ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
Αντιλαϊκά παζάρια και έπαινοι από τους εγχώριους βιομηχανικούς συνδέσμους
Πέμπτη 9 Μάη 2019

INTIME NEWS

«Η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Γιούρογκρουπ για την περίοδο μετά το πρόγραμμα».

Αυτό επισημαίνεται σε κοινή δήλωση των ευρωπαϊκών «θεσμών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕSM, EKT) και του ΔΝΤ αναφορικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις γύρω από το νέο δημοσιονομικό πακέτο - εμπαιγμό απέναντι στα λαϊκά στρώματα αλλά και με τη νέα φουρνιά των παρεμβάσεων που προετοιμάζουν με άξονα την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Στην κοινή δήλωση τονίζεται ακόμη ότι «η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Γιούρογκρουπ του Ιουνίου 2018», ενώ «ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί».

Τα παραπάνω έρχονται να «υπενθυμίσουν» τους άξονες της ενισχυμένης «μεταπρογραμματικής» εποπτείας που σήμερα βρίσκεται στον 3ο κύκλο «αξιολόγησης» και να αποκαλύψουν τα «μεταμνημονιακά» παραμύθια της κυβέρνησης, η οποία αξιοποιεί τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ως άλλοθι για την επέκταση στο διηνεκές της συνολικής αντιλαϊκής επίθεσης.

Σε αυτό το φόντο, τα αντιλαϊκά παζάρια με τους «θεσμούς» ολοκληρώθηκαν χτες στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως ενόψει της νέας έκθεσης «αξιολόγησης» που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Ιούνη, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις ευρωεκλογές.

Την ίδια ώρα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο διάλογος με τους «θεσμούς» «για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί» καθώς και ότι «κατά τις συζητήσεις υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τα θέματα που σχετίζονται με τη σύνταξη της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των αντιλαϊκών παζαριών στην Αθήνα βρέθηκε και ο «ειδικός λογαριασμός» των 5,5 δισ. ευρώ με αντίστοιχη μεταφορά κεφαλαίων από το συσσωρευμένο δημοσιονομικό «απόθεμα» των 31 δισ. Σε αυτό το φόντο, το κυβερνητικό σχέδιο έρχεται να λειτουργήσει ως πρόσθετη εγγύηση στους επίσημους μεγαλοπιστωτές του ελληνικού κράτους. Θυμίζουμε ότι ανακοινώνοντας τα μέτρα ο πρωθυπουργός είπε πως «θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ».

Βέβαια, οι «ασάφειες» της εν λόγω πρότασης έχουν προκαλέσει ενστάσεις από την πλευρά των «θεσμών», σε συνδυασμό βέβαια και με άλλους παράγοντες. Αυτοί μεταξύ άλλων αφορούν στο ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή της υπάρχουσας μάζας από την υπεραπόδοση των αντιλαϊκών στόχων για τα πλεονάσματα, στην ποσοτικοποίηση των παρεμβάσεων που εξαγγέλθηκαν και εξετάζονται από τους «θεσμούς», στην επίδραση των μέτρων που ανακοινώθηκαν για το 2019 στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 κ.ά.

Ο αντιλαϊκός κορσές

Η χτεσινή δήλωση από τα κλιμάκια των «θεσμών» έρχεται να θυμίσει το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ (Ιούνης 2018) αναφορικά με την πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα βέβαια από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης που θα βρεθούν στο τιμόνι της διακυβέρνησης τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, η αντιλαϊκή συμφωνία προβλέπει πως το ελληνικό κράτος «δεσμεύτηκε στο Γιούρογκρουπ να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου. Εχει δεσμευτεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της Κοινωνικής Πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης».

Με βάση και τα παραπάνω, ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι το ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο επεκτείνεται σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων.

Αλλωστε, η συμφωνία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τη μετα-προγραμματική περίοδο».

Ταυτόχρονα, καταγράφεται πως το ελληνικό κράτος «θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα επιτύχουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».

«Χειροκροτούν» οι εγχώριοι βιομηχανικοί σύνδεσμοι

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποσπά την επιβράβευση των εγχώριων βιομηχανικών συνδέσμων αναφορικά με τα νέα μέτρα προκλητικής στήριξης του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), Α. Σαββάκη, σύμφωνα με τον οποίο «η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150% θα βελτιώσει το κλίμα για την υλοποίηση των επενδύσεων, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί θετικό μέτρο συλλογής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος από το κράτος, το οποίο μέτρο έχει λειτουργήσει κατά το παρελθόν θετικά». Επιπλέον, όπως είπε, δίνοντας το σήμα για ακόμα περισσότερες διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, «η μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια από το 13% στο 6% δίνει μικρή ανάσα ρευστότητας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας μας, αλλά δεν αρκεί για να ενισχύσει τη χαμένη τους ανταγωνιστικότητα εξαιτίας του υψηλού κόστους Ενέργειας».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΕ, «οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση»...