ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο τραπέζι όλες οι «εκκρεμότητες» της Τουρκίας
Πέμπτη 23 Μάη 2019

INTIME NEWS

«Να τεθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, την ΑΟΖ, τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο» πάνω στο τραπέζι ζήτησε χτες ο Χ. Ακάρ (φωτ. αρχείου)
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ.--

Η τουρκική αστική τάξη θα εντείνει τις προσπάθειες να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και να χειριστεί τις αναδιατάξεις που προχωρούν σε όλη την περιφέρεια με όσο το δυνατόν μικρότερους κραδασμούς, όπως επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ.

Σε χτεσινές του δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο Ακάρ αναφέρθηκε στις επαφές που συνεχίζουν αντιπροσωπείες των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα και τόνισε ότι πρέπει «να τεθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι. Ολα τα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, τα ζητήματα της ΑΟΖ, τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όλα». Με δεδομένο ότι συνολικά οι ελληνοτουρκικές αντιθέσεις εξελίσσονται με βάση και το ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι, μέσα από το οποίο η Τουρκία επενδύει στο αλισβερίσι της με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Ακάρ, με σκόπιμα αόριστο τρόπο και χωρίς διευκρινίσεις, ανέφερε: «Η αντιπροσωπεία που έχουμε στείλει στην Ελλάδα κάνει κάτι για πρώτη φορά. Μακάρι να πετύχει. Μακάρι να συμπεριφερθούν αντικειμενικά (σ.σ. εννοεί την ελληνική πλευρά). Μακάρι, λοιπόν, να αντιμετωπίσουν το θέμα με λογική, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό και για τις δύο πλευρές». Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συνομιλίες και μετά την Παρασκευή, και υποστήριξε ότι «δεν απειλούμε κανέναν, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας».

Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τις δικές της προτεραιότητες: «Κανείς να μη δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων». Επέκρινε όσους εμφανίζουν ειδικά το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό αποδυναμωμένο (μετά το πραξικόπημα του 2016) και παρέθεσε ως «κατορθώματα» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων τις δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, αλλά και ασκήσεις ευρείας κλίμακας που συνεχίζονται σε Μεσόγειο - Αιγαίο - Μαύρη Θάλασσα, όπως η άσκηση «Θαλασσόλυκος».

«Σύγκλιση» με ΗΠΑ σε «διάφορα θέματα»

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των περίπλοκων διεργασιών είναι τα όσα είπε ο Ακάρ μιλώντας στην εφημερίδα «Μιλιέτ», αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, στις οποίες - όπως ισχυρίστηκε - «παρατηρούμε μια γενικότερη χαλάρωση και σύγκλιση σε διάφορα θέματα, περιλαμβανομένης της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη (σ.σ. στη Συρία), επίσης σε ό,τι αφορά τα "F-35" και τους "Patriot"». Βέβαια, σχετικά με το φλέγον θέμα της τουρκικής αγοράς ρωσικών συστημάτων «S-400» - στην οποία η Ουάσιγκτον αντιδρά έντονα - ο Ακάρ είπε ότι η Αγκυρα προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ωστόσο: «Κάνουμε ό,τι προβλέπουν οι διμερείς συμφωνίες. Αν και υπάρχουν κάποια ζητήματα από καιρό σε καιρό, είμαστε ικανοποιημένοι που δεν έχει υπάρξει κάποια ραγδαία αλλαγή μέχρι στιγμής». Επανέλαβε επίσης ότι έχουν σταλεί και ήδη εκπαιδεύονται στη Ρωσία Τούρκοι ειδικοί που θα αναλάβουν τη διαχείριση και λειτουργία του συστήματος των «S-400».

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των «S-400» απασχολεί επαφές που έχει στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν. Η επίσκεψή του αφορά συνολικά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, και μεταξύ άλλων αναμενόταν να συμμετάσχει σε εκδήλωση με θέμα «Σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ: Κοινή Ρίζα, Νέο Οραμα», που διοργανώνει η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας.

Τέλος, στο θέμα των «S-400» αναφέρθηκε χτες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα «τελεσίγραφα» που οι ΗΠΑ δίνουν στην Τουρκία για τους πυραύλους.

Και ανταλλαγή ανακοινώσεων

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε προχτές ανακοίνωση και επιμένοντας να συνδέει επισημάνσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων με «αβάσιμους ισχυρισμούς που στοχεύουν την Ιστορία μας» εκφράζει ανησυχία για «ρητορική - στην ελληνική πλευρά - που είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις επόμενες γενιές».

Απαντώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ μιλά για «ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας» και συμπληρώνει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους». Βεβαίως, και η Γενοκτονία των Ποντίων δεν μπορεί να ειδωθεί παρά ενταγμένη στο πλαίσιο της εποχής της, τον Μάη του 1919, τον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου οι αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας, ενταγμένες σε αντίπαλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, διεκδικούσαν μερίδιο, με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να γίνονται κρέας στα κανόνια τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αβάντα στην τουρκική επιθετικότητα, με εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» και «αναλογικότητα» (2022-11-23 00:00:00.0)
Νέο κάλεσμα ΗΠΑ σε «εποικοδομητικό διάλογο» για τις «εντάσεις στο Αιγαίο» (2022-07-27 00:00:00.0)
Βυθίζεται περισσότερο στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς (2019-06-27 00:00:00.0)
«Ολες οι επιλογές στο τραπέζι», τονίζει η Τουρκία (2019-06-14 00:00:00.0)
«Αμφιλεγόμενη» συνάντηση Τσαβούσογλου - Πομπέο (2019-04-05 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία «θεμελιώδη» για την «περιφερειακή ασφάλεια» (2019-02-26 00:00:00.0)