Ενδεικτικές οι απαντήσεις που έδωσε η αρμόδια υπουργός σε παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή
Eurokinissi |
Πιο συγκεκριμένα, χτες, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε με έπαρση στη Βουλή: «Για όσους έχουν την αγωνία, η χώρα εγκαίρως είναι θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει όχι μόνο τη φετινή περίοδο αλλά και με τον προγραμματισμό όλο την επόμενη πενταετία, με όλες τις διαδικασίες, οι οποίες κινήθηκαν έγκαιρα, διότι έχουν κινηθεί από τον Δεκέμβριο».
Τα λέει αυτά όταν από τη γραπτή απάντηση που μεταβίβασε στη Βουλή πριν από δύο μέρες (13 Μάη), για να απαντήσει σε Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, προκύπτει ότι η κυβέρνηση, παρά τα 100 θύματα, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των δασών, των περιουσιών του κόσμου και της ανθρώπινης ζωής.
Στην Ερώτηση, που κατατέθηκε στις 15 Απρίλη, οι βουλευτές του ΚΚΕ εξέφραζαν την αγωνία τους ότι «ενώ είμαστε μόλις δεκαπέντε μέρες πριν από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας, όπως επιβαλλόταν υπό το βάρος των τραγικών συνεπειών από την πυρκαγιά ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική».
Σημείωναν ότι η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα επιβεβαιώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πρόσφατα στο δάσος της Στροφυλιάς στην Ηλεία. Πρόσθεταν ακόμα ότι «οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, που διατέθηκαν για το 2019, είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα γιατί: Μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009 που και αυτός υπολειπόταν σε σχέση με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του. Επίσης, σχετικά με τη Δασική Υπηρεσία, από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης - καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα».
Στην Ερώτηση, οι βουλευτές κατέθεσαν πλαίσιο συγκεκριμένων επειγόντων μέτρων, όπως:
Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Να γίνουν ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας. Αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία με προσωπικό με μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς. Ανανέωση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης και διάσωσης, οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης. Να γίνουν αντιδιαβρωτικά, δασοτεχνικά και αντιπλημμυρικά έργα και ενίσχυση του ΠΣ και του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.ά.
Στη γραπτή απάντηση που διαβίβασε η υπουργός στη Βουλή, και μάλιστα έναν μήνα μετά, επιδίδεται σε αοριστολογίες. Για παράδειγμα, όσον αφορά την ανανέωση του στόλου, κάνει λόγο για προτάσεις που έχει υποβάλει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για την «ορθολογική κινητοποίηση» των εναέριων μέσων.
Οσο για τα ζητήματα σχεδιασμού της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ισχυρίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «εκδίδει κάθε χρόνο σχετικό έγγραφο» όπου εμπεριέχονται κατευθυντήριες συντονιστικές οδηγίες και ότι «συντάσσει και εκδίδει από 1η Ιουνίου ως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών», που «συμβάλλει αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση και το συντονισμό για την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης πυρκαγιών»!
Ομως, το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Η υπουργός, μιλώντας χτες στη Βουλή, όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος είπε ότι «είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες και με χρήματα του υπουργείου, αλλά και με μεγάλες προσφορές που είναι του ύψους των 27 εκατομμυρίων ευρώ. Η μεγαλύτερη είναι από το ίδρυμα Νιάρχος, αλλά και από πολλούς άλλους ιδιωτικούς φορείς, ιδιωτικές εταιρείες».
Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης σημείωσε τόσο για τη γραπτή απάντηση της υπουργού όσο και γι' αυτά που είπε στη Βουλή: «Με αυτά που είπατε σήμερα ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για το πώς θα κυλήσει η αντιπυρική περίοδος και πώς θα αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε πυρκαγιές είτε πλημμύρες.
Το ότι στηρίζεστε στους "ευεργέτες", αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο σχεδιασμός και η εξεύρεση αυτών των κονδυλίων για να υπάρξει η πλήρης στελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου το Σώμα της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και με ασφάλεια για τη ζωή των ίδιων των ανθρώπων όλες αυτές τις καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε και σε αυτήν τη νέα αντιπυρική περίοδο. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες και πρέπει να πάρει τώρα μέτρα προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα τη νέα περίοδο».
Σημειώνεται ότι η υπουργός πήρε το λόγο στη Βουλή για να υποστηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε και αφορά τη ρύθμιση χρεών της χώρας προς το ΝΑΤΟ για τη μίσθωση εναέριων μέσων πυρόσβεσης.