ΕΥΒΟΙΑ
Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Μανίκια

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Ευβοίας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς

Παρασκευή 5 Ιούλη 2019

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 2.15, στην περιοχή Μανίκια του δήμου Κύμης στην Εύβοια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έκαιγε αγροτοδασική έκταση, ενώ οι στάχτες από τη φωτιά και ο καπνός, λόγω του αέρα, έφταναν μέχρι την Αμάρυνθο.

Στην πυρκαγιά που έκαιγε στα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια, Θαρούνια, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Ευβοίας. Κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε με το επιτελείο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ επικοινώνησε και με τις τοπικές αρχές. Ο Γ. Μαρίνος, σε δήλωσή του χτες το απόγευμα, τόνισε πως «η πυρκαγιά είναι μεγάλη και οι κίνδυνοι για τα χωριά σοβαροί. Αυτή την ώρα απαιτείται να πέσουν όσο γίνεται περισσότερες εναέριες και επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση, πριν νυχτώσει».

«Δικαίως το ΚΚΕ», συμπλήρωσε, «εξέφρασε έγκαιρα την ανησυχία του και με συνεχείς παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, στην Τοπική Διοίκηση, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στα δασαρχεία, ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών προληπτικών μέτρων, καυτηριάζοντας την προκλητική καθυστέρηση της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης». Καταλήγοντας, επεσήμανε πως η Εύβοια είναι περιοχή υψηλού κινδύνου και χρειάζεται ενίσχυση αυτές και τις επόμενες μέρες.


Στο συμβάν επιχειρούσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα, πέντε αεροσκάφη «Κανανταίρ» και τέσσερα ελικόπτερα, καθώς και τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 19 πυροσβέστες, ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με έξι οχήματα και δώδεκα πυροσβέστες και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν πέντε υδροφόρες ΟΤΑ, η ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ και η Δασική Υπηρεσία. Επιπλέον είχαν ειδοποιηθεί τρεις υδροφόρες και δύο μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Μακρυχωρίου και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο με ενέργειες του δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Περίπου 100 άτομα μεταφέρθηκαν σε διπλανό χωριό. Η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς τον οικισμό Θαρούνια, ενώ κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού. Οι φλόγες ήταν στην κορυφογραμμή πάνω στο βουνό. Στην περιοχή δεν ήταν δυνατόν να επέμβουν επίγειες δυνάμεις και καταβάλλονταν προσπάθειες να ελεγχθεί η πυρκαγιά με εναέρια μέσα. Αν αυτό δεν γινόταν κατορθωτό, υπήρχε κίνδυνος για τις λαγκαδιές της περιοχής και για το χωριό.

Σύμφωνα με δηλώσεις σε ΜΜΕ του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, η φωτιά πέρασε δίπλα από το χωριό Μακρυχώρι. «Μέχρι στιγμής δεν έχει απειληθεί καμιά κατοικία, δεν έχουμε καμιά τέτοια πληροφορία», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως έχει γίνει σχετική προετοιμασία και στα χωριά προς τα οποία κατευθυνόταν η πυρκαγιά.