ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σε ετοιμότητα ο σερβικός στρατός μετά τις συλλήψεις Σέρβων

Εντονες αντιδράσεις από τη Ρωσία και συστάσεις για αυτοσυγκράτηση από ΝΑΤΟ και ΕΕ

Τετάρτη 29 Μάη 2019

Copyright 2019 The Associated

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις των Κοσοβάρων Αλβανών αστυνομικών
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αφορμή για νέα ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου έδωσε χτες η επιχείρηση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας των Κοσοβάρων Αλβανών στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, στο Ζούπιν Πότοκ και άλλες περιοχές των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, με πρόσχημα επιχείρηση «αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος». Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνέλαβαν 23 Σέρβους και έναν Ρώσο που εργάζεται στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), τον Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ, τον οποίο άφησαν ελεύθερο αργότερα χτες το απόγευμα έπειτα από την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του διοικητή της αποστολής του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Ζαχία Τανίν.

Κατά την επιχείρηση σύλληψης σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ορισμένοι από τους συλληφθέντες αντιστάθηκαν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων.

Προς αναζήτηση «συμβιβαστικής λύσης»

Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης, που σε πρώτη φάση έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας το στρατό και την αστυνομία, στέλνοντας ορισμένες δυνάμεις κοντά στα διοικητικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προειδοποίησε ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι θα «προστατεύσει» το λαό του στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Κοσοβάρων Αλβανών δεν αποχωρήσουν από τις περιοχές των Σέρβων. Ταυτόχρονα επιχείρησε να αξιοποιήσει τα γεγονότα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, λέγοντας: «Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους του Κοσόβου. Είναι θέμα ημερών και μηνών διότι δεν επιθυμούν τη διατήρηση της κατάστασης της "παγωμένης σύγκρουσης" που επικρατεί σήμερα... Η Σερβία πρέπει να επιδιώξει συμβιβαστική λύση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σέρβων, θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους και την παραμονή τους στο Κόσοβο, θα εγγυάται τη διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και παράλληλα θα υπερασπίζεται τα κρατικά συμφέροντα της Σερβίας».

Παράλληλα, ο Σέρβος Πρόεδρος, που αργότερα χτες βράδυ επρόκειτο να απευθυνθεί με νέα ομιλία του στο Κοινοβούλιο, απηύθυνε έκκληση στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) να παρέμβει για να αποκλιμακωθεί η ένταση, με τον συνταγματάρχη Βιτσέντζο Γκράσο (μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ ως εκπρόσωπος της KFOR) να ξεκαθαρίζει ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή «δεν ανακατεύεται» στην αστυνομική επιχείρηση, προσθέτοντας πως «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις και είναι σε επικοινωνία και «συντονισμό» με τις εκεί αρχές. Διευκρίνισε παράλληλα πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «δεν είναι σε κατάσταση ετοιμότητας».

Από την άλλη, εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε «ανοιχτή επικοινωνία» με τις κυβερνήσεις Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, συνιστώντας «αυτοσυγκράτηση». Κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο «να ενισχύσει και όχι να εξασθενίσει» τις προσπάθειες για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία.

Ρωσικές αντιδράσεις

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε σε ανακοίνωσή του ως ηθικούς αυτουργούς για τα νέα επεισόδια έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τις ΗΠΑ και την ΕΕ, κατηγορώντας τες πως «καλύπτουν την προκλητική στάση» των Κοσσοβάρων Αλβανών σε βάρος των Σέρβων του προτεκτοράτου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Ρώσου υπαλλήλου στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο «παράνομη» και «προκλητική», απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του και «λεπτομερείς εξηγήσεις» από τη διοίκηση του ΟΗΕ για τη σύλληψή του και την παραβίαση της διπλωματικής ασυλίας.

Οι αντιδράσεις αυτές επέφεραν την απελευθέρωση του Ρώσου, που φέρεται πως χτυπήθηκε στη διάρκεια της σύλληψης.

Νέες δηλώσεις Θάτσι για Μεγάλη Αλβανία...

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των συλλήψεων. Ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι κάλεσε τους Σέρβους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι, γιατί τάχα είναι αποφασισμένος να κάνει... «αγώνα» κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπεχτζέτ Πατσόλι, ανήγγειλε ότι θα γίνουν και άλλες «αστυνομικές επιχειρήσεις» στις περιοχές των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο με πρόσχημα την «καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος».

Νωρίτερα, χτες, δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων επικαλούμενα ομιλία του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, με αφορμή την 20ή επέτειο της μάχης του Παστρίκ στο προτεκτοράτο, ανέδειξαν τα σχέδιά του για ένωση με την Αλβανία. «Δημιουργούνται όμως νέες συνθήκες και ως εκ τούτου η καλύτερη λύση θα ήταν τα Κοινοβούλια Κοσόβου και Αλβανίας να υιοθετούσαν τις απαιτούμενες δηλώσεις που θα εξέφραζαν τη βούληση του λαού του Κοσόβου και της Αλβανίας να ζήσουν σε κοινό κράτος, χωρίς σύνορα», είπε ο Θάτσι.

Ορισμένοι Αλβανοί αρθρογράφοι εκτίμησαν ότι οι παραπάνω αναφορές του Θάτσι ήταν έμμεση έκφραση δυσαρέσκειας στην άρνηση της ΕΕ να μην εγκρίνει την κατάργηση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο...