ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΗΠΑ
Δρομολογούν «επικαιροποίηση» της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας

Ταξίδι του Ελληνα υπουργού Αμυνας τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον

Τετάρτη 8 Μάη 2019

INTIME NEWS

Πάιατ - Αποστολάκης, στο χτεσινό συνέδριο
Την «επικαιροποίηση» της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ προανήγγειλε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ώστε η χρήση της Ελλάδας ως βάσης εφόρμησης και υποστήριξης των επιχειρήσεων των Αμερικανών σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια «να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες» της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει σχετικά πως προχωρά κανονικά ό,τι συμφώνησε ήδη από την εκκίνηση του περιβόητου «Στρατηγικού Διαλόγου» με την κυβέρνηση Τραμπ το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον.

Μιλώντας χτες σε συνέδριο για την «Ασφάλεια», ο Τζ. Πάιατ είπε ότι ο «μπούσουλας» για τη διμερή σχέση περιγράφηκε στην εκκίνηση του «Στρατηγικού Διαλόγου» στην Ουάσιγκτον το Δεκέμβρη, που, όπως είπε, «βασιζόμενος σε πολλά χρόνια ισχυρής δέσμευσης, υπογράμμισε τη δύναμη των διμερών σχέσεών μας και επιβεβαίωσε την αμοιβαία δέσμευσή μας να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακά θέματα, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, στην επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, στο εμπόριο και στις επενδύσεις».

Κάνοντας και μια αναδρομή στο παρελθόν, στους «δεσμούς» της αστικής τάξης με τις ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση της εξουσίας της στην Ελλάδα μετά την Κατοχή, είπε ότι «η επίσημη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στην πραγματικότητα προηγήθηκε του ΝΑΤΟ. Ξεκινώντας τον Ιούνιο του 1947, η σχέση μας με την Ελλάδα είναι η παλαιότερη στην Ευρώπη και η δεύτερη παλαιότερη στον κόσμο».

Εβαλε, ωστόσο, θέμα ότι η «σχέση» αυτή πρέπει να επικαιροποιηθεί για να αντιστοιχεί στις νέες συνθήκες και ανάγκες: «Για παράδειγμα, η σημερινή αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας υπογράφηκε το 1990 και αντικατοπτρίζει την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014, το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς και η εμφάνιση νέων απειλών όπως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και οι ξένοι μαχητές που διαφεύγουν από την κατάρρευση του "χαλιφάτου" του ISIS».

Ενώ υπογραμμίζοντας ότι «η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστικής σημασίας για τη σταθερότητα κατά μήκος της νότιας πλευράς της Ευρώπης», σημείωσε πως «από αυτή την άποψη (...) γνωρίζω ότι οι ομόλογοι του υπουργού Αμυνας στην Ουάσιγκτον προσβλέπουν σε μεγάλο βαθμό στην επίσκεψή του εκεί τον επόμενο μήνα».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σημείωσε πως «συμφωνήσαμε στο Στρατηγικό Διάλογο τον περασμένο Δεκέμβριο να επικαιροποιήσουμε την αμυντική μας συνεργασία. Αυτό έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας αλλά και να αναπτύξει την ευελιξία ώστε να προσαρμόζεται γρήγορα στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, παρέχοντας μια άποψη για τις προκλήσεις του αύριο», καθώς και ότι «συμφωνήσαμε στο Στρατηγικό Διάλογο να εκσυγχρονίσουμε τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ώστε να αντικατοπτρίσουμε τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα (...) και ελπίζουμε να διευκολύνουμε την ενισχυμένη διαλειτουργικότητα, τις ετοιμότητες και τον εκσυγχρονισμό» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να παίξουν αποτελεσματικότερα το ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Αλλωστε, στο τραπέζι έχουν πέσει προς «επικαιροποίηση» μια σειρά από θέματα - φωτιά, όπως η επέκταση της συμφωνίας για την παραχώρηση της Σούδας, η ανάπτυξη και άλλων μέσων στην αεροπορική βάση της Λάρισας κ.λπ.

Ο Αμερικανός πρέσβης έφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Βόρεια Ελλάδα προς την Ανατολική Ευρώπη, σημειώνοντας: «Πριν από δύο χρόνια, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας για να εισέλθουν στην Ευρώπη». Προανήγγειλε ότι «τον επόμενο μήνα μια ταξιαρχία Stryker (μηχανοκίνητη ταξιαρχία) θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να εισέλθει στην Ευρώπη για να συμμετάσχει σε πολυμερείς ασκήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».

Δίνοντας το στίγμα, για μια ακόμα φορά, των αμερικανικών σχεδίων για την Αλεξανδρούπολη, που την βάζουν στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, σημείωσε πως «κοιτάζοντας έναν χάρτη, μπορείτε να δείτε γιατί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας.

Η Αλεξανδρούπολη έχει τεράστιο δυναμικό και δυνατότητες καθώς και σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο που οδηγεί στην Ανατολική Ευρώπη. Από απόψεως ασφάλειας και οικονομικής σκοπιμότητας, είναι λογικό να αναπτυχθεί περαιτέρω ο λιμένας προς όφελος τόσο της στρατηγικής μας σχέσης όσο και της ελληνικής οικονομίας. Από αυτή την άποψη, παραμένω πολύ επικεντρωμένος στην εξεύρεση ενός Αμερικανού επενδυτή καθώς η ιδιωτικοποίηση του λιμένα προωθείται».

Κατέληξε λέγοντας ότι μετά την ανάπτυξη της 4ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού το χειμώνα του 2018 στο Στεφανοβίκειο για συνεκπαίδευση, έρχεται τον Οκτώβρη και η 3η αντίστοιχη Ταξιαρχία των Αμερικανών.

«Στρατηγικός στόχος» οι αποστολές εκτός συνόρων!

Προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, παρουσιάζοντας τους στόχους της αστικής τάξης που υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «αύξηση των απειλών αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού μας ενδιαφέροντος», προβάλλοντας ως «λύση» τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, «την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

Τόνισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν «ενεργά στις δομές ασφάλειας και άμυνας του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών, καθώς και στην ανάπτυξη των πρωτοβουλιών εντός αυτών, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και αυξάνουμε συνεχώς την εξωστρέφειά μας, καθώς αποτελεί στρατηγικό στόχο η διατήρηση του αποτυπώματός μας στο εξωτερικό».

Φέρνοντας μάλιστα και παραδείγματα από τις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, που μπλέκουν το λαό μας βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ανέφερε ότι «έχουμε πλοία και αεροσκάφη σε αποστολές επιτήρησης από τη Λιβύη έως την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, ελληνική φρεγάτα περιπολεί στην επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, ενώ ελληνικά μαχητικά σε ΝΑΤΟικό πλαίσιο συνδράμουν στην εναέρια αστυνόμευση της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και σε λίγο καιρό και της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης, έχουμε στελέχη μας σε αποστολές επί του πεδίου από το Κόσοβο έως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μάλι της Αφρικής».

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι οι στόχοι της αστικής τάξης για τα Βαλκάνια περνάνε μέσα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς σημείωσε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει την ενίσχυση της σταθερότητας και τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής, με την υλοποίηση αμυντικών δράσεων οικοδόμησης δυνατοτήτων», φέροντας ως παράδειγμα την τετραμερή Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, αλλά και τη συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «επιδίωξή μας είναι να καταστεί η χώρα μας ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της εν λόγω χώρας», κυρίως στην «υποστήριξη της γείτονος χώρας κατά τη διάρκεια ενσωμάτωσης στις ΝΑΤΟικές δομές».

Τόνισε επίσης τη σημασία των τριμερών συνεργασιών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα η συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, κ. Πομπέο, στην πρόσφατη τριμερή Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ, αποτελεί απτή απόδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ και ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση».

Ειδικά για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ επέμεινε ότι «μας συνδέει μια στρατηγική στρατιωτική σχέση». Υπογράμμισε άλλωστε ότι μετά την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» το Δεκέμβρη πλέον «προχωρούμε στην υλοποίηση όσων έχουμε συμφωνήσει».