ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες και συμφωνίες επισήμως και ανεπισήμως

Ενισχύονται οι πακιστανικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν

Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001

Associated Press

Πακιστανοί συνοριακοί φρουροί εμποδίζουν πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΤΣΑΜΑΝ - ΤΟΡΚΧΑΜ.-

Τα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν ενισχύει το Πακιστάν, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωναν αξιωματούχοι, να αποτραπεί η είσοδος στη χώρα σε μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, όπως και ηγετικών στελεχών, όπως ο μουλάς Ομάρ ή ο μπιν Λάντεν, στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο. Τα σύνορα παρέμεναν κλειστά στην κατεύθυνση προς Πακιστάν, αλλά άνοιξαν για λίγη ώρα, προκειμένου Αφγανοί πρόσφυγες, αλλά και ηγέτες των κοινοτήτων Παστούν, που ζουν στο Πακιστάν, να περάσουν στο Αφγανιστάν. Την ίδια στιγμή, ο Τζέιμς Ντόμπινς, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, άρχιζε τις συνομιλίες του με Πακιστανούς αξιωματούχους με θέμα τη σύσταση μιας νέας ευρείας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Στρατιώτες και άρματα μάχης μετέφερε χθες στη συνοριακή γραμμή κοντά στο νοτιοδυτικό μεθοριακό πέρασμα Τσαμάν ο πακιστανικός στρατός, προκειμένου να δημιουργήσει μια «δεύτερη αμυντική γραμμή». Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών, Μοϊνουντίν Χάιντερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπντολβαχέντ Μουσαβί Λαρί, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν. Ο Λαρί συμπλήρωσε ότι ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και κατά μήκος των ιρανο-αφγανικών συνόρων και δήλωσε «απολύτως βέβαιος ότι το Ιράν δε θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ασφάλειας».

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αζίζ Αχμέντ Κχαν, ανακοίνωνε ότι τα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν έχουν κλείσει. Τόνισε ότι δεν επιτράπηκε ούτε καν σε φορτηγά που μετέφεραν φρούτα να εισέλθουν στο Πακιστάν. Ο Κχαν διαβεβαίωνε ότι ενισχυμένα είναι τα μέτρα αστυνόμευσης των συνόρων που έχουν λάβει και οι Ταλιμπάν από την άλλη πλευρά των συνόρων και υπογράμμιζε ότι δεν έχει, μέχρι στιγμής, σημειωθεί κανένα επεισόδιο ανάμεσα στους Πακιστανούς μεθοριακούς φρουρούς και στις δυνάμεις, είτε των Ταλιμπάν, είτε της Βόρειας Συμμαχίας.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν, όμως, ότι από το πέρασμα Τσαμάν επέστρεψαν στο Πακιστάν, 75 νεαροί ισλαμιστές εθελοντές που είχαν σπεύσει στο πλευρό των Ταλιμπάν και κατάφεραν να γλιτώσουν από την επέλαση της Βόρειας Συμμαχίας. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι την Τετάρτη από το πέρασμα επέστρεψαν στο Πακιστάν, άλλοι 300 νεαροί εθελοντές.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα αφγανο-πακιστανικά σύνορα, πάντα προς την κατεύθυνση του Αφγανιστάν, άνοιξαν για λίγες ώρες, χθες το απόγευμα, στην περιοχή Τορκχάμ της επαρχίας Νανγκαχάρ. Η κίνηση έγινε για να προωθηθούν φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, δεκάδες φορτηγά με πρόσφυγες που επιστρέφουν στις εστίες τους, αλλά και ηγέτες των κοινοτήτων Παστούν του Πακιστάν, που σπεύδουν στο Κανταχάρ για κάποιου είδους διαπραγματεύσεις με τους εναπομείναντες Ταλιμπάν.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε ότι χιλιάδες Παστούν εγκατέλειπαν την Πεσαβάρ με κατεύθυνση το ανατολικό Αφγανιστάν, μετά από σχετική έκκληση δύο Παστούν ηγετών της αφγανικής αντιπολίτευσης, του διοικητή Μοχάμαντ Ζαμάν Γκαμσαρέτ και του Χατζί Ντεέν Μοχάμεντ, αδελφού του δολοφονημένου Αμπντούλ Χακ.

Διαπραγματεύσεις και σενάρια

Σειρά επαφών με Πακιστανούς αξιωματούχους είχε χθες το πρωί ο Τζέιμς Ντόμπινς, ειδικός απεσταλμένος του Τζορτζ Μπους για το Αφγανιστάν. Από την αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των αξιωματούχων, αλλά μόνον ότι τα θέματα των συζητήσεων ήταν η σύσταση νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή όλων των φυλών, συμπεριλαμβανομένων των Παστούν και η πραγματοποίηση συνόδου των υπουργών Εξωτερικών όλων των, γειτονικών στο Αφγανιστάν, χωρών, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ντόμπινς φέρεται να συναντήθηκε, αργά την Τετάρτη, με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της αφγανικής αντιπολίτευσης, πιθανώς ακόμη και στην Καμπούλ. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιηθεί άλλη μια απόπειρα συνόδου όλων των αφγανικών φυλών και παρατάξεων στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια στιγμή, εντεινόταν η φημολογία ότι Πακιστανοί αξιωματούχοι έχουν έρθει σε κάποιο είδος συμφωνίας με ηγέτες των Παστούν που ζουν είτε εντός του Αφγανιστάν είτε και στο Πακιστάν, οι οποίοι δεν έχουν συμπαραταχτεί ούτε με τους Ταλιμπάν ούτε με την αφγανική αντιπολίτευση, αλλά διατηρούν καλές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα, πάντα, με τις πληροφορίες αυτές, οι συγκεκριμένοι φύλαρχοι αποδέχτηκαν πακιστανικό σχέδιο, που προβλέπει την παράδοση σε αυτούς των πόλεων που ελέγχουν οι Ταλιμπάν, κυρίως κοντά στα πακιστανικά σύνορα. Αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, καθώς ορισμένοι ηγέτες των Ταλιμπάν φέρονται να πρόσκεινται θετικά στην ιδέα, τότε αναζωπυρώνονται οι ελπίδες του Πακιστάν ότι οι «άσπιλοι» από το καθεστώς των Ταλιμπάν, ηγέτες των Παστούν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις συμμετοχή σε μια νέα ευρεία κυβέρνηση και κατά συνέπεια να διασφαλίσουν ηρεμία στα πακιστανικά σύνορα.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι Αμερικανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν, χθες, «μνημόνιο συνεννόησης», το οποίο περιλαμβάνει την άμεση παράδοση επιταγής 600 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν, ως «επείγουσα βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου», τη χορήγηση, στο άμεσο μέλλον, άλλων 484 εκατομμυρίων δολαρίων «για αναπτυξιακά προγράμματα», καθώς και 15 εκατομμυρίων για την υποστήριξη των προσφύγων. Στο μνημόνιο επαναδιατυπώνεται η αμερικανική δέσμευση για αναπροσδιορισμό του, ύψους 39 εκατομμυρίων δολαρίων, χρέους του Πακιστάν προς τις ΗΠΑ.