Σείστηκε η Θεσσαλονίκη
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001

Με μια από τις πιο μαζικές αντιιμπεριαλιστικές-αντιπολεμικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησαν την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για να γίνουν τα οράματα πράξη. Από νωρίς, το απόγευμα του Σαββάτου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε από τους χιλιάδες πολίτες που είχαν κινήσει για το πραγματικά μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού.

Συγκροτημένα, με πορείες που ξεκίνησαν από το χώρο του Χημείου και το άγαλμα του Βενιζέλου, οι φοιτητές και οι εργάτες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση. Εκεί χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το φετινό γιορτασμό της 28ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μίλησαν εκπρόσωποι του ΕΚΘ, του ΣΦΕΑ, της ΕΔΟΘ και της ΦΕΑΠΘ.

Αξιοσημείωτη ήταν η πραγματικά μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας. Της νέας γενιάς που φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της στα σημάδια που άφησε ο Νοέμβρης του '73 και διακηρύττει πως θα σταθεί αντάξια της απαίτησης των καιρών για καθημερινό, κλιμακούμενο αγώνα ενάντια στη «νέα τάξη» και στις κυβερνήσεις που στηρίζουν την πολιτική της.

Ακολούθησε μια μεγαλειώδης πορεία, που συγκλόνισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μια πορεία γεμάτη δυναμισμό και πάθος, που αποτέλεσε προσκλητήριο σε όλο το λαό, σε κάθε νέο, εργαζόμενο, σε κάθε πολίτη, να πάρει τη θέση του δίπλα και μέσα στο μαζικό κίνημα αντίστασης. «Η ανεξαρτησία δεν παζαρεύεται, με αγώνες κατακτιέται και σιγουρεύεται», «Οι φοιτητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», ήταν μερικά απ' τα συνθήματα.

Μόνη υπερδύναμη οι λαοί

Με τα συνθήματα ανυποταγής να ηχούν ασταμάτητα, η πορεία έφτασε μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, όπου οι νεολαίοι της ΚΝΕ μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο περιέγραψαν τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της λαϊκής πάλης απέναντι στα όσα νέα δεινά σχεδιάζονται σε βάρος των λαών της Γης. Τη δύναμη που είναι ικανή να μην επιτρέψει την εφαρμογή των νέων ευρωτρομονόμων που ετοιμάζονται να ψηφιστούν για την παραπέρα περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Η μεγάλη αυτή λαϊκή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στο χώρο όπου βρίσκεται το Μνημείο του Εργάτη. Εκεί οι χιλιάδες διαδηλωτές απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς του Μάη του '36 και ανανέωσαν το ραντεβού τους και πάλι στους δρόμους του αγώνα.