είπαμε ότι θα είμαστε αντιπολίτευση σε όλη αυτή την πολιτική, και της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, και θα προσπαθήσουμε να μπολιάσουμε το κίνημα με ενέργειες και πράξεις που θα δημιουργήσουν ένα άλλο πλαίσιο, που θα δώσουν μια άλλη ελπίδα στο λαό μας», αναφέρει ο Μ. Σελέκος και προσθέτει ότι με τα παραπάνω σαν «οδηγό», η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι του λαϊκού κινήματος της περιοχής. «Τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς βρήκαν ένα πολύτιμο στήριγμα και όχι έναν ακόμα αντίπαλο, όπως συμβαίνει στους δήμους που δεν έχουν τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στη διοίκηση. Παράλληλα, προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα που θα ελαφρύνουν τη λαϊκή οικογένεια, απαιτήσαμε και υλοποιήσαμε έργα υποδομών, αναγκαία για το λαό μας, προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους ανέργους, όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε κι αυτοί να μπουν με καλύτερες προϋποθέσεις στην πάλη».

Δύο λογικές συγκρούονται και στην Τοπική Διοίκηση

«Για παράδειγμα», συνεχίζει ο Μ. Σελέκος, «όταν αναλάβαμε το δήμο, τα πρώτα έργα που έπρεπε να γίνουν ήταν τα αντιπλημμυρικά, που είχαν "παγώσει", δεν είχε ασχοληθεί καμιά δημοτική αρχή. Ασχοληθήκαμε λοιπόν και λύσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το οξυμένο πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης που αντιμετώπιζε η πόλη μας. Επίσης βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πορεία ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών του δήμου, όπως γίνεται σε πολλούς δήμους όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. κομμάτια των δήμων προσπαθούν να τα περάσουν σε ιδιώτες, είτε μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε μέσω εργολάβων, είτε μέσω συμπράξεων. Εμείς λοιπόν, ενώ είχε μπει σ' αυτή τη διαδικασία και ο δήμος Χαϊδαρίου πριν εκλεγούμε, σε τομείς όπως στους παιδικούς σταθμούς, στον Πολιτισμό, στο κολυμβητήριο, ενώ υπήρχε μεθόδευση απαξίωσης της Καθαριότητας και του Πρασίνου, ώστε να περάσουν κι αυτά σε ιδιώτες, πήραμε μέτρα. Καταργήσαμε τις ΚΟΙΝΣΕΠ, πήραμε στα χέρια μας όλες αυτές τις υπηρεσίες και βέβαια σήμερα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση: Στους παιδικούς σταθμούς καταργήσαμε τα τροφεία και καταφέραμε να πάρουμε όλα τα παιδιά, κάτι που είναι μεγάλη ανάσα για τα νέα ζευγάρια, έχουμε προσωπικό με σταθερή πια σχέση εργασίας, για να λειτουργήσουν. Αντίστοιχα, στον Πολιτισμό, αναλάβαμε ένα πολιτιστικό τμήμα του δήμου το οποίο είχε 170 μαθητές και το έχουμε φτάσει αυτήν τη στιγμή στους 2.000. Στην Καθαριότητα, στα τεχνικά έργα και στο Πράσινο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τονώσουμε αυτές τις υπηρεσίες και βέβαια τώρα λειτουργούν πολύ πιο ικανοποιητικά, δεν μπαίνει ζήτημα ιδιωτικοποίησης».

Μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις που είχε η δημοτική αρχή ήταν η μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε έναν ιδανικό χώρο, που τώρα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι όχι μόνο για το Χαϊδάρι, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Οπως εξηγεί ο Μ. Σελέκος, «η Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε σε αυτόν το χώρο, από έναν πολύ μικρότερο χώρο, και μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε όλο το περιεχόμενο, το οποίο δυστυχώς μέχρι τώρα βρισκόταν σε κούτες. Από τους 32.000 τίτλους βιβλίων τα οποία έχουμε, μέχρι τώρα μπορούσαν να εκτεθούν μόνο 5.000. Μας δόθηκε η δυνατότητα να τα αναπτύξουμε όλα, δηλαδή άλλες 27.000! Επίσης υπάρχει στον ίδιο χώρο η παιδική μας βιβλιοθήκη, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το βιβλίο, γίνονται εκδηλώσεις. Μαθητές αξιοποιούν το αναγνωστήριο...».

Με αφορμή τη συζήτηση για τη Βιβλιοθήκη, που αποτυπώνει και τη διαφορετική αντίληψη που έχει η δημοτική αρχή για την αξιοποίηση των δημοτικών χώρων, ο Μ. Σελέκος μάς ενημερώνει και για τους ελεύθερους χώρους της πόλης, τα «φιλέτα» όπως ονομάζονται, αφού παραμένουν στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως η παραλία του Σκαραμαγκά, οι ορεινοί όγκοι, το στρατόπεδο κ.ά. Σημειώνει ότι η δημοτική αρχή παλεύει να υπερασπιστεί αυτούς τους χώρους, να διατεθούν προς όφελος των δημοτών, όμως οι άλλες δυνάμεις τούς βλέπουν ως ευκαιρίες για επιχειρηματική δράση. Ο Μ. Σελέκος αναφέρει ότι καταπατητές προσπαθούν να βάλουν στο χέρι τεράστιες εκτάσεις εκμεταλλευόμενοι το «ρυθμιστικό πλαίσιο» που υπάρχει, το οποίο διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εφαρμόζεται από τη σημερινή, δίνοντας τη δυνατότητα για διάφορες «χρήσεις» στα βουνά, ή στο παραλιακό μέτωπο, όπου υπάρχουν σχεδιασμοί για «αξιοποίηση», δηλαδή για μπίζνες, που καμιά σχέση δεν έχουν με το δικαίωμα του λαού να απολαμβάνει το φυσικό περιβάλλον.

