71η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Ο αγώνας ενάντια στην ισραηλινή κατοχή συνεχίζεται
Πέμπτη 16 Μάη 2019

Copyright 2019 The Associated

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Διαδηλώσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 71η μαύρη επέτειο από τη «Νάκμπα» (καταστροφή) της Παλαιστίνης το 1948 πραγματοποίησαν χτες πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι στα παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδας τη Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ δεν έλειψε και αυτή τη φορά η βαρβαρότητα των ισραηλινών στρατευμάτων, που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν εν ψυχρώ περίπου 50 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 12 παιδιά και 3 νοσηλευτές.

Στη Δυτική Οχθη, οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Ραμάλας, με αφετηρία το μαυσωλείο του Παλαιστίνιου πρώην Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ. Στις 12 το μεσημέρι τηρήθηκε σιγή 71 δευτερολέπτων, για τα 71 χρόνια από την καταστροφή της Παλαιστίνης και τον ξεριζωμό 750.000 Παλαιστινίων. Στη συνέχεια, διαδηλωτές ύψωσαν μεγάλα χάρτινα κλειδιά ζητώντας να επιστρέψουν στα εδάφη και στα σπίτια από τα οποία εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

Σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Ελλάδα επισήμανε πως η φετινή επέτειος από την καταστροφή της Παλαιστίνης «έρχεται εν μέσω σοβαρών προκλήσεων για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Τονίζει πως οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κάνουν «γεωγραφικό πόλεμο», με καθημερινές κατασχέσεις παλαιστινιακών εδαφών όπου κατοικούν 711.000 παράνομοι Εβραίοι έποικοι, «δημογραφικό πόλεμο» εκτοπίζοντας το λαό από την πόλη της Ιερουσαλήμ και την περιοχή της κοιλάδας του Ιορδάνη. Επισημαίνει επίσης πως σήμερα 112.000 Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ καλούνται να επιβιώσουν εντός του τείχους - απαρτχάιντ, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της σημερινής κυβέρνησης σε ΗΠΑ και Ισραήλ, «που πιστεύουν ότι μας αποδυναμώνουν (...) προκειμένου να μας οδηγήσουν σε παράδοση και αποδοχή μιας απαράδεκτης ειρηνευτικής πρότασης», που την αποκαλούν «Συμφωνία του Αιώνα».