ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η πλούσια δράση του αναδεικνύει τη σημασία της παραπέρα ενίσχυσής του
Πέμπτη 6 Ιούνη 2019

Στη μάχη των αρχαιρεσιών έχει μπει από χτες το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Οι αρχαιρεσίες διαρκούν μέχρι και τις 14 Ιούνη και ο στόχος που μπαίνει είναι να γίνει το σωματείο ακόμα πιο μαζικό, ακόμα πιο αποτελεσματικό στη μάχη για την οργάνωση του εργαζομένων του κλάδου, ενάντια στην αντεργατική επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους.

Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που προηγήθηκε, στις 30 Μάη, η εισήγηση και οι τοποθετήσεις «φώτισαν» την πλούσια δράση που ανέπτυξε το ΣΕΤΗΠ κατά τη διάρκεια της διετίας που πέρασε, στον κλάδο συνολικά και στις επιχειρήσεις ξεχωριστά, αναδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο τη σημασία να γίνει ακόμα πιο δυνατό, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες και στη δράση που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα.

Στη μάχη για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του σωματείου, Αλέκος Περράκης, θύμισε ορισμένες από τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του ΣΕΤΗΠ, όπως η διαμόρφωση σχεδίου κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, που συμβάλλει στην ενιαιοποίηση της δράσης των εργαζομένων και αναδεικνύει την αναγκαιότητα πανελλαδικής κλαδικής οργάνωσης. Αναφέρθηκε στις μάχες για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, ενάντια στον απεργοκτόνο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι για πρώτη φορά, μετά το Δεκέμβρη του 2009, το ΣΕΤΗΠ κήρυξε απεργία μόνο του στον κλάδο, χωρίς καμία άλλη συνδικαλιστική οργάνωση να έχει προκηρύξει. Αν και με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, επισήμανε, η συμμετοχή δεν ήταν τόσο μεγάλη, άφησε ωστόσο σημαντική παρακαταθήκη στον κλάδο. Ακόμα είπε ότι το ΣΕΤΗΠ προχώρησε σε μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες (ωράρια, «εθελούσιες», ΣΣΕ κ.ά.) μαζί και με σωματεία του κλάδου, πολλά από τα οποία δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου
Ιδιαίτερα στάθηκε στη δράση των Σωματειακών Επιτροπών του ΣΕΤΗΠ. Η μέχρι τώρα δράση τους, σημείωσε, δείχνει πως μπορούν να είναι τα μάτια και τα αυτιά του Συνδικάτου, αλλά «και να παίξουν το ρόλο του οργανωτή του αγώνα μέσα σε κάθε επιχείρηση, βάζοντας τα ζητήματα στη συνολική τους διάσταση και όχι αποσπασματικά στα στενά όρια της κάθε επιχείρησης».

«Από αυτήν τη δράση τους», τόνισε, «κατορθώσαμε να κάνουμε σημαντικά βήματα στην αλλαγή των συσχετισμών. Αυτήν τη διετία μετράμε συν ένα επιχειρησιακό σωματείο, της "Wind", στο οποίο άλλαξε ο συσχετισμός και την πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ακόμα δημιουργήθηκαν δύο επιχειρησιακά σωματεία. Το ένα στον όμιλο "Vodafone", που δέχεται ως μέλη του κάθε εργαζόμενο από όλο τον όμιλο, σε αντίθεση με αυτό το μόρφωμα που είχε καταντήσει το ΠΑΣΕ. Το δεύτερο είναι το επιχειρησιακό στην "Cosmote eValue", που και αυτό έχει αφήσει απέξω τους διαχωρισμούς μεταξύ εργαζομένων, τους οποίους προωθεί η εργοδοσία».

