ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στις 8 Ιούλη η νέα «λυπητερή» για τους εργαζόμενους και το λαό

Συνεδριάζει για να στείλει χωρίς καθυστέρηση το «σωστό μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση

Πέμπτη 4 Ιούλη 2019

Eurokinissi

Μια μέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης των εκλογών, δηλαδή στις 8 Ιούλη, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γιούρογκρουπ με κεντρικό ζήτημα τις «εκκρεμότητες» της αντιλαϊκής πολιτικής αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» της 3ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» και την ταυτόχρονη έναρξη των διεργασιών για τον 4ο κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η σχετική «συζήτηση» την επομένη των εκλογών γίνεται προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, να σταλεί το «σωστό μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Σε αυτό το φόντο, το «ελληνικό μενού» της συζήτησης και των «επισημάνσεων», που θα αποτελούν στο εξής το πρόγραμμα και της επόμενης κυβέρνησης, περιλαμβάνει:

Κάλπικη αντιπαράθεση για τις «μορφές» των μνημονίων

Την ίδια ώρα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν ένα ακόμη προεκλογικό «γαϊτανάκι», γύρω από τους τρόπους βιώσιμης πρόσβασης του ελληνικού κράτους στις διεθνείς χρηματαγορές, προς αναζήτηση νέων δανείων.

Από τη μια πλευρά, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Μπ. Παπαδημητρίου έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «προληπτικής γραμμής» χρηματοπιστωτικής στήριξης, δηλαδή για μια ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε περίπτωση που διαπιστώνονται δυσκολίες εξόδου στις «αγορές», συνδέοντας αυτήν την προοπτική με αντίστοιχη μείωση του λεγόμενου «αποθέματος» («μαξιλάρι ασφαλείας») που έχτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τα δάνεια της Ευρωζώνης και από τα ματωμένα πλεονάσματα.

Απαντώντας, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, είπε ότι «αποφύγαμε την πιστοληπτική γραμμή ακριβώς επειδή με το "μαξιλάρι ασφαλείας" των 34 δισ. η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι το «μαξιλάρι ασφαλείας» όχι μόνο δεν πρέπει ν' αλλοιωθεί, αλλά και να κατοχυρωθεί θεσμικά, καθώς αποτελεί «μια εθνική γραμμή άμυνας για το μέλλον»...

Σε κάθε περίπτωση, το καθοριστικό κριτήριο για την περαιτέρω «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους, έτσι ώστε να διευκολύνεται και η πρόσβαση στις χρηματαγορές, είναι η περαιτέρω κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, με βάση, βέβαια, και τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ.

Θυμίζουμε ότι η προγραμματισμένη αποπληρωμή των δανείων προς την Ευρωζώνη φτάνει μέχρι και το 2060, ενώ το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2023 - 2060 προδικάζεται κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Βέβαια, το κριτήριο για το ύψος των πλεονασμάτων τις επόμενες δεκαετίες συνδέεται με τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή των δανειστών του ελληνικού κράτους από τα χαράτσια και τις περικοπές που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες.