ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες απειλές των ΗΠΑ για ... νέα πραξικοπήματα
Πέμπτη 9 Μάη 2019

Copyright 2019 The Associated

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μ. Πενς στις χτεσινές νέες απειλές
Νέες απειλές εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, μιλώντας χτες σε ημερίδα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και φανερά επηρεασμένος από το φιάσκο του πρόσφατου πραξικοπήματος του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, απήθυνε άμεση έκκληση στους στρατιωτικούς της χώρας να οργανώσουν άλλο πραξικόπημα. Αφορμή γι' αυτό ήταν η ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρει τις κυρώσεις από τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας (SEBIN), στρατηγό Μανουέλ Ρικάρντο Κρίστοφερ Φιγκέρα, που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 30ής Απρίλη και έχει το πιθανότερο φύγει από τη χώρα. Μάλιστα, ο Πενς εμφάνισε την κίνηση ως κίνητρο και για άλλους να ξεσηκωθούν κατά του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Επίσης, απείλησε να επεκτείνει τις κυρώσεις σε 33 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, λόγω και της προχτεσινής απόφασής του να άρει την ασυλία 7 βουλευτών της αντιπολίτευσης για άμεση συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Μάλιστα, μια βουλευτής από το αντιδραστικό κόμμα «Ριζοσπαστική Υπόθεση», Μαριανέλα Μαγκαλάνες, με σύζυγο Ιταλό, βρήκε καταφύγιο στην ιταλική πρεσβεία στο Καράκας, για να αποφύγει τη σύλληψη.

Επίσης, ο Πενς επιτέθηκε προκλητικά στην Κούβα, που την εμφάνισε ως «την άλλη δικτατορία», που δήθεν «κρατάει όμηρο το λαό της Βενεζουέλας», ενώ τα «βέλη» του κατευθύνθηκαν και κατά της Ρωσίας και της Κίνας. Ακόμα, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται η αποστολή ενός πλοίου «στρατιωτικού νοσοκομείου» κοντά στη Βενεζουέλα, υποτίθεται για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να ελαφρυνθούν άλλες χώρες που φιλοξενούν Βενεζουελάνους μετανάστες. Δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να σχετίζεται με μεταφορά αμερικανικής ναυτικής δύναμης κρούσης στην Καραϊβική, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί στα σχέδια επίθεσης στη Βενεζουέλα.

Πάντως, σχετική κριτική στη στάση των ΗΠΑ άσκησε ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Γιοσέπ Μπορέλ, μιλώντας χτες στη δημόσια τηλεόραση της χώρας. Δήλωσε με νόημα ότι «η ομάδα επαφής για τη Βενεζουέλα, αποτελούμενη από ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες, στην οποία συμμετέχουμε, δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία είναι σαν τον καουμπόι της Δύσης που λέει "κοιτάτε με, θα τραβήξω πιστόλι"». Επίσης, κριτικάρισε τις ΗΠΑ γιατί ενεργοποιούν πλήρως τον «εξωεδαφικό» νόμο Χελμς - Μπάρτον σχετικά με ξένες επιχειρήσεις στην Κούβα, κάτι που φυσικά θίγει άμεσα συμφέροντα ισπανικών μονοπωλίων που έχουν επενδύσεις. Η διαφοροποίηση της Ισπανίας στη μέθοδο επέμβασης στα εσωτερικά της Βενεζουέλας είναι η ...κλασική τακτική της σοσιαλδημοκρατίας. Αλλωστε, στην ίδια συνέντευξη, παρότι δεν έκρυψε ότι υπήρξε απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε απερίφραστα ότι η χώρα του αναγνωρίζει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Γκουαϊδό, δηλαδή τον αρχιπραξικοπηματία, ενώ έχει δώσει και καταφύγιο στον άλλο πραξικοπηματία Λεοπόλντο Λόπεζ, που κατά τ' άλλα δηλώνει «ότι δεν θα του επιτρέψει να χρησιμοποιεί την πρεσβεία για πολιτική δράση». Την ίδια στάση έχουν η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ' άλλα κόπτονται για την «ειρηνική δημοκρατική μετάβαση» στη Βενεζουέλα. Η ουσία που εξηγεί την εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση είναι η επιδίωξη από τις ΗΠΑ, ΕΕ και τους συμμάχους τους για τον επανέλεγχο της Βενεζουέλας, λόγω του τεράστιου ορυκτού πλούτου και της γεωστρατηγικής της θέσης, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες που επωφελήθηκαν περισσότερο τα τελευταία 20 χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.