«Ελάτε στον αγώνα»!

Κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας προς τις άλλες αγροτικές οργανώσεις του νομού για συμμετοχή και στήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001

Κάλεσμα προς το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Λάρισας να συμμετάσχει στην πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ). Στην ίδια ανακοίνωση καλεί και τις διοικήσεις των Ενώσεων Συνεταιρισμών Λάρισας και Ελασσόνας, της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας να πάρουν αποφάσεις στήριξης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στο κάλεσμά της η ΕΟΑΣΛ αναφέρει ότι «η αντιαγροτική πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης, που χρόνια ζούμε στο πετσί μας, χρόνο το χρόνο, χειροτερεύει σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας» κι επισημαίνει πως «όλα τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται σε κρίση και οι όροι διαβίωσης της αγροτιάς καθημερινά χειροτερεύουν, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των χωριών και των χωραφιών μας».

Και σημειώνει:

«Το κόστος παραγωγής μεγαλώνει, ενώ οι τιμές που παίρνουμε για την παραγωγή μας μένουν στάσιμες ή μειώνονται.

Η καρτέλα της ΑΤΕ συνεχώς μεγαλώνει και τα χρέη "πνίγουν" χιλιάδες αγρότες.

Η λειψυδρία γίνεται ο σύγχρονος εφιάλτης για την αγροτική παραγωγή στο νομό μας, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνεται, κανένα έργο δε γίνεται, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει:

«Η εφαρμογή της "Ατζέντας 2000" και της ΚΑΠ συνεχίζεται από την ΕΕ και την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που συμφωνούν στη λογική του μονόδρομου της ΟΝΕ και καταστρέφει τους αγρότες βάζοντας συνεχώς εμπόδια στην παραγωγή με τα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Ολα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, τα επόμενα χρόνια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 6%-7% στη χώρα μας.

Είναι γνωστός ο ένοχος:

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι και τονίζεται:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση ψήφισαν φέτος ένα νέο καταστροφικό κανονισμό για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά για τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας μας. Αυτός ο κανονισμός, που είναι στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", ουσιαστικά, αποτελεί την αρχή του τέλους για τη βαμβακοκαλλιέργεια και πρέπει έγκαιρα να ξεσηκωθούμε και να τον ανατρέψουμε».

Αναφερόμενη στην ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων, η ΕΟΑΣΛ επισημαίνει ότι «σ' αυτή την πολιτική που μας ξεκληρίζει δε χωράνε μερεμέτια. Η μόνη λύση για να μπορούμε να καλλιεργούμε τη γη μας είναι η πάλη και η ανατροπή αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζουν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μοναδικό μέσο πίεσης των αγροτών είναι οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες μας».

Και καλώντας τους πάντες σ ' αυτό τον αγώνα, υπογραμμίζει:

«Αγρότες - Αγρότισσες,

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σας καλεί στον μόνο δρόμο που μπορεί να δώσει λύσεις, να ανατρέψει αυτή την πολιτική, στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Καλεί, επίσης, τις διοικήσεις των ΕΑΣ Λάρισας, Φαρσάλων, Ελασσόνας, της ΟΔΑΣ και της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Νομού Λάρισας να πάρουν αποφάσεις στήριξης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ώστε να παλέψουμε συντονισμένα για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Οι αποφάσεις για κοινή δράση στο Νομό Λάρισας θ' αποτελέσουν σημαντικό βήμα για το συντονισμό των αγροτών σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει το πλαίσιο των αιτημάτων, το οποίο διεκδικούν άμεσα οι αγρότες της Λάρισας.