ΜΙΝΙΟΝ
Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι

Παρέμβαση στη Βουλή των βουλευτών του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και Μ. Κωστόπουλου

Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000

Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των 300 εργαζομένων της επιχείρησης ΜΙΝΙΟΝ ΑΕΒΕ, που οι μεθοδεύσεις του επιχειρηματία Ησαϊάδη την οδήγησαν ουσιαστικά στο κλείσιμο και στην εγκατάλειψή της, παρά την προσπάθεια που έγινε με τη ρύθμιση των χρεών της, αναφέρεται η Εώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην Ερώτηση των κομμουνιστών βουλευτών τονίζεται ότι οι 300 περίπου εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ βρίσκονται τώρα χωρίς δουλιά, ενώ δυστυχώς δεν πρόκειται να πάρουν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα. Κι αυτό επειδή η εταιρία δε διαθέτει περιουσιακά στοιχεία - ιδιαίτερα δε ακίνητα (όσον αφορά τα ακίνητα αυτά ανήκουν σε 125 ιδιοκτήτες, τα οποία είχε μισθώσει η ΜΙΝΙΟΝ). «Η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις απόλυσης και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, που απασχολούνται στη ΜΙΝΙΟΝ ΑΕΒΕ και τελεί υπό πτώχευση λόγω μη εφαρμογής του άρθρου 44 του Ν. 1892/90. Εξάλλου και στο παρελθόν με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την πολιτεία καταβλήθηκαν - μέσω του ΟΑΕΔ - αποζημιώσεις και δεδουλευμένα σε εργαζόμενους των επιχειρήσεων ΓΟΥΝΑΡΑΣ, ΜΠΑΡΚΟ και ΑΙΓΑΙΟΝ», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Να σημειωθεί ότι 60 περίπου από τους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ βρίσκονται σε ηλικία κατά την οποία είναι δύσκολο να προσληφθούν σε άλλη επιχείρηση. Οπως προτείνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αυτοί οι εργαζόμενοι μπορούν να ενταχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, στο οποίο εντάχθηκαν τα ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ.

«Γίνεται φανερό πως τόσο για λόγους ουσιαστικής δικαιοσύνης, όσο και για ανθρωπιστικούς, επιβάλλεται να ρυθμιστούν τα προαναφερθέντα θέματα, ώστε να καταστεί δυνατή η ικανοποίηση των παραπάνω δίκαιων απαιτήσεων», επισημαίνουν οι βουλευτές και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας: «Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να εκδοθούν οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αυτών αιτημάτων;».