ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Φουντώνουν ο «εμπορικός πόλεμος», οι απειλές και το παζάρι
Τετάρτη 15 Μάη 2019

Copyright 2019 The Associated

Από τις πρόσφατες άκαρπες αμερικανοκινεζικές διαπραγματεύσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Κλιμακώνεται ο «εμπορικός πόλεμος» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο ισχυρότερες οικονομίες, κάτι που προκαλεί γενικότερες αναταράξεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Το σχέδιο αύξησης των δασμών σε μία νέα λίστα χιλιάδων εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων, συνολικής αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων, μετά τα μέσα του Ιούνη, είναι το νέο μέτρο που επεξεργάζονται οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να κλιμακώσουν στο μέγιστο βαθμό τις πιέσεις σε βάρος της Κίνας, που τη Δευτέρα, ως αντίποινα, επέβαλε με τη σειρά της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 60 δισ. δολαρίων. Είναι φανερό ότι η μία κίνηση προκαλεί την άλλη, κάτι που βεβαίως είναι μέρος και του αέναου παζαριού, όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των δύο χωρών, με δράση σε όλο τον κόσμο.

Οι πληροφορίες που δόθηκαν χτες σε δημοσιογράφους από το γραφείο του Αμερικανού εμπορικού αντιπροσώπου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, αναφέρουν ότι στη νέα «μαύρη λίστα» με τα 3.805 κινεζικά προϊόντα βρίσκονται φορητοί υπολογιστές, λεπίδες πριονιών, τουρμπίνες, τόνος και σκόρδα, αλλά εξαιρούνται πολύτιμα μεταλλεύματα που είναι γνωστά ως σπάνιες γαίες και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από μονοπώλια υψηλής τεχνολογίας (για κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.λπ.).

Η όξυνση του εμπορικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, ωστόσο, προκαλεί «πιέσεις» και στα χρηματιστήρια ΗΠΑ και ασιατικών χωρών, που χτες είδαν τους δείκτες των χρηματιστηρίων τους να πέφτουν από 0,7% (στα χρηματιστήρια Κίνας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Ταϊβάν) έως 3,4% (όπως συνέβη με τον δείκτη Νάσντακ στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ). Στο μεταξύ, οι εμπορικές κόντρες ΗΠΑ - Κίνας αδειάζουν ακόμη περισσότερο τις τσέπες των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και των μικρών αγροτών στις ΗΠΑ, καθώς είναι οι πιο άμεσοι αποδέκτες της επιθετικής εμπορικής πολιτικής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Για το λόγο αυτό, ο Τραμπ έταξε πρόσθετη «βοήθεια» ύψους 15 δισ. δολαρίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, που υφίστανται πρώτοι τις αρνητικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα κινεζικά αντίποινα.

Παρ' όλα αυτά, ο Τραμπ εμφανίστηκε και χτες «καθησυχαστικός», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό πως η επιθετική πολιτική του «αποδίδει» και πως γι' αυτόν το λόγο άλλες χώρες «σπεύδουν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ», για να μην υποστούν ό,τι υφίσταται η Κίνα από τις αυξήσεις των αμερικανικών δασμών. «Οι ΗΠΑ είναι σε φανταστική θέση. Είμαστε πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει με την Κίνα», είπε χτες, διαβεβαιώνοντας ότι θα μπορούσε να κλείσει συμφωνία με το Πεκίνο «αύριο» αλλά το αφήνει «για την κατάλληλη στιγμή». Επανέλαβε επίσης τη γνωστή ρήση πως «όλοι θέλουν να αδειάσουν και να επωφεληθούν από τον κουμπαρά που λέγεται ΗΠΑ», καταλήγοντας ότι «δεν θα συνεχιστεί άλλο» αυτή η κατάσταση.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, τόνισε ότι ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τον τελευταίο άκαρπο γύρο της περασμένης βδομάδας, ενώ προειδοποήσε ότι η Κίνα «δεν θα δεχθεί εκβιασμούς και θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων».

Νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, από το Σότσι όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ «θα πρέπει να γίνουν στη βάση ισότητας» και όχι στη βάση κατηγοριών και αύξησης των πιέσεων της μίας πλευράς. Εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει μέχρι τώρα «σημαντική και ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες» και ότι παραμένουν «συγκεκριμένες δυσκολίες, που θα πρέπει να επιλυθούν προσεκτικά».