ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Σε εξέλιξη παζάρια για Νότιες Κουρίλες και Κορεατική Χερσόνησο
Παρασκευή 31 Μάη 2019

Από τη συνάντηση Λαβρόφ - Κόνο στο Τόκιο
ΤΟΚΙΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Χωρίς σημαντική πρόοδο φαίνεται να εξελίσσονται οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ιαπωνίας για την υπογραφή συνθήκης Ειρήνης που εκκρεμεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της διαμάχης για την κυριότητα των νησιών Κουρίλες. Χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τάρο Κόνο, υπερασπίστηκε το «δικαίωμα» της Ρωσίας να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά Κουρίλες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη οι υπουργοί Αμυνας Ρωσίας και Ιαπωνίας.

«Ο υπουργός Κόνο εξέφρασε ανησυχία για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στις Νότιες Κουρίλες. Επαναλάβαμε τη θέση μας ότι οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις δραστηριοποιούνται στην κυρίαρχη επικράτειά τους και έχουν το δικαίωμα με βάση το διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο Λαβρόφ. Εδώ και περίπου ένα χρόνο, οι συνομιλίες των δύο πλευρών είναι εντατικές, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, έχουν εκφράσει τη «φιλοδοξία» να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης το επόμενο διάστημα, προκειμένου να «βαθύνουν» οι σχέσεις των δύο κρατών. Ωστόσο, ο οξυμένος ανταγωνισμός στη στρατηγική περιοχή του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού δυσκολεύει τα παζάρια των δύο ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Παράλληλα, προχωρούν και οι «συνεργασίες» απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οι δύο πλευρές «εξέφρασαν προθυμία να πραγματοποιήσουν πάνω από 30 κοινές δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Επίσης, οι Ρώσοι και Ιάπωνες υπουργοί συζήτησαν για την Κορεατική Χερσόνησο, με τον Λαβρόφ να δηλώνει ότι οι θέσεις των δύο κρατών είναι «κοντά», δηλαδή «προωθούμε την πλήρη αποπυρηνικοποίησή της». «Τα προβλήματα της Χερσονήσου πρέπει να λυθούν στο σύνολό τους τόσο με διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, όσο και στο πλαίσιο των πολυμερών προσπαθειών για τη διαμόρφωση μιας ζώνης ειρήνης και ασφάλειας στη Βορειοανατολική Ασία», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απορρίπτοντας «οποιαδήποτε τελεσίγραφα».