ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΕ
Στέλνουν μήνυμα αντιλαϊκής κλιμάκωσης από το πρωί της «επόμενης μέρας»

Το «μεταμνημονιακό» αντιλαϊκό πρόγραμμα, που έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη της ΝΔ, στο επίκεντρο του Γιούρογκρουπ στις 8 Ιούλη

Παρασκευή 5 Ιούλη 2019

Eurokinissi

Στις 7 ψηφίζουμε, στις 8 το Γιούρογκρουπ θα δώσει το «σήμα» της νέας αντιλαϊκής επίθεσης
Με σημαδεμένη την αντιλαϊκή ατζέντα της επόμενης μέρας και αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης των εκλογών, συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Γιούρογκρουπ, με κεντρικό ζήτημα τις «εκκρεμότητες» της αντιλαϊκής πολιτικής αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» της 3ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» και μάλιστα με την ταυτόχρονη έναρξη των διεργασιών για τον 4ο κύκλο αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Στην ατζέντα με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ιεραρχείται η «συζήτηση» γύρω από την 3η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ τονίζουν ότι θα σταλεί το «σωστό μήνυμα», ανεξάρτητα βέβαια από την κυβέρνηση που θα προκύψει.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το ...«σωστό μήνυμα» θα διοχετευθεί από το πρωί της Δευτέρας, ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης (ανεξάρτητα βέβαια από την εκκρεμότητα αναφορικά με την εκπροσώπηση του ελληνικού κράτους), καθώς τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», τα ορόσημα και οι «εκκρεμότητες» φιγουράρουν τόσο στην 3η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στη συμφωνία σε επίπεδο Γιούρογκρουπ (Ιούνης 2018) αναφορικά με την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων για την περίοδο μέχρι το 2022.

Το «σωστό μήνυμα»

Σ' αυτό το φόντο, το «ελληνικό μενού» της συζήτησης και των επισημάνσεων με τις οποίες θα προχωρήσει η προσεχής συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει:

-- Τις περίπου 15 «εκκρεμότητες» του 3ου κύκλου της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», που βέβαια θα μεταφερθούν στον επόμενο.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι «καθυστερήσεις» στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, η κλιμάκωση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» λαϊκών νοικοκυριών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ κ.ά.

-- Τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά» που ήδη έχει υποδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των στοιχείων το φθινόπωρο φέτος, με φόντο την κατάθεση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023, όπου βέβαια θα ενσωματωθούν και οι στόχοι της αντιλαϊκής συμφωνίας για με τα πρωτογενή πλεονάσματα της ερχόμενης 4ετίας, συμφωνίας που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία δεσμεύεται και η ΝΔ.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αντιλαϊκή σούμα για τη διετία 2019 - 2020 ξεκινά από τα 4,6 δισ. και φτάνει μέχρι 5,8 δισ. ευρώ.

Σ' αυτό το φόντο και παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων, η Κομισιόν διαπιστώνει σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».

-- Αναβολή μέχρι νεωτέρας παίρνει η απόφαση για την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής ενός τμήματος από τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος, την οποία μέχρι πρόσφατα διαφήμιζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ συνδυάζεται με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των «προαπαιτούμενων» που έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Συνεχίζει να γράφει το αντιλαϊκό «κοντέρ»

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι ο λαός από την 8η Ιούλη θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ακόμα γύρο αντιλαϊκής επίθεσης, στο πλαίσιο και των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων και της «ενισχυμένης εποπτείας» που, όπως έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «είναι ένα στιβαρό μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας, που θα καταστήσει δυνατή τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς και της εξέλιξής της», συμπληρώνοντας πως η ενεργοποίηση του «μεταμνημονιακού» μνημονίου κρίθηκε σκόπιμη μεταξύ άλλων προκειμένου «να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Θυμίζουμε ότι η αντιλαϊκή συμφωνία προβλέπει διαδοχικές ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις» αλλά και νέα φουρνιά εκταμιεύσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως κίνητρο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα επόμενα χρόνια. Οι εκταμιεύσεις της «επόμενης μέρας» αφορούν επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα και την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους το 2012.

Την ίδια ώρα, η αδιάλειπτη συνέχιση των μνημονίων διαπερνά όλα τα επίσημα κείμενα και τις συμφωνίες της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» της ΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, το ελληνικό κράτος «δεσμεύτηκε στο Γιούρογκρουπ να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου. Εχει δεσμευτεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινωνικής πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης». Αλλωστε, η συμφωνία προβλέπει ρητά τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τη μεταπρογραμματική περίοδο».

Επίσης, και με τη «βούλα» της Κομισιόν επιβεβαιώνεται ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το «μισθολογικό κόστος» θα «πρέπει να διασφαλιστεί τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Το «κοντέρ» δηλαδή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο δεν μηδενίζει αλλά συνεχίζει να γράφει από εκεί που το αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού - όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Κομισιόν - «τα μεταρρυθμιστικά μέτρα και οι προσπάθειες εξυγίανσης θα έχουν σωρευτικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου και, ως εκ τούτου, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και πολύ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», δηλαδή μετά το 3ο μνημόνιο, που αφήνει παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη διάδοχη κυβέρνηση.

Εξάλλου, δείχνοντας το βάθος χρόνου στο οποίο εκτείνεται η «μεταμνημονιακή» αντιλαϊκή καταιγίδα, οι επεξεργασίες σε επίπεδο Γιούρογκρουπ δείχνουν ότι η προγραμματισμένη αποπληρωμή των δανείων προς την Ευρωζώνη φτάνει μέχρι και το 2060, ενώ το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς για την περίοδο 2023 - 2060 προδικάζεται κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Βέβαια, το κριτήριο για το ύψος των πλεονασμάτων στις επόμενες δεκαετίες συνδέεται με τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή των δανειστών του ελληνικού κράτους από τα χαράτσια και τις περικοπές που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, μέσω των πλεονασμάτων.