ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Συνομιλίες σε φόντο αντιθέσεων
Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019

Copyright 2019 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Πομπέο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θα συζητήσουμε πλήθος προβλημάτων, διότι ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή στο Βερολίνο. Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του Πομπέο με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Ο κατάλογος των αντιθέσεων μεταξύ των δυο παραδοσιακών «συμμάχων» ΗΠΑ και Γερμανίας όλο και μεγαλώνει. Ιράν, ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών «Huawei», Αφγανιστάν, Συρία, Ρωσία και αγωγός «Nord Stream 2», Λιβύη, Ουκρανία ήταν μερικά από τα θέματα των διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο.

«Πρώτα απ' όλα είναι το ζήτημα του Ιράν. Πώς θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά και πώς εμποδίζουμε άλλες επιθετικές ενέργειες του Ιράν (σ.σ. Υεμένη και ευρύτερη Μέση Ανατολή)», σημείωσε η Αγκ. Μέρκελ, παραπέμποντας στην πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όποιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο Ιράν, εισάγουν πετρέλαιο ή έχουν εμπορικές σχέσεις με τη χώρα. Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα επιδιώκουν να παραμείνουν στη συμφωνία και αναζητούν τρόπους να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Πάντως, η καγκελάριος θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει πως «οι ΗΠΑ παραμένουν ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας εκτός Ευρώπης», ενώ την Πέμπτη το βράδυ μιλώντας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ είχε μιλήσει αυστηρά κατά της «εθνικιστικής και προστατευτικής πολιτικής» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, χωρίς να την κατονομάσει.

Από την πλευρά του, ο Μ. Πομπέο αποκάλεσε τη Γερμανία «σπουδαίο, σημαντικό εταίρο και σύμμαχο των ΗΠΑ».

Νέες «προειδοποιήσεις» ΗΠΑ για «Huawei» και «Nord Stream 2»

Στη συνάντηση με τον Χ. Μάας, ο Μ. Πομπέο στάθηκε στον σφοδρό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας για τη δημιουργία δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) ανά τον κόσμο. Η Γερμανία δεν απέκλεισε την κινεζική «Huawei» από τον διαγωνισμό για το δίκτυο 5G, παρά τις απειλές των ΗΠΑ ότι θα διαταραχθεί η συνεργασία των γερμανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην ανταλλαγή πληροφοριών.

«Δεν γίνεται να εξαλειφθούν οι ανησυχίες μας σχετικά με τη "Huawei"», είπε ο Πομπέο, υπενθυμίζοντας πως «πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα δίκτυα δεδομένων, όπου ρέουν οι αμερικανικές πληροφορίες, είναι αξιόπιστα και δεν βρίσκονται στα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος». «Η Κίνα απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των δυτικών δημοκρατιών παγκοσμίως», τόνισε. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αποκρύψουν στοιχεία για πολίτες ή θέματα εθνικής ασφάλειας, εάν δεν εμπιστεύονται τα δίκτυα της Γερμανίας.

Ο Μάας επανέλαβε πως η γερμανική κυβέρνηση θέτει υψηλά στάνταρ ασφαλείας για τη δημιουργία του δικτύου 5G και συμμερίζεται τις ανησυχίες για τη «Huawei». Αν μια εταιρεία δεν καλύπτει τις εγγυήσεις ασφαλείας, θα έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει τη σύμβαση, κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση αν θα επιβληθούν κυρώσεις στις εμπλεκόμενες με τον «Νord Stream 2» εταιρείες, ο Πομπέο δεν το απέκλεισε, απαντώντας πως «ποτέ δεν συζητάμε για κυρώσεις προτού αυτές επιβληθούν».

Στη διαμάχη για την ιρανική συμφωνία, ο Χ. Μάας ισχυρίστηκε πως «πρέπει να εμποδίσουμε την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν», αλλά «διαφωνούμε στο δρόμο προς τα εκεί». Να σημειωθεί ότι οι γερμανικοί όμιλοι - και άλλοι - έχουν επωφεληθεί πολύ από τη συμφωνία επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους στο Ιράν και θίγονται ιδιαίτερα από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, πριν προσγειωθεί στο Βερολίνο, σχολίασε σε δημοσιογράφους τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες, που δεν φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ, το στόχο του ΝΑΤΟ έως το 2024. Ωστόσο, επισήμανε πως η αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με τη Γερμανία «εκτείνεται πέρα από τους παρεχόμενους πόρους».