ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Επέλεξαν το δρόμο του Αγώνα

Πρωτόγνωρα μαζική, γεμάτη από τη ζωντάνια των νέων, η μαθητική αντιπολεμική διαδήλωση που συντάραξε χτες το πρωί το κέντρο της πόλης

Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001

«Η θλίψη μας δεν είναι κραυγή για πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας». Αυτό διαμήνυσαν χτες οι μαθητές της Κατερίνης και απαίτησαν να σταματήσει ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που εξελίσσεται στην Ασία. Μέσα από μια μεγάλη διαδήλωση, που κατάφερε να εκφράσει τη δυναμική των προσδοκιών της νέας γενιάς που πορεύεται με ανόθευτη τη συνείδησή της.

Από νωρίς το πρωί, οι μαθητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Πάρκο της πόλης. Στο χώρο όπου είχε δοθεί το αγωνιστικό ραντεβού, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Αντιπολεμικής Συσπείρωσης Μαθητών. Σύσσωμοι οι μαθητές από το 1ο, 3ο και 4ο Ενιαίο Λύκειο έδωσαν το «παρών». Μαζί τους οι μαθητές του 3ου και του 6ου Γυμνασίου, μαθητές από όλα τα γυμνάσια και λύκεια της πόλης.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί, ξεκίνησαν, με συγκροτημένη πορεία για το Μνημείο Ηρώων όπου κατέθεσαν στεφάνι τιμώντας την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και έδωσαν «Ορκο στο Νοέμβρη, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί».

Μπροστά, το πανό - κάλεσμα: «Να ξεσηκωθούμε» και η πίστη στις δυνάμεις τους να δηλώνεται ξεκάθαρα: «Εμείς οι νέοι μπορούμε».

Ασταμάτητα, με αστείρευτο δυναμισμό, φώναζαν συνθήματα, κάλεσαν τους μεγαλύτερους να σταθούν στο πλευρό τους, να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση του μέλλοντός τους. «Στην Αμερική καμία υποταγή, μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», διαδήλωσαν και απαίτησαν: «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα στρατηγεία». Διεκδίκησαν απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο και προειδοποίησαν πως «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι την Πλατεία, όπου ακολούθησε συγκέντρωση. «Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στους δρόμους. Και θα είμαστε για όσο συνεχίζονται τα εγκλήματα σε βάρος των λαών του κόσμου. Αυτό επιτάσσει η συνείδησή μας», είπε η Νικολέτα Γιαννακοπούλου από το 1ο Ενιαίο Λύκειο. Και κατήγγειλε την «πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που χτυπά καθημερινά το λαό του Αφγανιστάν και απειλεί για επέκταση της πολεμικής δράσης και σε άλλες περιοχές».

Η Σάντρα Αϊβαζόγλου, από το 3ο Γυμνάσιο, κατήγγειλε: «Κάτι γίνεται από τους ίδιους τους συνανθρώπους μας χωρίς να συμφωνούμε. Ακόμη χειρότερα, γίνεται από την ίδια μας τη χώρα. Κι ύστερα είμαστε αναγκασμένοι να συμμετέχουμε. Τι λέτε; Δεν ήρθε η στιγμή να αντιδράσουμε; Να πούμε όχι στα θέλω τους, όχι στα σχέδιά τους που οδηγούν στο θάνατο. Να πούμε όχι στον πόλεμο».

Και αμέσως μετά οι νέοι αφέθηκαν στο μουσικό παραλήρημα που δημιούργησαν με τις ερμηνείες τους το συγκρότημα του Αγγελου Μουρβάτη και τα «Πράσινα Αλογα». Οι νέοι δημιουργοί συμμετείχαν αφιλοκερδώς και δήλωσαν πως ενώνουν τη φωνή τους με τους μαθητές κάτω από το αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος.