«ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ
Ενας γιγαντιαίος μηχανισμός ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες

Η παρέμβαση του Λευτέρη Αλαβάνου - Νικολάου, υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στην πρόσφατη εκδήλωση της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής

Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019

Ο «Ριζοσπάστης» ολοκληρώνει σήμερα τη δημοσίευση των παρεμβάσεων από τη σημαντική εκδήλωση που πραγματοποίησαν η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή Αθηνών, στις 4/4, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της αντιδραστικής πολιτικής στη Δικαιοσύνη - Το παράδειγμα της δίκης της Χρυσής Αυγής». Στο φύλλο αυτό δημοσιεύουμε την παρέμβαση του Λευτέρη Αλαβάνου - Νικολάου, υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

***

Η Ευρωπαϊκή Ενωση οικοδομήθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πάνω σε δύο πυλώνες που αποτελούν τα αντιλαϊκά θεμέλια του αντιδραστικού αυτού οικοδομήματος. Ο πρώτος είναι η Οικονομική Νομισματική Ενωση. Ο δεύτερος είναι ο λεγόμενος «Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» (ΧΕΑΔ). Σ' αυτόν υπάγονται: α) οι πολιτικές σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα, το άσυλο και τη μετανάστευση, β) η δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις, γ) η δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και ε) η αστυνομική συνεργασία. Ο ΧΕΑΔ αποδεικνύει το ενδιαφέρον της ΕΕ, ως διακρατικής ένωσης των μονοπωλίων, να παρεμβαίνει στους δικαστικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς των κρατών - μελών, να εναρμονίζει και να ομογενοποιεί το ποινικό δίκαιο στα κράτη - μέλη, να διαμορφώνει ενιαίους νομικούς κανόνες στο επίπεδο της καταστολής, αλλά όχι μόνο. Το εναρμονισμένο Ποινικό Δίκαιο, η εναρμόνιση των νομικών κανόνων στους τομείς του αστικού και του εμπορικού δικαίου έχουν ουσιαστικό οικονομικό στόχο για τα μονοπώλια. Να ενισχύσουν την ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ, την ελεύθερη κυκλοφορία του κεφαλαίου, τη φτηνή, γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών των επιχειρήσεων, που προκύπτουν από την πώληση υπηρεσιών και εμπορευμάτων στην «ενιαία αγορά», μέσω της διεύρυνσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, από τη μεταφορά των εγκαταστάσεων και των δραστηριοτήτων των ομίλων από χώρα σε χώρα ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Εφιαλτικό οπλοστάσιο για να μείνει αλώβητη η εξουσία των μονοπωλίων


Η πολιτική αυτή της ΕΕ είναι αναγκαίο συμπλήρωμα και προϋπόθεση της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, όπου τα ευρωενωσιακά όργανα και οι αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη - μέλη έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση στην εργατική τάξη, με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Εχει φέρει την ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών που υπάρχουν (Europol, Eurojust) και τη δημιουργία νέων (FRONTEX- νέα Συνοριοφυλακή Ακτοφυλακή της ΕΕ), με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα ενδυνάμωσης της συνεργασίας των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών μεταξύ τους και με τους αντίστοιχους άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ. Ενισχύθηκε το νομικό οπλοστάσιο σε επίπεδο ΕΕ και κρατών - μελών που δημιουργεί το έδαφος για την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ριζοσπαστικής δράσης, με κύρια αιχμή την αντιμετώπιση της «βίαιης ριζοσπαστικοποίησης».

Σχηματικά, τα μέτρα που προωθήθηκαν και προωθούνται θα μπορούσαν να καταταγούν στις εξής κατηγορίες: α) Παρακολούθηση - φακέλωμα προσωπικών δεδομένων, πολιτικής, κοινωνικής δράσης. β) Ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών. γ) Περιορισμός δικαιωμάτων και ελευθεριών - ποινικοποίηση κοινωνικής δράσης - Τρομοκρατία.

Κάποια μέτρα που ξεχωρίζουν είναι:

Νέα οδηγία για την «τρομοκρατία». Βασική της αιχμή η πολιτική κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» που «γεννάει την τρομοκρατία», στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι «ακραίες και βίαιες ιδεολογίες». Αυτή αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη νέα διάσταση της «αντιτρομοκρατικής πολιτικής της ΕΕ». Αυτή η «νέα διάσταση» θα αξιοποιηθεί παραπέρα για την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ριζοσπαστικής δράσης των εργαζομένων. Χρόνια η ΕΕ απροκάλυπτα επιχειρεί να συνδέσει με την «τρομοκρατία» τις ριζοσπαστικές ιδέες και δράση, που στη συνείδηση των λαών είναι ταυτισμένες με τα οράματα και την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη, ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία και την εξουσία.