Η δράση που ανέπτυξε το ΣΕΤΗΠ, υπογράμμισε, «υποχρέωσε και τις άλλες δυνάμεις να ανοίξουν τη συζήτηση για το ζήτημα της ύπαρξης κλαδικής Ομοσπονδίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΤΗΠ από την ίδρυσή του». Ωστόσο, επισήμανε, το ζήτημα αυτό δεν είναι μονοδιάστατο, «πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων στο κίνημα του κλάδου, σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε επιχειρησιακό». Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε πρόταση, που υπερψηφίστηκε από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, το ΣΕΤΗΠ να ζητήσει να εγγραφεί και στην ΟΜΕ ΟΤΕ, όπως είναι μέλος και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Περιεχόμενο πάλης που απαντά στη ρίζα της επίθεσης

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν μεταφέρθηκε εμπειρία από τη δράση του ΣΕΤΗΠ στους χώρους δουλειάς, αλλά και τον επιζήμιο χαρακτήρα της δράσης των άλλων δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου.

Οπως ειπώθηκε, η Σωματειακή Επιτροπή στην «Teleperformance», που δημιουργήθηκε το Δεκέμβρη του 2017, κατάφερε να πετύχει πολλά. Στάθηκε στο πλάι των εκατοντάδων εργαζομένων που απέλυσε μαζικά η εργοδοσία. Εδωσε μάχη ενάντια στις προσπάθειες εφαρμογής αντεργατικών σχεδιασμών, ενάντια στις προσπάθειες της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Πέτυχε να προσληφθούν ξανά πολλοί εργαζόμενοι και ακύρωσε αρκετά από τα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας. Αλλος εργαζόμενος από την ίδια εταιρεία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι συνάδελφοι στην «Teleperformance», μεταξύ των οποίων και πολλοί μετανάστες, αναγνωρίζουν πως το ΣΕΤΗΠ και η Σωματειακή Επιτροπή κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα.

Ο καθορισμός της βασικής αιτίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, στο φόντο της εξαγοράς της «Cyta» από τη «Vodafone», ήταν το βασικό σημείο αντιπαράθεσης στον όμιλο «Vodafone» με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις που στέκονται ενάντια στο ΠΑΜΕ. «Στην περιγραφή της κατάστασης», σημειώθηκε, «σχεδόν όλοι μπορούμε να πάρουμε άριστα. Ομως, από την αρχή οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βάλαμε το ζήτημα ότι οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας καθορίζονται με γνώμονα την κερδοφορία της. Οι άλλες δυνάμεις προσπαθούσαν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από αυτό το κύριο ζήτημα, ότι για την εξαγορά φταίνε οι ανταγωνισμοί, η αναγκαιότητα της επιχείρησης να είναι κερδοφόρα και προσπαθούσαν να αποδώσουν αλλού τις αιτίες. Ο καθορισμός της βασικής αιτίας της κατάστασης καθορίζει και τους στόχους πάλης, κόντρα στις λογικές που προβάλλουν το επιμέρους και το εφήμερο». Παράλληλα, έγινε αναφορά στη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που διευκόλυνε την εργοδοσία του ομίλου προκειμένου να επιβάλει 9ωρη εργασία, την οποία άλλες δυνάμεις, που αυτοαποκαλούνται «αριστερές», τη βάφτισαν «νίκη».

Οπως υπογραμμίστηκε, «ο αγώνας που έχει αποτέλεσμα είναι αυτός που έχει ανειρήνευτο μέτωπο με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις. Που δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει ταξική ειρήνη και συνεργασία ανάμεσα στο κεφάλαιο και τον εργαζόμενο».

Αναφορά έγινε και στη δράση της πλειοψηφίας του ΔΣ στο επιχειρησιακό σωματείο της «ΝΟΚΙΑ», που απορρίπτει οποιαδήποτε συμπόρευση με το ΣΕΤΗΠ εδώ και χρόνια. Η πλειοψηφία, όπως ειπώθηκε, «υπηρετεί μια θολή γραμμή. Δεν φθάνει μόνο να μην είσαι εργοδοτικός ή να είσαι τίμιος αγωνιστής, αν δεν έχεις ξεμπερδέψει με αυταπάτες για αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις, αν δεν αντιπαλεύεις τη λογική ότι οι ανάγκες μας μπορούν να χωρέσουν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτή η λογική, για παράδειγμα, οδήγησε πιο παλιά την πλειοψηφία του σωματείου της "ΝΟΚΙΑ" να περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και να έχει σταματήσει τη διεκδίκηση επιχειρησιακής ΣΣΕ. Πιο πρόσφατα, τους οδήγησε να ψάχνουν για ποιους ιδεολογικούς λόγους δεν υπογράφει ΣΣΕ η εργοδοσία ή να ψάχνουν τα οικονομικά της επιχείρησης για να πείσουν την εργοδοσία ότι τη συμφέρει να υπογράψει ΣΣΕ!».

