ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα προνόμια ζητούν οι βιομήχανοι

Τα «ζόρια» της γερμανικής οικονομίας και ο μεγάλος ανταγωνισμός καθρεφτίζονται και στις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

Παρασκευή 7 Ιούνη 2019

CHLietzmann

Η Αγκ. Μέρκελ με τον Ντ. Κεμπφ (δίπλα της) στη Μέρα Γερμανικής Βιομηχανίας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ολο και πιο έντονα αμφισβητείται η κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), φτάνοντας σε σημείο να ισχυριστεί την περασμένη βδομάδα πως η κυβέρνηση επιβαρύνει την οικονομία. «Η οικονομική κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη, πολλά από τα προβλήματα είναι εγχώρια. Χρειάζεται αλλαγή πορείας. Η κυβερνητική πολιτική βλάπτει τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του BDI, Ντίτερ Κεμπφ, μιλώντας την Τρίτη στη Μέρα της Γερμανικής Βιομηχανίας στο Βερολίνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο BDI εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κυβέρνηση που συνεχίζει σε «μια από τα ίδια», για την αναποφασιστικότητα και παθητικότητά της σε αρκετά ζητήματα, για τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων ήρθε να επιβεβαιώσει πως οι διεργασίες και οι αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας - που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια - συνδέονται άμεσα με ανάγκες και προσδοκίες του γερμανικού κεφαλαίου στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό τμήμα του γερμανικού κεφαλαίου είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τον σχηματισμό του τρίτου μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές του 2017, που θα οδηγούσε σε μεγάλη φθορά τα δυο παραδοσιακά «λαϊκά κόμματα» της Γερμανίας, ενώ υπήρχε έκδηλη ανησυχία για το «κουρασμένο» πολιτικό σύστημα. Αυτή η φθορά επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές, όπου CDU/CSU και SPD είχαν μεγάλες απώλειες, ενώ στη δεύτερη θέση αναδείχτηκαν οι Πράσινοι εκτοπίζοντας για πρώτη φορά το SPD.

Στη δημοσκόπηση «Forschungsgruppe Wahlen» για το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, που δημοσιεύτηκε χτες, οι Πράσινοι εμφανίζονται στην πρώτη θέση με 26%, ξεπερνώντας κατά μία ποσοστιαία μονάδα την CDU/CSU, ενώ το SPD βυθίζεται στην τρίτη θέση με 13%.

«Κλίμα», φοροελαφρύνσεις, ενεργειακή μετάβαση...

«Στις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα για τα δύο κόμματα του μεγάλου συνασπισμού είναι καταστροφικά», τόνισε ο Ντ. Κεμπφ. Αντί για «απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα» η συγκυβέρνηση αναλώνεται σε μικροπολιτικές και σε «μια ανθυγιεινή αναδιανομή, ελπίζοντας ότι (τα δύο κόμματα) θα βελτιώσουν τα ποσοστά τους στην επόμενη δημοσκόπηση». Κάλεσε την πολιτική να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και την καινοτομία και μάλιστα σε όλους τους τομείς: Από την προστασία του κλίματος και τις μεταφορές έως την ψηφιοποίηση.

Καθόλου τυχαία, οι Γερμανοί βιομήχανοι εμφανίζονται να «συμμερίζονται» τις ανησυχίες για το κλίμα, λέγοντας πως «οι επιχειρήσεις μας περιμένουν επειγόντως αποφάσεις και απαντήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση» σε αυτό το θέμα, καθώς οι νέες τεχνολογίες και η λεγόμενη «πράσινη επιχειρηματικότητα» είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Κεμπφ κάλεσε την κυβέρνηση να «θωρακίσει» τις γερμανικές επιχειρήσεις απέναντι σε μια επικείμενη ύφεση, προσθέτοντας ότι αυτές υποφέρουν από την υψηλότερη φορολόγηση και τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη στην Ευρώπη. Ασκησε κριτική για την «κολλημένη» ενεργειακή μετάβαση, την ελλιπή υποδομή για την ψηφιοποίηση, την ανεπαρκή ώθηση της έρευνας κ.ά. Επανέλαβε πως σε Γαλλία και ΗΠΑ έχουν γίνει φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων και ζήτησε την πλήρη κατάργηση του «φόρου αλληλεγγύης». «Η βιομηχανία ζητά να μειωθεί η μέση φορολογία των εταιρειών από περίπου 31% στο 25%», είπε ο Κεμπφ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, κατά μέσον όρο στην ΕΕ οι εταιρείες φορολογούνται με 22%.

«Οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται και αυξάνονται, ενώ για την προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης ο κυβερνητικός συνασπισμός θα επενδύσει μόνο 1 δισ. ευρώ έως το 2023», είπε ο πρόεδρος του BDI, ομολογώντας πως η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στοχεύει βασικά στην ανταγωνιστικότητα απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ και την κερδοφορία των γερμανικών ομίλων.

Ανταγωνισμός και αλληλεξάρτηση

Φυσικά, όλες αυτές οι αγωνίες του BDI δεν αφορούν στη βελτίωση της ζωής και των όρων εργασίας του γερμανικού λαού, αλλά στον ανταγωνισμό και την τακτική απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ. «Αναμφίβολα η Κίνα είναι ο δυνατός παίκτης δίπλα στις ΗΠΑ. Εχουμε μιλήσει εσκεμμένα για "συστημικό ανταγωνισμό" με την Κίνα. Θα ήταν όμως πολύ απλοϊκό, απλά και μόνο να καταγγείλουμε την Κίνα. Η γερμανοκινεζική οικονομική συνεργασία έχει αποφέρει τις τελευταίες 4 δεκαετίες τεράστια κέρδη και ευημερία σε όλες τις πλευρές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του BDI. «Δυστυχώς, πολύ λίγα έχουν γίνει για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς, παρά τις εξαγγελίες (της Κίνας)», πρόσθεσε.

