ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η αγωνιστική συνέχεια σήμερα στους δρόμους

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης με τρακτέρ σε πολλά κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Οι καπνοπαραγωγοί κατάγγειλαν τα καταστροφικά μέτρα ΕΕ - κυβέρνησης

Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001

Αποψη από τη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Χιλιάδες καπνοπαραγωγοί και αγρότες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματός τους και σε ερήμωση την ελληνική ύπαιθρο. Κατήγγειλαν την ΕΕ για υποκρισία στο θέμα της επιδότησης του καπνού, που οδηγεί στην εξάλειψη της παραγωγής του προϊόντος στη χώρα μας, την ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγεται από τρίτες χώρες το 70% των καπνών. Οι αγρότες, κρατώντας μαύρες σημαίες, διαδήλωσαν κατά της αντιαγροτικής πολιτικής, φωνάζοντας, εκτός των άλλων: «Να μη γίνει στάχτη το εισόδημα των καπνοπαραγωγών», «Κάτω τα χέρια από τον καπνό».

Το συλλαλητήριο υποχρεώθηκαν να οργανώσουν οι τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, κάτω από την πίεση των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων και των αγροτών, που βρίσκονται σε απόγνωση μετά και τις τελευταίες καταστροφικές αποφάσεις για τον καπνό, το βαμβάκι και μια σειρά άλλα προϊόντα.

Την υπόθεση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων την παίρνουν τώρα στα χέρια τους οι ίδιοι οι καπνοπαραγωγοί, που είναι αποφασισμένοι, όπως έδειξαν με την αγωνιστική τους παρουσία, χθες, να συντονίσουν τους αγώνες τους με τους άλλους αγρότες και ιδιαίτερα με τους βαμβακοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς, που αντιμετωπίζουν τα ίδια οξυμένα προβλήματα. Από τους ίδιους γίνεται κατανοητό ότι για να αντιπαλέψουν αποτελεσματικά την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, θα πρέπει να προχωρήσουν, παραπέρα, σε κοινό μέτωπο με τους άλλους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία κλπ., που πλήττονται επίσης.

Ωστόσο, στις παρεμβάσεις τους, οι ομιλητές των τριτοβάθμιων οργανώσεων, ενώ, από τη μία, πολλές φορές τόνισαν ότι το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποτελεί την αρχή μιας πορείας, δεν παρουσίασαν κανένα χρονοδιάγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων ή και κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών. Γεγονός, που ενισχύει τις εκτιμήσεις πως στόχος τους είναι η εκτόνωση της γενικευμένης δυσαρέσκειας των αγροτών και όχι η κλιμάκωση του αγώνα.

Οι αγρότες Θεσσαλονίκης

Πάντως, συνέχεια στον αγώνα τους δίνουν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλονίκης με τις συγκεντρώσεις με τρακτέρ, που προγραμματίζουν σε κομβικά σημεία του νομού. Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, που διοργανώνουν τις κινητοποιήσεις, περιόδευσαν, χτες, σε πολλά χωριά του νομού και ενημέρωναν τους αγρότες. Ηδη, από το μεσημέρι πολλοί παραγωγοί άρχισαν να συγκεντρώνονται με τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες των χωριών. Οπως δήλωναν οι παραγωγοί, είναι αναγκασμένοι να βγουν και πάλι με τα τρακτέρ τους στους δρόμους, καθώς τα τελευταία μέτρα και οι αποφάσεις για τον καπνό, το βαμβάκι, την κτηνοτροφία και τα άλλα αγροτικά προϊόντα χειροτερεύουν την κατάστασή τους, έτσι που αδυνατούν ν' αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους.

Οι αγρότες Πέλλας

Από αύριο, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες του Νομού Πέλλας, βγάζοντας τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα στις πλατείες των χωριών. Την απόφαση αυτή έλαβαν στη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Αραβησσό της Ν. Πέλλας, μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Κύρια αιτήματα, όπως αναφέρονται στο κείμενο του ψηφίσματος, είναι η ανατροπή της πολιτικής απόφασης για τον καπνό, πληρωμή του συμπήρυνου ροδακίνου, μη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και για ουσιαστικές αποζημιώσεις για τις φετινές ζημιές, κατάργηση και μη εφαρμογή του νέου κανονισμού, κατοχύρωση τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων κλπ.