Ποια είναι η στάση των υπόλοιπων παρατάξεων απέναντι σ' αυτές τις διεκδικήσεις; Ο Μ. Σελέκος τονίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις που έχουν υποσχεθεί κάποια από τα παραπάνω σημεία να πάνε σε ιδιώτες, όπως η θάλασσα του Σκαραμαγκά, που την έχουν τάξει σε εφοπλιστή. Το χώρο της Βιβλιοθήκης, που προαναφέραμε, τον είχαν υποσχεθεί σε ιδιώτη για να γίνει κέντρο διασκέδασης.

«Συγκρούονται λοιπόν δύο λογικές και στην Τοπική Διοίκηση. Από τη μία η λογική του δήμου - τροχονόμου επιχειρηματικών συμφερόντων, εμπορευματοποίησης υπηρεσιών, που φορτώνει περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους της πόλης, και από την άλλη, η δική μας, της αντίστασης σ' αυτήν την κατεύθυνση, της διεκδίκησης, της ανακούφισης του λαού που υποφέρει».

Αλληλεγγύη και διεκδίκηση μαζί με τους χιλιάδες πρόσφυγες που υποφέρουν

Κατά τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής, στα όρια του δήμου, στον Σκαραμαγκά, εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες σε έναν από τους καταυλισμούς που έστησε η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα, στον οποίο αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται 3.000 πρόσφυγες. Ο δήμαρχος θυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή, όταν άρχισε να λειτουργεί το κέντρο, σταθήκαμε με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Και ο δήμος αλλά και το μαζικό κίνημα της περιοχής αγκάλιασαν τους πρόσφυγες. Δεν υπήρχαν εδώ φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, αποκρούστηκαν από την πρώτη στιγμή. Κάναμε πολλές εκδηλώσεις, και μέσα στο κέντρο και στο δημαρχείο. Σ' αυτό το πλαίσιο υπήρχε και η αποδοχή και ζεστή υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία του δήμου μας».

Οσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες ξεριζωμένοι, ο Μ. Σελέκος αναδεικνύει την πολιτική εγκλωβισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις αντιδραστικές συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας. «Οσο καλά και να φερόμαστε στους πρόσφυγες, οι συνθήκες διαβίωσης είναι άσχημες, με ευθύνη της κυβέρνησης. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να γίνει η συνένωση οικογενειών, αλλά και για να μεταβούν οι πρόσφυγες στη χώρα τελικού προορισμού τους. Δυστυχώς η κυβέρνηση εφαρμόζοντας αυτές τις συμφωνίες εγκλωβίζει χιλιάδες ψυχές στη χώρα μας». Ο Μ. Σελέκος υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή έχει πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη, τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και στο λαό της πόλης, των αιτιών του ξεριζωμού, που δεν είναι άλλες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που και η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει, δίνοντας «γην και ύδωρ» στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, που δολοφονούν τους λαούς της περιοχής.

Με το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες

Η συζήτηση καταλήγει στο κριτήριο της ψήφου, αφού ο λαός θα έχει μπροστά του τρεις κάλπες στις 26 Μάη. Ο Μ. Σελέκος σημειώνει: «Επειδή μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές έχουμε και τις ευρωεκλογές, βλέπουμε συνολικά το τι κρίνεται στον τόπο μας. Για εμάς, λοιπόν, κρίνεται όχι τόσο το ποιος θα κυβερνήσει, γιατί το ποιος θα κυβερνήσει, με όποια μορφή και να 'ναι, το έχουμε δοκιμάσει πια: Μνημόνια έφεραν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και οι συγκυβερνήσεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Αυτό που κρίνεται είναι το αν θα ενισχυθεί ο πόλος εκείνος που θα δώσει ελπίδα και δύναμη στο λαό μας, ένας πόλος που θα κάνει πραγματική αντιπολίτευση. Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο λαό, θα ενισχύσει τη λαϊκή πάλη σε όλα τα μέτωπα, για να ορθωθεί τείχος αντίστασης απέναντι σε όλα αυτά που μας έχουν φέρει σ' αυτή τη δύσκολη, τη δραματική κατάσταση για το λαό μας. Αυτό ακριβώς κρίνεται: Η ενδυνάμωση του ΚΚΕ. Οσο περισσότερα σφυροδρέπανα και όσο περισσότερα κόκκινα γαρίφαλα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" πέσουν στις κάλπες, αυτό θα είναι προς όφελος του λαού. Θα το βρει ο λαός μπροστά του, θα βρει δηλαδή μια δύναμη που θα τον στηρίζει σε όλα τα προβλήματα και στους αγώνες που δίνει».