Νέα διαμαρτυρία των πυρόπληκτων
Παρασκευή 17 Μάη 2019

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Εχουν περάσει δέκα μήνες από την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι και οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, που επιδεινώνονται από την κοροϊδία της κυβέρνησης και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων αποκατάστασης.

Χτες το πρωί, επιτροπές πυρόπληκτων από τις περιοχές της Ραφήνας και του Μαραθώνα, μαζί και της Κινέτας, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου παρευρέθηκαν οι Ν. Καμπέλη και Γ. Γιαννόπουλος, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και ο Ν. Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οπως καταγγέλθηκε, στο Μάτι η απομάκρυνση αμιαντούχων υλικών από ιδιοκτησίες έχει σταματήσει εδώ και τρεις μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, οι αδειοδοτήσεις για επισκευές των κατοικιών προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ δεν προχωρούν καθόλου οι άδειες για τις ανακατασκευές κατοικιών, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων με την πολεοδομία.

Οσον αφορά τους εγκαυματίες, εκκρεμούν σοβαρά θέματα αποζημιώσεων και κάλυψης των αναγκών αποκατάστασής τους. Προβλήματα υπάρχουν και με τις κατεδαφίσεις, που έχουν σταματήσει, με τον ορισμό των αξόνων των δρόμων, που εκκρεμεί, με την αδυναμία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να υλοποιήσει χωρίς δαπάνη τις μελέτες επισκευής ή ανέγερσης κατοικιών, και με την αποζημίωση για τον περιβάλλοντα χώρο, που αποκλείει όσα σπίτια δεν κάηκαν.

Παράλληλα, όπως έχει προειδοποιήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η κυβέρνηση, και με τις νέες αποφάσεις της για τη διάνοιξη δρόμων κ.λπ. για τις δασικές περιοχές και άλλες εκτάσεις, ετοιμάζεται να εφαρμόσει βίαιες αλλαγές στις χρήσεις γης. Στη συνάντηση που είχαν οι επιτροπές των πυρόπληκτων με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλο, δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση στα αιτήματά τους.