Νέος κανονισμός για την Europol ο οποίος την επανίδρυσε, ενίσχυσε και διεύρυνε τον κατασταλτικό της ρόλο. Επεμβαίνει στα κράτη - μέλη και έχει δικαίωμα να απαιτεί την κίνηση ποινικών διώξεων για ευρύτατο αριθμό αδικημάτων. Γίνεται κέντρο φακελώματος και κόμβος ανταλλαγής τεράστιας έκτασης προσωπικών δεδομένων μέχρι και για τις κοινωνικές συναναστροφές, ακόμη και με ιδιώτες όπως π.χ. με την παρακολούθηση του διαδικτύου σε διασύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Διαθέτει μονάδα παρακολούθησης του Διαδικτύου (European Union Internet Referral Unit (EU IRU) με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Σύσταση Ευρωεισαγγελίας (ΕΡΡΟ). Πρόκειται για έναν μηχανισμό που στήνεται τώρα με αφορμή τις «οικονομικές απάτες», θα αξιοποιηθεί όμως σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών, καταδίωξης, άσκησης ποινικής δίωξης. Η όρεξή τους έχει ήδη ανοίξει... Σε συζητήσεις και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ήδη η επέκταση της Ευρωεισαγγελίας σε άλλους τομείς, όπως η «τρομοκρατία».

Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης. Παράδειγμα της χρησιμοποίησής του το αίτημα των ιταλικών αρχών για την έκδοση 4 Ελλήνων φοιτητών για δίωξή τους με βάση τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο, επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση στην Ιταλία.

Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας για μυστικές έρευνες και παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών, τραπεζικών λογαριασμών και συναλλαγών.

PNR: Οδηγία για το φακέλωμα των επιβατών με δημιουργία συστήματος της ΕΕ για συλλογή δεδομένων επιβατών αεροπορικών πτήσεων από την ΕΕ προς τρίτη χώρα και εντός της ΕΕ, συλλογή όλων των πληροφοριών για τους επιβάτες.

Κεντρική θέση στην κατασταλτική πολιτική της ΕΕ καταλαμβάνει η πολιτική για το Ασυλο και τη Μετανάστευση. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα συνεχιστεί, όπως διαμορφώνεται με το νομοθετικό πακέτο για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τον νέο Κανονισμό Δουβλίνο 4. Κεντρικά στοιχεία της πολιτικής αυτής είναι: Η εξασφάλιση φτηνότερου εργατικού δυναμικού χωρίς κανένα εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα, σε καθεστώς διαρκούς ομηρίας. Καταστολή και διωγμός προσφύγων και μεταναστών που θεωρούνται πλεονάζοντες, με τον χαρακτηρισμό του «λαθρομετανάστη».

Ενα τεράστιο πλέγμα μηχανισμών φακελώματος έχει στηθεί από την ΕΕ με: Τον Κανονισμό Eurodack, τεράστια βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων, αναπτυγμένη σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Το νέο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, το SIS II, γιγάντια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, για πληρέστερο φακέλωμα και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών, όλων όσα κυκλοφορούν εντός της ΕΕ. Το Σύστημα Θεωρήσεων και Πληροφοριών Θεωρήσεων VIS, στο οποίο συλλέγονται, επεξεργάζονται και ανταλλάσσονται τα δεδομένα και τα βιομετρικά (φωτογραφία, δακτυλικά αποτυπώματα) όλων των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται ή ακόμη και απλώς διέρχονται στην ή από την ΕΕ.

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό οπλοστάσιο ΕΕ και κυβερνήσεων, με γιγάντωση των κατασταλτικών μηχανισμών και δραστική περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, χτύπημα σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να μείνει αλώβητη η εξουσία των μονοπωλίων.

Η προπαγάνδα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου σε προκλητική αντίθεση με την ίδια την πείρα του λαού

Η πολιτική της ΕΕ δεν είναι απλά το εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ακροδεξιάς και φασιστικού δηλητηρίου στα κράτη - μέλη της, είναι αυτή που ενισχύει το οπλισμένο χέρι του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι ο αντικομμουνισμός αποτελεί κυρίαρχη ιδεολογία, συστατικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρηματοδότησε την ανέγερση και λειτουργία του λεγόμενου «Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», το 2017 με περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ. Ενα «μουσείο» του αντικομμουνισμού και της κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού, που επιχειρεί να δηλητηριάσει τις νεανικές συνειδήσεις, με τη συκοφάντηση, τη διαγραφή της προσφοράς του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε, την παραχάραξη της Ιστορίας.

Η προπαγάνδα της ΕΕ και όλων των κομμάτων που την στηρίζουν, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μέχρι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τις λοιπές παραφυάδες μπροστά στις ευρωεκλογές, έχει στόχο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της. Να προβάλλει τα ανύπαρκτα οφέλη της ΕΕ στη ζωή των εργαζομένων. Γίνεται προσπάθεια να προβληθούν στον αντίποδα δήθεν των «ευρωσκεπτικιστών» οι «αξίες» της «αλληλεγγύης», της «ασφάλειας» και της «ειρήνης». Ολη αυτή η προπαγάνδα έρχεται σε προκλητική αντίθεση με την ίδια την πείρα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, την αντιλαϊκή λαίλαπα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, την καταστολή απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τον εγκλωβισμό τους και τις απελάσεις, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις της ΕΕ και των συμμάχων της.

Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ακόμη πιο χαρακτηριστικά και με μεγαλύτερη έμφαση τη θέση του ΚΚΕ για τον αντιδραστικό - αντιλαϊκό και αναλλοίωτο χαρακτήρα και φύση αυτής της διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στρατηγικός αντίπαλος και εχθρός των λαών. Η ψήφος στο ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες είναι το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ. Είναι συνάμα το πιο δυνατό ΝΑΙ του λαού μας σε μια άλλη Ελλάδα, μια άλλη Ευρώπη, του σοσιαλισμού, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.