Στο επίκεντρο η ενιαία πάλη στον κλάδο και σε κάθε χώρο δουλειάς

Από το χώρο της «Cosmote eValue» μεταφέρθηκε η πείρα από τη δημιουργία του επιχειρησιακού σωματείου, που το Φλεβάρη του 2019 έκανε τις πρώτες αρχαιρεσίες του. Ειπώθηκε ότι «το ΣΕΤΗΠ και η Σωματειακή Επιτροπή ήταν το στήριγμα των εργαζομένων τόσα χρόνια. Ανέδειξαν την αναγκαιότητα οργάνωσης σε κλαδικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο και ωρίμασε αυτή η ανάγκη. Βρήκε τεράστια απήχηση στους εργαζόμενους, οργανώθηκε σειρά παρεμβάσεων. Η εργοδοσία και οι άλλες δυνάμεις έριξαν λάσπη στο σωματείο, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη δράση μας. Προσπάθησαν να οργανώσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Σε μέρα απεργίας, εργοδοσία και εργοδοτικός συνδικαλισμός θυμήθηκαν... το "δικαίωμα στην εργασία", αυτοί που κάθε μέρα ξεχνάνε το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, όπως τη θέλουμε εμείς. Τους πειράζει ότι το σωματείο είναι ταξικό. Τώρα είναι ώρα και το Επιχειρησιακό Σωματείο να γίνει στήριγμα του ΣΕΤΗΠ και για την κλαδική και για την επιχειρησιακή ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ».

«Το θέμα της κλαδικής οργάνωσης, που είναι αλληλένδετο με την κλαδική Σύμβαση, είναι ένα αίτημα που έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου», τόνισε εργαζόμενος από τον όμιλο ΟΤΕ, αναφερόμενος στο αίτημα του ΣΕΤΗΠ για μετατροπή της ΟΜΕ ΟΤΕ σε κλαδική Ομοσπονδία. Οπως εξήγησε, το γεγονός ότι στην Ομοσπονδία έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση, τη στιγμή που η εργοδοτική πλειοψηφία λίγα χρόνια πριν δεν ήθελε ούτε να ακούσει τις σχετικές προτάσεις, είναι αποτέλεσμα της δράσης του κλαδικού Συνδικάτου και της πίεσης που αυτή ασκεί. Ακόμα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εγγραφής των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων στα σωματεία.

Για τη σταθερή δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο επιχειρησιακό σωματείο, που έχει αναδείξει την παράταξη «Ταξική Ενότητα» στο τιμόνι του τα δύο τελευταία χρόνια, μίλησε εργαζόμενος από τη «Wind».

Στο «ενδιαφέρον» που επιδεικνύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την «ισότητα», σε έναν κλάδο όπου συγκεντρώνεται σημαντικός αριθμός εργαζόμενων γυναικών, επικεντρώθηκε εργαζόμενη. Αφορμή στάθηκε πρόσφατο «συνέδριο» για τη «διαφορετικότητα» στις επιχειρήσεις και την υπογραφή σχετικής «χάρτας», με τη συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και μιας σειράς εταιρειών των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής. «Οι εργαζόμενες δεν έχουμε ανάγκη από "χάρτες" που υπαγορεύονται και προασπίζονται τα συμφέροντα των λίγων», τόνισε από το βήμα της συνέλευσης και στηλίτευσε την επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων με το επιχείρημα της «ισότητας». Υπενθύμισε, τέλος, τις διεκδικήσεις του ΣΕΤΗΠ για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών, κόντρα στην επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων που υπόσχονται «ίσες ευκαιρίες» στο έδαφος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.