ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Απεργούν στις 19 Ιούνη οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αττική

Απεργία και συγκέντρωση και στην Κέρκυρα

Πέμπτη 13 Ιούνη 2019

Την απόφαση για απεργία επικύρωσε η Γενική Συνέλευση
Σε απεργία την Τετάρτη 19/6 και συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού (Αμαλίας 12), στις 9.30 π.μ., προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Αττική. Την απεργιακή κινητοποίηση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου από την επίθεση της εργοδοσίας, η οποία εντείνεται πάνω στο έδαφος του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Στη σημαντική αυτή απεργιακή μάχη, οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους εκτός από την εργοδοσία και τη στάση της εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ) που στέκεται εμπόδιο στην οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης.

Απόφαση για απεργία την Τετάρτη 19/6 και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο έχει πάρει και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο απαντούν με απεργία στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ.

Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και την ενιαία πολιτική που την υπηρετεί

Η απόφαση για απεργία επικυρώθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, την περασμένη Δευτέρα.

Συγκέντρωση των εργαζομένων στο λόμπι του «Royal Olympic»
«Το γεγονός ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν σημαίνει ότι στους τόπους δουλειάς, ιδιαίτερα στον κλάδο μας, δεν συνεχίζονται η εργοδοτική αυθαιρεσία, η εντατικοποίηση, η απληρωσιά, τα εργατικά ατυχήματα», σημείωσε μιλώντας στη Συνέλευση ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα, θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται η πολιτική που εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους», πρόσθεσε.

«Οσο μεγαλώνουν τα κέρδη τους, τόσο τους ανοίγει η όρεξη για ακόμα περισσότερη, βαθύτερη εκμετάλλευση της δικής μας δουλειάς», σχολίασε, αναφερόμενος στις εργοδοτικές αξιώσεις που δεν έχουν τέλος. Υπενθύμισε τις απαιτήσεις των ξενοδόχων για «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους, εξαιρέσεις επιχειρήσεων από την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Με αφορμή τη συζήτηση για την 7ήμερη εργασία και την προσχηματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επισήμανε πως η κλαδική Σύμβαση στα ξενοδοχεία, την επέκταση της οποίας διαφήμιζαν τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, λύνει τα χέρια των ξενοδόχων, ώστε να επιβάλουν και με τη βούλα ασταμάτητη δουλειά τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

Απέναντι στο «παραμύθι» των επενδύσεων που «ανοίγουν δουλειές», ο Γ. Στεφανάκης αντέταξε την πείρα των εργαζομένων του κλάδου από τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τις ανακαινίσεις και επεκτάσεις επιχειρήσεων: Αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», που συνοδεύτηκε από απολύσεις του προσωπικού αλλά και παραιτήσεις δεκάδων εργαζομένων που κλήθηκαν να δουλέψουν με το άνοιγμα της νέας μονάδας, κάτω από το βάρος της εντατικοποίησης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα από μια σειρά επιχειρήσεις, όπου οι νέοι «επενδυτές» φέρνουν ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς.

«Τα δεκάδες νέα ξενοδοχεία και εστιατόρια που ανοίγουν κάθε χρόνο στην Αττική, το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για τους επενδυτές, τους καπιταλιστές, ολοένα χειρότερες συνθήκες δουλειάς των εργαζόμενων, όλο και λιγότερες ελεύθερες παραλίες για τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής», υπογράμμισε.

Παρεμβάσεις για τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς

Το κλαδικό Συνδικάτο, τα επιχειρησιακά σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα σχεδιάζουν τη δράση τους, ώστε να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού, με συσκέψεις, συνελεύσεις, συλλογικές αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση καθώς και παρεμβάσεις για τα προβλήματα σε χώρους δουλειάς.

Στο λόμπι του ξενοδοχείου συγκεντρώθηκαν χτες οι εργαζόμενοι στο «Royal Olympic», δίνοντας απάντηση στα προβλήματα της εντατικοποίησης, της εκ περιτροπής εργασίας, της έλλειψης μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους.

Η παρέμβαση στο ξενοδοχείο έγινε με αφορμή το εργατικό «ατύχημα» που συνέβη τις προηγούμενες μέρες αλλά και τις συνθήκες εντατικοποίησης κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι καμαριέρες. Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος γλίστρησε, έπεσε και τραυματίστηκε, ενώ το επιχειρησιακό Σωματείο τονίζει πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αφού στο προσωπικό δεν έχουν χορηγηθεί κατάλληλα αντιολισθητικά υποδήματα. Οσον αφορά τις καμαριέρες, η εργοδοσία αξιώνει να δουλεύουν υπερωρίες, ενώ την ίδια στιγμή έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία. Από τη μια, δηλαδή, αξιοποιεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που της επιτρέπουν να κόβει και να ράβει τα μεροκάματά τους, να τους στερεί το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, και από την άλλη πιέζει για υπερωρίες, ώστε λιγότερες εργαζόμενες να βγάζουν τη δουλειά.

Στο έδαφος αυτό, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο έστειλαν στην εργοδοσία μήνυμα με τη χτεσινή τους παρέμβαση ότι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία του κλάδου.

«Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς! Στις 19 Ιούνη απεργούμε», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Athens Marriott» (πρώην «Metropolitan»). Το επιχειρησιακό σωματείο συζητά καθημερινά με τους εργαζόμενους στα τμήματα, ενώ έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση, αύριο Παρασκευή, στις 2.30 μ.μ., στο εστιατόριο του προσωπικού.

Στην ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν το δικό τους... ταμείο, καθώς η επένδυση εκατομμυρίων που έκανε η εταιρεία για την ανακαίνιση της μονάδας δεν έχει συνοδευτεί με καμία βελτίωση στους όρους με τους οποίους αμείβονται και δουλεύουν. Απεναντίας, σε κάθε πόστο και ειδικότητα καταγράφονται οξυμένα προβλήματα: Ο υπάλληλος υποδοχής μένει μόνος στη βάρδια με μαθητές, εργαζόμενοι κουβαλούν εκατοντάδες βαλίτσες στην κάθε βάρδια, οι σερβιτόροι γίνονται «λάστιχο» σε όλα τα πόστα του ξενοδοχείου, οι καμαριέρες αναγκάζονται κάτω από το φόβο της ανεργίας να φορτώνονται περισσότερα δωμάτια, οι ελαστικές μορφές εργασίας στερούν σε εργαζόμενους το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Τα αιτήματα του Συνδικάτου