Ακολουθώντας μια τελευταία επιθυμία
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001

Σκηνή από την ταινία του Πατρίς Σερό «Αυτοί που μ' αγαπούν θα πάρουν το τρένο»
Πολλές ταινίες κερδίζουν την προσοχή μας απόψε το βράδυ. Μια γαλλική σε πρώτη προβολή του υπέροχου Πατρίς Σερό είναι η πρώτη επιλογή μας, ενώ ακολουθούν μια μαύρη κωμωδία με την Κάθλιν Τέρνερ και μια μίνι σειρά, που θα προβληθεί σε συνέχειες και περιγράφει τις περιπέτειες του μυθικού Οδυσσέα.

«Αυτοί που μ' αγαπούν θα πάρουν το τρένο», σε σκηνοθεσία Πατρίς Σερό.

Τελευταία επιθυμία του ζωγράφου Ζαν Μπατίστ Εμερίκ ήταν να ταφεί στη Λιμόζ, από όπου προέρχεται η οικογένειά του. Συγγενείς και φίλοι παίρνουν το τρένο, για να παραστούν στην κηδεία του. Ενώ παρακολουθούν το φορτηγάκι του Τιερί που μεταφέρει το φέρετρο, συγκρούονται μεταξύ τους... Στην ταινία που προβάλλεται για πρώτη φορά στην τηλεόραση από τη ΝΕΤ και την «Κινηματογραφική Λέσχη», αναδεικνύεται ο Πατρίς Σερό, ο μεγάλος αυτός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. Εδώ ο σκηνοθέτης ξεσκεπάζει τα πάθη, τα μίση και τις αγάπες μιας ανθρώπινης ομάδας, που συγκεντρώνεται για μια πένθιμη τελετουργία. Πρωταγωνιστούν: Πασκάλ Γκρεγκορί, Βαλέρια Μπρούνι - Τεντέσκι, Σαρλ Μπερλέν, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Βενσάν Περέζ (ΝΕΤ, 00.30).

«Η μαμά παραμονεύει στο σκοτάδι», σε σκηνοθεσία Τζον Γουότερς.

Η ζωή της Μπέβερλι Σάτφιν είναι τόσο τέλεια που καταντάει σχεδόν ενοχλητική. Εχει έναν θαυμάσιο σύζυγο που την υπεραγαπάει, υπάκουα παιδιά, πολυτελές σπίτι σε ειδυλλιακό προάστιο. Ωστόσο, κρύβει μέσα της μεγάλα αποθέματα οργής για τους ασυνείδητους που την περιτριγυρίζουν. Ετσι δεν αργεί να περάσει στην εγκληματική δράση, εξοντώνοντάς τους. Απολαυστική κωμωδία από τον «περιθωριακό» Τζον Γουότερς, με έντονο το στοιχείο της παρωδίας και της σάτιρας. Εκπληκτική στο ρόλο της μαμάς - δολοφόνου η Κάθλιν Τέρνερ. Πρωταγωνιστούν: Κάθλιν Τέρνερ, Σαμ Γουότερστον, Ρίτα Λέικ, Μάθιου Λίλαρντ, Σκοτ Γουέσλι Μόργκαν κ.ά. (ΕΤ-1, 23.30).

«Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Αντρέι Κοντσαλόφσκι.

Ο Οδυσσέας κατόρθωσε να επιζήσει ύστερα από δέκα χρόνια περιπλάνησης. Παρά τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς που του παρουσιάζουν στο δρόμο του οι θυμωμένοι θεοί, βρίσκει τη δύναμη να επιστρέψει στο βασίλειό του, το σπίτι του, την πιστή γυναίκα και το γιο του, διαθέτοντας κάτι πιο πολύτιμο από τα λάφυρα του πολέμου, τη δύναμη της σοφίας. Στη μίνι σειρά που προβάλλεται από τον ALPHA περιγράφονται οι περιπέτειες του Οδυσσέα που ξεκίνησε από την Τροία για να φτάσει στην Ιθάκη. Στο δρόμο του στάθηκαν πολλά εμπόδια, από τον Κύκλωπα και την Κίρκη, μέχρι την Καλυψώ και τις Σειρήνες. Πρωταγωνιστούν: Αρμάντ Ασάντε, Γκρέτα Σκάκι, Ειρήνη Παππά, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Γιώργος Βογιατζής, Τζεραλντίν Τσάπλιν, Κρίστοφερ Λι κ.ά. (ALPHA, 21.00, πρώτο μέρος).