ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ολο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών

Ενώ ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υποστήριξε ότι σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ η κυριαρχία είναι «υπό αμφισβήτηση»

Τετάρτη 15 Μάη 2019

Ενα νέο γύρο όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών αναμένονται να τροφοδοτήσουν οι χτεσινές δηλώσεις, του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπη, που επιβεβαίωσε ότι η Λευκωσία οριστικοποιεί συμφωνίες για την επέκταση της γαλλικής εταιρείας «Total» σε πέντε ακόμα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ. Εκτός από το 7, αναμένεται να πέσουν υπογραφές και για τα «οικόπεδα» 2, 3, 8 και 9, μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε κοινοπραξία με την ιταλική «Eni». Πρόκειται για επενδύσεις που συν τοις άλλοις αναδεικνύουν και συγκλίνοντα συμφέροντα που παραμένουν ισχυρά, παρά τις αντιθέσεις που ασκούν πίεση (π.χ. μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας) και με δεδομένη την προσπάθεια συνολικά της ΕΕ να ενισχύσει το ρόλο της στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Να σημειωθεί ότι ο Λακκοτρύπης δήλωσε και ότι «ανοίγει ο δρόμος για να διοχετευτεί το Φυσικό Αέριο στα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές».

Την ανάγκη να διασφαλιστούν οι επενδυτικοί σχεδιασμοί επισήμανε και ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, που παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, σημείωσε ότι από τις κινήσεις της Τουρκίας απειλούνται «και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αφού «μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ». Κατά τ' άλλα ευχαρίστησε την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φ. Μογκερίνι, για τη «διαχρονική στήριξη» στην Κύπρο, με το σκεπτικό και ότι η Ενωση «έχει καλέσει την Τουρκία σε αυτοσυγκράτηση...».

Προκλητική παρέμβαση από Βρετανία

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των αντιλαϊκών μεθοδεύσεων είναι και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σερ Αλαν Ντάνκαν, που απαντώντας σε ερώτηση για τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει η Τουρκία, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να διεξάγονται «διερευνητικές γεωτρήσεις» σε «οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». Μίλησε μάλιστα για «πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» που είχε με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο προχτές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, χαρακτήρισε τον Βρετανό υπουργό «απαράδεκτο» και υποστήριξε ότι «θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα».

Από τη μεριά της, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, με το γεωτρύπανο «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ να ετοιμάζει γεωτρήσεις αλλά και μεγάλης κλίμακας γυμνάσια, όπως ο «Θαλασσόλυκος», που για πρώτη φορά διεξάγονται στις τρεις θάλασσες «που βρέχει η Ανατολία», Μαύρη, Μεσόγειο και Αιγαίο. Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ οργάνωσε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες - με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των πρεσβειών από Ισραήλ και Αίγυπτο - εμφανίζοντας χάρτες με συγκεκριμένες συντεταγμένες των ΑΟΖ στην περιοχή, εντείνοντας τις «ζυμώσεις» γύρω από τις δικές της αξιώσεις και «εναλλακτικές».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «τρέχουν» και οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό. Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» επαναφέρει προτάσεις για πιο «δυναμική» προσπάθεια διεθνούς αναβάθμισης του ψευδοκράτους και προτάσεις για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας - Κατεχόμενων. Μεταξύ άλλων, συστήνεται ουσιαστικά η Αγκυρα να εκπροσωπεί το ψευδοκράτος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, διατηρώντας στα «εσωτερικά» αυτοτελή διοίκηση. Ετσι, εκτιμάται ότι το ψευδοκράτος θα αποκτήσει διεθνή αναγνώριση ως «κράτος» και μαζί με την Τουρκία θα μπορεί να επωφεληθεί από τις πηγές Ενέργειας γύρω από το νησί, ώστε όπως μεταφέρονται ήδη νερό και ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, να προχωρήσει και η μεταφορά φυσικού αερίου από τη βόρεια Κύπρο προς την Τουρκία.

Σταθερή στη γραμμή που βάζει το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα η κυβέρνηση

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί τον επικίνδυνο εφησυχασμό, παρουσιάζοντας τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, ως «εγγυητές» τάχα της ειρήνης και ασφάλειας του λαού, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Φάνηκε και από όσα είπε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, συμμετέχοντας στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες ως «μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή» και αφού επισήμανε ότι η προκλητική συμπεριφορά αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ζήτησε από τους ομολόγους του, «επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, να δράσουν συλλογικά, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο».

Ερωτηθείς τι απάντηση πήρε στα προαναφερόμενα, επέμεινε πως «η απάντηση είναι ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει αυτή η παραβίαση». Συγκεκριμένα, πάντως, ανέφερε πως «συζητήθηκε ότι πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες ακόμα οι ενέργειες» και ότι «θα εξαρτηθεί και από τη συνέχεια».

Στο μεταξύ συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Γ. Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δρομολογείται στο Ελσίνκι την Πέμπτη ή την Παρασκευή, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.