ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Να αποφασίσουμε να αντιδράσουμε τώρα

Γόνιμες συζητήσεις με εργαζόμενους και σπουδαστές είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της διήμερης περιοδείας της στο νησί

Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001

Με τους μαθητές στο ΤΕΕ Αργοστολίου
«Δεν ήρθαμε στην Κεφαλονιά, μόνο για να αναδείξουμε τα προβλήματα του νησιού. Δεν είμαστε πλέον στη χρονική φάση της περιγραφής των προβλημάτων και στην έκφραση συμπαράστασης. Πιστεύουμε ότι σήμερα, είναι η περίοδος εκείνη που πρέπει ο καθένας να κάνει μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή και να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στα επόμενα πολύ δύσκολα χρόνια που έρχονται». Με την παραπάνω πολιτική επισήμανση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έδωσε το στίγμα της περιοδείας του κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο ήταν επικεφαλής, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κεφαλονιά.

Χτες, πρώτη μέρα της διήμερης περιοδείας της, η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε εκπαιδευτικούς χώρους, το νοσοκομείο του Αργοστολίου, ενώ αργά το βράδυ μίλησε σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στο Δημαρχείο Ληξουρίου.

Ο φτωχός συγγενής της παιδείας

Δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές του ΤΕΕ στο Αργοστόλι, συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, χωρίς όμως να έχουν βιβλία. Οι κενές θέσεις στο διδακτικό προσωπικό, συμπληρώθηκαν μόλις τις τελευταίες μέρες, ενώ ακόμα και στοιχειώδη είδη, όπως κάδοι απορριμμάτων, όπως κατήγγειλαν οι μαθητές, έφτασαν χτες το πρωί. Οι μόνιμοι καθηγητές του ΤΕΕ είναι μόλις 9 και τις υπόλοιπες 17 θέσεις καλύπτουν ωρομίσθιοι και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι διδάσκουν μέσα σε αίθουσες προκάτ.

Στο νοσοκομείο Αργοστολίου με τους εργαζόμενους
Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο ΤΕΕ του Αργοστολίου.

«Τα ΤΕΕ, αποτελούν τον πιο φτωχό συγγενή, μιας καταταλαιπωρημένης παιδείας», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, πρέπει να απαιτήσουν και να αγωνιστούν για 12χρονη υποχρεωτική και δημόσια παιδεία, η οποία θα καταλήγει στο Ενιαίο Λύκειο». Οι παραπάνω επισημάνσεις της Αλ. Παπαρήγα, έγιναν κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ομιλίας της προς τους μαθητές του ΤΕΕ στο προαύλιο του σχολείου τους.

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Τόσο ο διευθυντής του σχολείου Δ. Μαρκάτος, όσο και ο εκπρόσωπος του συλλόγου Σπ. Αλεξανδράτος, παρουσίασαν στην Αλ. Παπαρήγα, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο και που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του, αφού -όπως είπαν- αναγκάζονται να διεκδικούν συνεχώς χρήματα, από τους φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να λύσουν χρόνια ζητήματα.

«Οδηγούμαστε σε μια πορεία, όπου κάθε σχολείο θα πρέπει να αναζητά χορηγούς. Χορηγός πρέπει να είναι όμως το κράτος. Για να μην οδηγηθούμε σε πλούσια και φτωχά σχολεία, να μην μπαίνει στη λογική του κέρδους η εκπαίδευση», ήταν η απάντηση που έδωσε η Αλ. Παπαρήγα και κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές «να κάνουν δική τους υπόθεση, υπόθεση του μαζικού κινήματος τη μόρφωση και να αγωνιστούν μ' όλες τους τις δυνάμεις».

Εμπορευματοποιούν την υγεία

Επόμενος σταθμός της περιοδείας της Αλέκας Παπαρήγα ήταν το νοσοκομείο του Αργοστολίου, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτό, αλλά και να εκθέσει τις θέσεις του Κόμματος για την υγεία.

Από την πλευρά των εργαζομένων μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Παντελιός ο οποίος τόνισε ανάμεσα στα άλλα ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές. Εκρινε απαραίτητη την άμεση οργάνωση του ΕΚΑΒ και υπογράμμισε την ανάγκη να χαρακτηριστεί το επάγγελμα των υγειονομικών ανθυγιεινό και να αυξηθεί γενναία ο βασικός μισθός.

