ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Εύσημα» Στόλτενμπεργκ στον Ζάεφ

Και απαιτήσεις Χ. Θάτσι για το παζάρι με τη Σερβία

Τρίτη 4 Ιούνη 2019

AP

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με τον περιχαρή Ζόραν Ζάεφ
ΣΚΟΠΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στήριξη στην κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, έδωσε χτες στα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις συνεχίζονται παράλληλα με εκείνες στη γειτονική Αλβανία, την οποία επισκέφτηκε την Κυριακή. Και το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να θυμίζει «καζάνι» που βράζει, καθώς εντείνονται οι διεργασίες από διάφορες πλευρές για εξελίξεις που προβλέπουν ακόμη και αλλαγές ή «διορθώσεις» συνόρων στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της προώθησης της λεγόμενης «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», της ένταξης όλων των χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, δεν παρέλειψε, για μία ακόμη φορά, να δώσει εύσημα τόσο σε εκείνον, όσο και στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, επαινώντας την απόφασή τους να υπογράψουν την (αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής) συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος. «Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε στην οικογένεια του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ, διαβεβαιώνοντας ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας θα προσφέρει «μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία σε όλο το λαό της Βόρειας Μακεδονίας». Υποσχέθηκε ότι η χώρα θα συμμετάσχει στην «ανάπτυξη ΝΑΤΟικής πολιτικής», ενώ προσκάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις «και θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε». Σε άλλο σημείο διαπίστωσε ότι πέρσι «οι ξένες επενδύσεις στη Β. Μακεδονία τριπλασιάστηκαν», ενώ λίγες μέρες πριν, η Κεντρική Τράπεζα στα Σκόπια είχε διαπιστώσει σημαντική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων (που έφτασαν μόλις τα 24,4 εκατ. ευρώ) το α' τρίμηνο του 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (που είχαν ξεπεράσει τα 235 εκατομμύρια ευρώ).

Προηγουμένως ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον νέο Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, και τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Οι απαιτήσεις του Θάτσι σε Γάλλους και Γερμανούς

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, υποδέχτηκε στην Πρίστινα πολυμελείς αντιπροσωπείες Γάλλων και Γερμανών διπλωματών, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά (έστω και συγκαλυμμένα) τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση της απόφασης της ΕΕ να άρει το καθεστώς χορήγησης βίζας στους πολίτες του προτεκτοράτου. Επιπλέον, απαίτησε τη συνέχιση διαλόγου με τη Σερβία με στόχο την επίτευξη συμφωνίας «αμοιβαίας αναγνώρισης», ώστε να ενταχθεί το προτεκτοράτο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στον ΟΗΕ. Είπε έτσι ότι οι συνομιλίες με τη Σερβία θα πρέπει να συνεχιστούν δίχως το Κοσσυφοπέδιο να άρει τους δασμούς 100% που έχει επιβάλει αυθαίρετα από τον περασμένο Νοέμβρη στη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Υποστήριξε επίσης ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν στο Κοσσυφοπέδιο νέοι όροι και απαιτήσεις από την ΕΕ, ώστε να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους πολίτες του προτεκτοράτου.

Στη γαλλική αντιπροσωπεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, Αλεξ Ανταμ, και ο επικεφαλής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Βαλκάνια, Τομάς Μπερτάν. Στη γερμανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Ματίας Λούτενμπεργκ, που είναι επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και ο Γερμανός πρέσβης στην Πρίστινα, Κρίστιαν Χελντ.

Οι δύο αντιπροσωπείες μετέβησαν στην Πρίστινα με βασικό στόχο την προετοιμασία της επόμενης γαλλογερμανικής Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο τον Ιούλη.