Ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001

Associated Press

Βομβαρδισμοί από τους στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ολα τα μάτια είναι στραμμένα πια στην Κουντούζ, όπου χιλιάδες βρίσκονται υπό πολιορκία και το μέλλον τους είναι άδηλο, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν για 45η μέρα.

Ο «κλοιός στενεύει γύρω από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», Αμερικανοί και Βρετανοί κομάντος έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Λάντεν, δυσκολίες όμως υπάρχουν και αυτό το παραδέχτηκε ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος όμως έκανε παράλληλα σαφές ότι οι προσπάθειες δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (AIP), οι Ταλιμπάν απέκρουσαν επίθεση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έπειτα από βίαιες μάχες, από τις οποίες προκλήθηκε ο θάνατος τριάντα στρατιωτών στους κόλπους των επιτιθέμενων, στην επαρχία Χέλμαντ, δυτικά της Κανταχάρ.

Ενώ λοιπόν η Κανταχάρ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εξακολουθεί να παραμένει υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν μία άλλη πόλη, η Κουντούζ εδώ και δέκα μέρες έχει γίνει ένας ακόμη θύλακας που έχει παραδοθεί στις φλόγες του πολέμου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, περίπου 15.000 έως 20.000 Ταλιμπάν αλλά και ξένοι μαχητές, πιθανώς της Αλ Κάιντα, όπως Πακιστανοί, Αραβες, Τσετσένοι κ.ά., διαπραγματεύονται από την Παρασκευή την παράδοσή τους, ενώ η Βόρεια Συμμαχία έχει δημιουργήσει ένα φονικό κλοιό γύρω τους. Σύμφωνα με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι, «διοικητές των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θέλουν να παραδοθούν άνευ όρων, αλλά μόνον στον ΟΗΕ». Ομως «είναι προφανές ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί, δεν έχει τα μέσα, δεν είναι παρών στην περιοχή, και δυστυχώς δεν έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στο αίτημά τους», δήλωσε ο Μπραχίμι σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντησή του με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Παράλληλα, με μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, που μετέφερε στη Βόρεια Συμμαχία ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Φρανσέσκ Βεντρέλ, ζητείται από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας που πολιορκούν την Κουντούζ «να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους βάσει της διεθνούς νομοθεσίας και να χειριστούν το ζήτημα αυτό με όσο το δυνατόν περισσότερη ανθρωπιά».

Το ενδεχόμενο της μέσω διαπραγματεύσεων αποχώρησης των αλλοδαπών συνεργατών των Ταλιμπάν ανέκυψε από δηλώσεις του στρατηγού της Βόρειας Συμμαχίας που πολιορκεί την Κουντούζ, Μοχάμεντ Νταούντ. Για το ζήτημα υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση της πακιστανικής κυβέρνησης όπου αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ ζήτησε μια ανθρώπινη απάντηση στις προσφορές για παράδοση δυνάμεων στο Αφγανιστάν που προηγουμένως είχαν συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν» και προστίθεται ότι ο Μουσάραφ συζήτησε «τη δέσμευση αυτή της φρουράς στο Κουντούζ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ χτες».

Πάντως, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι «θα είναι εξοργιστικό για μας αν οι αλλοδαποί στο Αφγανιστάν, μέλη της «Αλ-Κάιντα», οι Τσετσένοι και οι άλλοι που συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν, λάβουν την άδεια να αποχωρήσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για μία ξένη χώρα»...

Σε άλλο επίπεδο και σε σχέση με το ανθρωποκυνηγητό του Μπιν Λάντεν, η εφημερίδα «New York Times» αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι ο αμερικανικός στρατός μεταδίδει στο Αφγανιστάν μήνυμα από αερομεταφερόμενο ραδιοσταθμό ότι προσφέρεται αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό ή τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τη CIA να ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια, όχι μόνο για πληροφορίες αλλά και για να πείσουν τους Αφγανούς να συμμετάσχουν και αυτοί στο ανθρωποκυνηγητό έναντι αντιτίμου εννοείται.

Τέλος, η αποστολή 1.600 πεζοναυτών στο Αφγανιστάν προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, είναι θέμα χρόνου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «USA Today».