Η Αλέκα Παπαρήγα από την πλευρά της αφού κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν πόσο καιρό έχουν αυτά τα αιτήματα και ποια από αυτά έχουν ικανοποιηθεί τόνισε πως στη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα, κυριαρχεί η λογική της εμπορευματοποίησης στο χώρο της υγείας. Δεν είναι τυχαίο, υπογράμμισε πως ορισμένοι επιχειρηματίες - άσχετοι με το χώρο της υγείας - προχώρησαν σε σοβαρές και μεγάλες επενδύσεις στην υγεία, γιατί ακριβώς έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εκείνες για τη στοργή του κόσμου προς την ιδιωτική υγεία. Ο δημόσιος τομέας στην υγεία θα συρρικνωθεί, με κριτήρια ιδιωτικής επιχείρησης, συμπληρωματικός των ιδιωτών. Δε θα καταργηθεί, αλλά θα υπάρχει για τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα χωρίς ιδιαίτερες παροχές, αφού θα είναι υποβαθμισμένα.

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζομένου για τα απογευματινά ιατρεία τόνισε πως αποτελεί άλλη μια απόδειξη που θέλει το νοσοκομείο να δουλεύει σαν επιχείρηση. Εμείς, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, είμαστε υπέρ της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου αν χρειαστεί, αρκεί να είναι δωρεάν και δημόσιο και να παρέχει δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Το θέμα της υγείας, κατέληξε, αποτελεί υπόθεση ολόκληρου του λαού και όχι μόνο των εργαζομένων στην υγεία και τόνισε την ανάγκη της συντονισμένης και οργανωμένης πάλης προκειμένου το σύστημα υγείας να είναι δημόσιο και δωρεάν.

Στο ΤΕΙ «φάντασμα»

Ξεχασμένο από τους αρμοδίους, χωρίς καθηγητές και εργαστήρια, χωρίς βιβλία, φοιτητική εστία και λέσχη, «λειτουργεί» από το Σεπτέμβρη του 2000, στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου, με τμήμα τεχνολογίας μουσικών οργάνων, ηχοληψία, μουσική παραγωγή, στο οποίο φοιτούν 84 φοιτητές και είναι συνολικά εγγεγραμμένοι 180.

Το ΤΕΙ αυτό «φάντασμα», όπως το χαρακτηρίζουν και οι φοιτητές, επισκέφθηκε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο της περιοδείας της στο νησί. Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε με τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας, τα οποία μη αντέχοντας άλλο τον κυβερνητικό εμπαιγμό και την αόριστη υποσχεσιολογία των υπευθύνων προχώρησαν από χτες το πρωί σε κατάληψη.

Η κραυγή αγωνίας των φοιτητών για το μέλλον των σπουδών τους ήταν έκδηλη καθ' όλη τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκαναν στην Αλ. Παπαρήγα στην οποία επέδωσαν και υπόμνημα με τα αιτήματά τους ζητώντας της να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να δοθεί συγκεκριμένη και άμεση λύση.

Οπως υπογραμμίζουν στο κείμενο του υπομνήματος το ρεύμα της σχολής συνδέθηκε ένα χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, ενώ οι ελλείψεις καθηγητών μουσικής είναι μεγάλες. Τα εργαστήρια, επισημαίνουν οι φοιτητές, δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα, ενώ το ΤΕΙ δεν τους παρέχει τα απαραίτητα βιβλία για την εύρυθμη διεξαγωγή των μαθημάτων. Τόνισαν επίσης ότι δεν υπάρχει φοιτητική εστία και φοιτητική λέσχη, ενώ το κουπόνι που τους παρέχει η σχολή δεν επαρκεί ούτε για ένα γεύμα ημερησίως, αφού αντιστοιχεί στο ποσόν των 560 δρχ...

Η Αλ. Παπαρήγα ακούγοντας τα αιτήματα των φοιτητών, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τους κάλεσε να προχωρήσουν τη δημοσιοποίηση αυτών, να αντιδράσουν δυναμικά, ενώ από την πλευρά της τους υποσχέθηκε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό.