ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταδίκη των σχεδίων επέμβασης των ΗΠΑ από την κυβέρνηση
Τετάρτη 15 Μάη 2019

Από την κινητοποίηση μελών αντιπολεμικών οργανώσεων των ΗΠΑ, που εναντιώνονται στην επέμβαση στη Βενεζουέλα και είχαν προχωρήσει στην κατάληψη και «προστασία» της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον
Στην άμεση καταδίκη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που ζήτησε συνάντηση με τη Νότια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, προχώρησε η κυβέρνηση του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Σε δηλώσεις της, η Ντέλσι Ροντρίγκες, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημείωσε σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του εκπροσώπου του αυτοανακηρυγθέντος προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, Κάρλος Βέκιο, που έχει διοριστεί «πρέσβης» στις ΗΠΑ: «Απορρίπτουμε - καταδικάζουμε τέτοιου τύπου δηλώσεις υποταγής και προδοσίας από πολιτικούς που αρνούνται να επιλέξουν τον δημοκρατικό δρόμο, μέσω της ψήφου του κόσμου, και επιχειρούν να επιβληθούν με τη βία». Υπογράμμισε ότι «αυτοί οι πολιτικοί συντονίζουν δράσεις για τον οικονομικό, εμπορικό, χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό ενάντια στην πατρίδα, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της» και τους κατήγγειλε ότι «εκτελούν εντολές για λογαριασμό των ΗΠΑ, που σκοπεύουν με τις πολυεθνικές τους να βάλουν στο χέρι το πετρέλαιο, τον χρυσό, όλο τον ορυκτό πλούτο της». Κατέληξε ότι είναι «μονολιθική η ενότητα του στρατού και θα καταστείλει κάθε προσπάθεια επέμβασης».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το βράδυ της Δευτέρας διατάχθηκε από τις αμερικανικές αρχές η εκκένωση της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε καταληφθεί από οργανώσεις των ΗΠΑ που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον βενεζουελάνικο λαό και την εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, μια κίνηση που αποσκοπούσε στο να μην πέσει η πρεσβεία στα χέρια του πραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό και των εκπροσώπων του. Τις προηγούμενες μέρες, οπαδοί του Γκουαϊδό πολιορκούσαν την πρεσβεία και βιαιοπραγούσαν κατά μελών αντιπολεμικών οργανώσεων οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα, ενώ οι αρχές των ΗΠΑ, ικανοποιώντας αίτημα του αχυρανθρώπου τους, τις τελευταίες μέρες είχαν κόψει το ρεύμα και το νερό στο κτίριο της πρεσβείας. Η απόφαση για εκκένωση της πρεσβείας, που δεν έχει ολοκληρωθεί, δικαιολογήθηκε ως «νόμιμη» γιατί έχει τη συμφωνία της κυβέρνησης που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ (δηλαδή του Γκουαϊδό) αλλά παραβιάζει τη Συνθήκη της Βιέννης. Πάντως, κάποιοι υποστηρικτές της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας παραμένουν στο κτίριο και δηλώνουν ότι «ο αγώνας αλληλεγγύης θα συνεχιστεί».

Χτες, επίσης, κεκλεισμένων των θυρών αναμενόταν να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα. Τη σύγκληση είχαν ζητήσει η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στη λεγόμενη Διεθνή Ομάδα Επαφής, η οποία τελευταία συνεδρίασε στην Κόστα Ρίκα και υποτίθεται αποσκοπεί στην εξεύρεση «πολιτικής ειρηνικής λύσης». Επιδίωξη ωστόσο της ΕΕ είναι η με άλλη τακτική προώθηση της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας στο όνομα της «δημοκρατίας και της ελευθερίας», καθώς, όπως και οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοί τους στην περιοχή, ενδιαφέρονται για τον έλεγχο της Βενεζουέλας, τόσο για τον ορυκτό της πλούτο όσο και τη γεωστρατηγική της θέση, ώστε να περιοριστεί η δράση ανταγωνιστών, πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνας.