ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση και μέτρα προστασίας στην εργασία
Πέμπτη 6 Ιούνη 2019

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό και μέτρα προστασίας για τους διανομείς απαίτησαν με κινητοποίησή τους χτες εργαζόμενοι του κλάδου.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προκήρυξε στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό και οργάνωσε χτες το απόγευμα κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, θέτοντας στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όσον αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλίες για την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

«Η τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον κλάδο μας, είναι αποτέλεσμα της απλήρωτης δουλειάς, της κατάργησης του 8ωρου και του 5ήμερου, των άθλιων μισθών, της κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό», αναφέρει το Συνδικάτο.

Στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός πλαισίου αιτημάτων, έχει προκηρύξει απεργία για όλους τους εργαζομένους του κλάδου την Τετάρτη 19/6, ενώ για την προετοιμασία της προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 10/6, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπρόσωπο του ΣΕΠΕ, ο οποίος παρέπεμψε σε τριμερείς και «ελέγχους».

«Από εμάς δε θα ξεμπερδέψουν», ξεκαθάρισε ο Νίκος Παπαγεωργίου και κάλεσε τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα σε εργοδότες, αλυσίδες εστίασης, εστιάτορες και ξενοδόχους, καθώς και στις κυβερνήσεις τους, ότι δεν δέχονται να τους ξεζουμίζουν.

Απεργιακή προετοιμασία η απάντηση στα εκρηκτικά προβλήματα

«Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτήν την κατάσταση. Παλεύουμε και διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση και μέτρα προστασίας», τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Αλέκος Περράκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου. Οπως εξήγησε, η «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχονται κυβέρνηση και εργοδότες, ισοδυναμεί για τους εργαζόμενους με ανασφάλιστη δουλειά, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωράρια - λάστιχο, ρεπό με το σταγονόμετρο και ατελείωτο τρέξιμο. Υπενθύμισε πως «σε έναν κλάδο που έχουν σκάσει στα κέρδη μεγαλοεστιάτορες και οργανωμένες αλυσίδες», οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση.

«Το φρένο είναι χρήσιμο μόνο στο δρόμο, μόνο στην οδήγηση. Δεν μπορούμε να φρενάρουμε τις ανάγκες μας, δεν φρενάρουμε τις διεκδικήσεις μας», τόνισε ο Βασίλης Χουλιάρας, διανομέας σε μεγάλη αλυσίδα εστίασης. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διανομείς: Ο «κανόνας» που επικρατεί είναι να δουλεύουν με δικά τους μηχανάκια, να επωμίζονται σε μεγάλο βαθμό το κόστος της συντήρησης, να βρίσκονται στο δρόμο 10 και 12 ώρες τη μέρα. Οπως τόνισε, όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν το έδαφος στο οποίο καταγράφονται τα συχνά εργατικά «ατυχήματα», που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κοστίσει τη ζωή εργαζομένων. «Για τους διανομείς μέτρα προστασίας, κόντρα στα κέρδη της εργοδοσίας», ήταν το σύνθημα με το οποίο «απάντησαν» οι εργαζόμενοι στην παρέμβασή του.

«Εστίες» διεκδίκησης και αγώνα σε χώρους δουλειάς

Με το δικό τους πανό πήραν μέρος στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο της Εστίας των Νέων Εστιών ΕΜΠ. Με αφορμή των απόλυση τριών συναδέλφων τους, μαζί με τον Σύλλογο Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, βρίσκονται τις μέρες αυτές σε κινητοποιήσεις. Χτες έκαναν παρέμβαση στην πρυτανεία και σήμερα, στις 11 π.μ., έχουν προγραμματίσει αντίστοιχη παρέμβαση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. «Εξω οι εργολάβοι από τις Εστίες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία απόλυση», είναι τα αιτήματα που έχουν αποτυπώσει στο πανό τους.

Οπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Τρουλλινός, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου, διεκδικούν «να μπει ένα τέλος στις εργολαβίες, ένα τέρμα στην ανασφάλεια» που αντιμετωπίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία στις αρχές Ιούλη, καθώς το εστιατόριο σταματά να λειτουργεί, χωρίς να ξέρουν αν θα επιστρέψουν από Σεπτέμβρη στη δουλειά, αφού αυτό εξαρτάται από τον εργολάβο που θα το αναλάβει. Αντίστοιχα, μόνο η οργάνωσή τους στο Συνδικάτο και η δράση τους έχουν βάλει μέχρι σήμερα εμπόδια στα σχέδια των εργολάβων για απολύσεις και μείωση του προσωπικού. «Σε άλλη Εστία οι εργαζόμενοι από 27 έχουν απομείνει 11», σημειώνει ο Παναγιώτης, καθώς οι εργαζόμενοι είναι ο «εύκολος στόχος» κάθε εργολάβου που θέλει να αυξήσει τα κέρδη του. Ακόμα και χωρίς να έχει μειωθεί ο αριθμός τους, οι ρυθμοί της δουλειάς είναι εντατικοί: 25 εργαζόμενοι δουλεύουν για τη σίτιση έως και 600 ατόμων, ενώ καλούνται να τα κάνουν όλα. Για παράδειγμα, «υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν στη λάντζα και παράλληλα καλούνται να κάνουν και τους οδηγούς».

Εκτός από τη συγκέντρωση στο υπουργείο, χτες έγινε παρέμβαση στη διοίκηση του αεροδρομίου για τα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε αυτό, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου. Στο επίκεντρο της παρέμβασης βρέθηκαν οι συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που η τουριστική σεζόν ανεβάζει την κίνηση, αλλά και η έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στα καταστήματα. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, σε μια σειρά κουζίνες δεν λειτουργούν εξαερισμός και κλιματισμός, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ενώ καθημερινά είναι τα «ατυχήματα», λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά. Ενα ακόμα ζήτημα που τέθηκε, είναι το μεγάλο κόστος της μετακίνησης των εργαζομένων από και προς το αεροδρόμιο, για το οποίο στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αποζημιώνονται. Η τακτική της διοίκησης του αεροδρομίου είναι να «απαντήσει» σε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων με τον ισχυρισμό πως δεν είναι δική της υπόθεση, αλλά του εκάστοτε εργοδότη. Ομως, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως με τον ίδιο τρόπο η εργοδοσία στα καταστήματα τους κάνει «μπαλάκι» στη διοίκηση του αεροδρομίου, όταν θέτουν τα ίδια αιτήματα.

Κλαδική απεργία στις 19 Ιούνη

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση, με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας! Νέο ξεζούμισμα, με ατέλειωτη δουλειά, με σπαστά ωράρια στις κουζίνες, 7ήμερο, μη υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ, ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και "δουλεμπορικά" παντού», τονίζει το Συνδικάτο. «Οσο περισσότερα κέρδη αποκομίζουν από τη δουλειά μας κάθε χρόνο, τόσο χειρότερες συνθήκες διαμορφώνονται για εμάς τους εργαζόμενους», σημειώνει και καλεί σε απεργία στις 19 Ιούνη.

Στο πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα: Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με δυο συνεχόμενα ρεπό. Επαναφορά και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών και του εφάπαξ. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Αναλυτικά, τα αιτήματα του Συνδικάτου έχουν ως εξής: