Στο Χαϊδάρι
Τρίτη 7 Μάη 2019

Ο Μιχάλης Σελέκος
Στην εκδήλωση στο Μπλοκ 15 παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατέθεσαν στεφάνι, εκτός του δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου, ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, και εκπρόσωποι του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκ μέρους του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος, Τάκης Κουβαράς. Στην κεντρική του ομιλία ο δήμαρχος Χαϊδαρίου ανέδειξε το νόημα που έχει σήμερα, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, η θυσία των 200 κομμουνιστών, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η στάση των κρατουμένων του κολαστηρίου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι μία λαμπρή σελίδα στην ηρωική πάλη του λαού μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Είναι ένα ακόμα δείγμα της δύναμης του λαού, που κάτω κι από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απέδειξε πως ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες, όταν θέλει μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει και τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει τη δικιά του Ιστορία...

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι ήρωες σαν όλους αυτούς που πέρασαν από το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, δεν μπορεί να υπάρξουν ξανά. Αλλοι τους παρουσιάζουν σαν κάτι εξωπραγματικό, σαν υπεράνθρωπους. Η αλήθεια όμως είναι πως κανείς δεν γεννιέται ήρωας, δεν γεννιέται για να σταθεί απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα ή για να υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Οι ήρωες διαμορφώνονται, γαλουχούνται μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης».


Κλείνοντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην απαίτηση του λαού το Στρατόπεδο να αποδοθεί στο λαό της περιοχής και να δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15, ενός μουσείου «που πρέπει να είναι επισκέψιμο για τα σχολεία, τους μαζικούς φορείς, τη νεολαία και το λαό, που πρέπει να μαθαίνει, να διδάσκεται, να διαπαιδαγωγείται στα ιδανικά της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των λαών. Να μάθει να παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανέχεια. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο φασισμός σηκώνει κεφάλι και στην Ελλάδα με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην Ευρώπη, σήμερα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις δημιουργούν εκατόμβες νεκρών, καταστρέφουν τις πόλεις, τα χωριά και τις υποδομές πολλών χωρών, αναγκάζοντας χιλιάδες κυνηγημένους και απελπισμένους συνανθρώπους μας να γίνουν πρόσφυγες προσπαθώντας να ξεφύγουν από το θάνατο, σήμερα που η επίθεση εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων γενικεύεται, πρέπει τα διδάγματα τέτοιων θυσιών να γίνονται μάθημα αντίστασης και αγώνα κυρίως για τις νέες γενιές».