ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Προαναγγέλλουν ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Πέμπτη 16 Μάη 2019

Από την αγωνιστική «υποδοχή» του Αμερικανού πρέσβη στη Ναύπακτο
Τα επικίνδυνα σχέδια της αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, που υπηρετεί με συνέπεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπλέκοντας το λαό όλο και πιο βαθιά στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια, που μυρίζουν μπαρούτι, αναδείχθηκαν χτες στο 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, στη Σχολή Ικάρων.

Υπό τα βλέμματα των πρέσβεων ΗΠΑ και Ισραήλ, του διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων ΝΑΤΟ, του διοικητή των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, του διοικητή της Αεροπορίας του Ισραήλ και άλλων στελεχών, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης στάθηκε ιδιαίτερα στους ρόλους «μεντεσέ» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα ευρωατλαντικά σχέδια: «Σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα, ως σημαντικός δρων και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προαγωγή συνεργιών και πρωτοβουλιών. Δημιουργούμε παραγωγικές σχέσεις και βελτιώνουμε ήδη υφιστάμενες, πέραν του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Την ώρα που το «καζάνι» των ανταγωνισμών σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή βράζει επικίνδυνα, είπε πως η κυβέρνηση καλλιεργεί σχέσεις με Κύπρο, Αίγυπτο, Λίβανο, Μαρόκο, τις χώρες του Κόλπου, Ισραήλ, Ιορδανία και τις βαλκανικές χώρες, ενώ ανέφερε ως το «καλύτερο» τέτοιο παράδειγμα την άσκηση «Ηνίοχος» που διοργανώνει η ελληνική πλευρά, «κατά την οποία σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται δίπλα δίπλα», στέλνοντας όπως είπε «ένα σαφές μήνυμα για την ικανότητά μας να επιχειρούμε αρμονικά και αποδοτικά μαζί, καθώς και της αποφασιστικότητάς μας να προαγάγουμε την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Μήνυμα ότι μπορούν να πολεμήσουν μαζί, υπό αμερικανική σκέπη, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αναφέρθηκε και στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να επιδιώκει (...) τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής, με την υλοποίηση και την οικοδόμηση αμυντικών δυνατοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αναλάβει το έργο επιτήρησης του εναέριου χώρου της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, και σύντομα και της Βόρειας Μακεδονίας».

Η αμερικανική «επένδυση»

Παίρνοντας το λόγο, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε στις συνεχείς επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ στρατιωτικών στελεχών Ελλάδας και ΗΠΑ, λέγοντας ότι αναδεικνύει τον «μεγάλο βαθμό της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και την επένδυσή μας πάνω σε αυτές τις σχέσεις, αφού βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν δυνατό σύμμαχο μέσα στο ΝΑΤΟ και ως έναν πυλώνα σταθερότητας (...) στην περιοχή».

Με το βλέμμα στην Τουρκία, έστειλε μήνυμα ότι «έχει μεγάλη σημασία να έχεις μια καθαρή στρατηγική» και επέμεινε πως «δεν υπάρχει πιο δυνατή συμμαχία από το NATO».

Παρέπεμψε στον «Στρατηγικό Διάλογο» που εγκαινιάστηκε μεταξύ των κυβερνήσεων Τσίπρα - Τραμπ το Δεκέμβρη, τονίζοντας ότι έχουν τεθεί κοινοί στόχοι από τις κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα η ενεργοποίηση ενός κοινού συστήματος έγκαιρης αναγνώρισης και προειδοποίησης για το τι κινείται στην περιοχή, θέμα όπου εμπλέκονται και οι Ισραηλινοί, έχοντας ζητήσει και εξασφαλίσει - σύμφωνα με πληροφορίες - από την κυβέρνηση την άδεια να στήσουν ένα τέτοιο δικό τους ραντάρ στην Κρήτη.

Ο Πάιατ μίλησε ακόμα για σχέδιο των ΗΠΑ για «εναλλαγή στη στάθμευση αεροπορικών δυνάμεων στην Ελλάδα», παραπέμποντας επί της ουσίας στην ενίσχυση των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων που ήδη χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τις βάσεις σε Λάρισα και Βόλο, ενώ έκανε εκ νέου λόγο για «επικαιροποίηση» της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που πρωτοϋπογράφτηκε το 1990. Για τη σχετική συζήτηση ο Ευ. Αποστολάκης αναμένεται τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον, και στο τραπέζι έχουν πέσει προς «επικαιροποίηση» μια σειρά από θέματα - φωτιά, όπως η επέκταση της συμφωνίας για την παραχώρηση της Σούδας.

Αξίζει να καταγραφεί και το εξής στιγμιότυπο. Στην επισήμανση δημοσιογράφου, στο περιθώριο του Συνεδρίου, ότι καθώς τέτοια πλάνα αναπτύσσονται μακροχρόνια, θα πρέπει να είναι ενήμερη και σύμφωνη η ΝΔ, ο Αμερικανός πρέσβης, αναδεικνύοντας την ταύτιση των αστικών κομμάτων στα στρατηγικά προτάγματα της ντόπιας αστικής τάξης, απάντησε: «Εχουμε καλή επικοινωνία με τον υπεύθυνο στον Τομέα Εξωτερικών, κύριο Κουμουτσάκο, και όσα λέμε έχουν την έγκριση όλων. Δεν ακούω (σ.σ. από τα στελέχη της ΝΔ) κάτι διαφορετικό από τις συζητήσεις που κάνω με τα μέλη της τωρινής κυβέρνησης»...

Αγωνιστική «υποδοχή» στη Ναύπακτο

Σημειωτέον, αργότερα, ο πολυπράγμων Πάιατ μετέβη στη Ναύπακτο για τα εγκαίνια αιολικού πάρκου από αμερικανική εταιρεία, έναν ακόμα τομέα όπου αναζητούν κερδοφόρες διεξόδους τα μονοπώλια των ΗΠΑ.

Τον Αμερικανό πρέσβη «υποδέχτηκαν», αναρτώντας γιγαντοπανό στο λιμάνι της Ναυπάκτου, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, κηρύσσοντας το «κοράκι του πολέμου» ανεπιθύμητο στην πόλη.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη Πάιατ, η ΚΟ Ναυπάκτου του ΚΚΕ τόνισε ότι «είναι ανεπιθύμητος στην πόλη μας ο μακελάρης της Ουκρανίας, ο διαμεσολαβητής των ΝΑΤΟικών σφαγέων Τζέφρι Πάιατ (...) οι μακελάρηδες των λαών και οι κολαούζοι τους». Καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μετατρέψει όλη την ελληνική επικράτεια σε μια τεράστια βάση του ΝΑΤΟ ενώ παράλληλα ξεπλένει με τον πιο άθλιο τρόπο τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καθώς και τη δημοτική αρχή, που έρχεται να συμβάλει με τη σειρά της στον εξωραϊσμό της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής και στα εγκλήματά της. Καλεί το λαό της Ναυπακτίας «να σταθεί δίπλα στο ΚΚΕ, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».