Αλλά και σε σχέση με τις ΗΠΑ, οι βιομήχανοι ζητούν από τη Γερμανία και την ΕΕ «ξεκάθαρες απαντήσεις» και «παρά την απογοητευτική κατάσταση» χρειάζεται να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις.

«Βλέπουμε τις προκλήσεις»

«Βλέπουμε τις προκλήσεις», τόνισε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, απαριθμώντας τα βήματα που έχουν γίνει για τη στήριξη του γερμανικού κεφαλαίου από τον Μάρτη του 2018, όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση: Χρηματοδότηση της ψηφιοποίησης και της έρευνας, ο νόμος που διευκολύνει τη μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού των γερμανικών επιχειρήσεων, ο έλεγχος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενώ ο ρωσικός αγωγός «Nord Stream 2» θα συμβάλει στην «έξοδο από τον άνθρακα».

Εξήγησε ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει πολλά για να βελτιώσει περαιτέρω τις συνθήκες για τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία. Παρέχει περισσότερα χρήματα για έρευνα και ανάπτυξη που θα ωφελήσει το γερμανικό κεφάλαιο και η Γερμανία έγινε μια ελκυστική χώρα για ξένους επιστήμονες και ερευνητές. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν, γιγαντώνεται ο αριθμός των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων που «δεν βγάζουν τον μήνα», μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει χιλιάδες απολύσεις στη χώρα, για να επενδύσουν στην ηλεκτροκίνηση...

Ακόμη υπερασπίστηκε την κυβερνητική στρατηγική για συγχωνεύσεις μεγάλου μεγέθους κατά τα πρότυπα του γερμανικού κολοσσού χημικής βιομηχανίας BASF, την αυστηροποίηση του πλαισίου για επιθετικές εξαγορές γερμανικών εταιρειών από κινεζικές και άλλες εταιρείες, ενώ δεν έλειψε και η κριτική προς τις επιχειρήσεις για έλλειμμα επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών και εμπορίου. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συμβολή του BDI η κυβερνητική πολιτική θα γίνει πιο ...ολοκληρωμένη.

«Η Ευρώπη έχει επίγνωση των προκλήσεων σε καιρούς ραγδαίων αλλαγών», ανέφερε η Μέρκελ, προσθέτοντας, πως γι' αυτόν το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναπτύξει μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιομηχανία, η οποία θα δηλώνει σαφώς ποια είναι η θέση της Ευρώπης στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ. Στάθηκε για ακόμη μια φορά στη σημασία των εμπορικών συμφωνιών και επαίνεσε τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. «Τώρα, η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει να τερματίσει την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ» και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, είπε η Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας είναι αισθητές για τη γερμανική οικονομία.

Η Γερμανία «δεν είναι πια ο κινητήρας της Ευρώπης»...

Το τελευταίο διάστημα, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας προσαρμόζονται διαρκώς προς τα κάτω, με ορισμένους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για εμφανή σημάδια κόπωσης ή ακόμη και ύφεσης. Επίσης, η πρόσφατα δημοσιευμένη Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2019 της ελβετικής IMD δείχνει κατρακύλα της Γερμανίας στη 17η θέση της ανταγωνιστικότητας (από την 6η θέση το 2014).

Σε πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα για τις πιο ελκυστικές χώρες επενδύσεων της συμβουλευτικής εταιρείας ΕΥ, πάνω από το 1/3 των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία εκφράζουν δυσαρέσκεια. Αναφορικά με τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων, η Γερμανία έπεσε από τη δεύτερη στην τρίτη θέση και τώρα βρίσκεται πίσω από τη Γαλλία. Η Μ. Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση παρά την αβεβαιότητα του Brexit. «Το ότι μειώνονται οι ξένες επενδύσεις στη Γερμανία είναι ένα προειδοποιητικό σήμα. Η Γερμανία δεν είναι πια ο κινητήρας ανάπτυξης της Ευρώπης», σχολίασε ο Χούμπερτ Μπαρτ, επικεφαλής της εταιρείας ΕΥ στη Γερμανία.

Ο BDI αναμένει για το 2019 ρυθμό ανάπτυξης στο 1% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, «οι διεθνείς συγκρούσεις (ΗΠΑ - ΕΕ και ΗΠΑ - Κίνας) οξύνουν την ανασφάλεια των επιχειρήσεων και απειλούν τη γερμανική οικονομία, που είναι απαράμιλλη στο εξωτερικό εμπόριο», ενώ σε περίπτωση άτακτου Brexit οι Γερμανοί βιομήχανοι προβλέπουν υψηλό κίνδυνο ύφεσης για το επόμενο έτος.


Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι πιέσεις των επιχειρηματικών ομίλων (2020-05-05 00:00:00.0)
«Επενδυτική επίθεση» από το κράτος ζητούν σοσιαλδημοκράτες και βιομήχανοι (2019-12-14 00:00:00.0)
«Χάνεται η υπομονή» για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (2018-09-26 00:00:00.0)
Εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, έλλειμμα με την Κίνα (2018-02-24 00:00:00.0)
«Ναι» του SPD σε διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό (2018-01-23 00:00:00.0)
Οι προτεραιότητες του κεφαλαίου οδηγούν τις εξελίξεις (2017-11-26 00:00:00.0)