ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Στην ίδια ρότα με πυξίδα τα προτάγματα του κεφαλαίου και ως αντιπολίτευση
Δευτέρα 8 Ιούλη 2019

INTIME NEWS

Υπερασπιζόμενος τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησής του υποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλ. Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας το εγχώριο κεφάλαιο ότι το κόμμα του θα συνεχίσει και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπηρετεί τα προτάγματά του, «έτοιμο να επανέλθει όταν το πλήρωμα του χρόνου», δηλαδή οι ανάγκες της αστικής τάξης, το απαιτήσουν, και παρουσιάζοντας την εναλλαγή στην αστική διαχείριση ως την «πεμπτουσία της δημοκρατίας». Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε πως θα προωθήσει τις αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκρίνεται καλύτερα στο ρόλο του ως πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος και δύναμης της αστικής διαχείρισης.

Οπως υποστήριξε, η εκλογική ήττα οφείλεται στο ότι «για πρώτη φορά είχαμε εθνικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και έγιναν με τόσο συντριπτική παράσταση νίκης υπέρ των αντιπάλων μας, γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολο αυτόν τον αγώνα». Πρόσθεσε δε ότι το αποτέλεσμα «κάθε άλλο παρά στρατηγική ήττα είναι» και συνέστησε στη ΝΔ η επάνοδός της στη διακυβέρνηση «να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε κατακτήσεις προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας», όπως είπε, συνεχίζοντας να βαφτίζει «το κρέας ψάρι» σε ό,τι αφορά την τετράχρονη διακυβέρνησή του, που τσάκισε παραπέρα τα λαϊκά δικαιώματα, στρώνοντας το χαλί στη ΝΔ.

Σε αυτό το πνεύμα, εξάλλου, περηφανεύτηκε ότι παρέλαβε μια χώρα στο έλεος της χρεοκοπίας και παραδίδει «χώρα ελεύθερη, με 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού και ανακτημένο κύρος και αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο», όλα «επιτυχίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «χτισμένες» πάνω στο τρίτο μνημόνιο, τους εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους και τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις έως το 2060, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ως αντιλαϊκή «παρακαταθήκη» της.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε οργανωτικές αλλαγές και προσαρμογές στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε πιο αποτελεσματικά να παίζει το ρόλο του «έτερου πόλου» στο δικομματικό παιχνίδι και για την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, λέγοντας πως «σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, πολύ πιο συνειδητά αυτή τη φορά, μας δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του, και ένα μεγάλο ποσοστό, μόλις 4 μονάδες κάτω από το ποσοστό του εκλογικού μας θριάμβου του 2015, κοντά στο 32%, που μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και στην κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Διαβεβαίωσε δε το κεφάλαιο ότι θα ασκήσει «υπεύθυνη αντιπολίτευση» και θα προετοιμαστεί «ώστε πιο ώριμοι να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου» και ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναπάρει από την αστική τάξη το χρίσμα της αστικής διαχείρισης.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «δεν θα αρνηθεί» να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για το εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως περαιτέρω εξηγήσεις.