Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια αύριο

Απεργούν αύριο καθηγητές και δάσκαλοι. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Στις 11.00 πμ στα Προπύλαια η συγκέντρωση στην Αθήνα

Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000

Με πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους, απαντούν αύριο οι καθηγητές στην κυβερνητική επίθεση ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απεργούν στις 3 και 4 Φλεβάρη, με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640. Στις 3 Φλεβάρη απεργούν και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το συλλαλητήριο στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 11 πμ στα Προπύλαια και μαζί τους θα βρεθούν και μαθητές, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, συμπαραστεκόμενοι στους απεργούς καθηγητές τους.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και τα συλλαλητήρια, γιατί, όπως τονίζει, «μέσα στους αγώνες, με τους κοινούς στόχους, χτίζουμε την πραγματική ενότητα και διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας. Να στείλουμε μήνυμα αποδοκιμασίας και αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΟΝΕ και ταυτόχρονα να σηματοδοτήσουμε τη διάθεσή μας για προάσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αναφέρεται στις επιπτώσεις των αντιεκπαιδευτικών νόμων, που, μαζί με τη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική, «έχουν καταφέρει να κλείσουν μέχρι σήμερα πάνω από 300 σχολεία (οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις σχολείων θα συνεχιστούν πιο έντονα), να πετάξουν βίαια έξω από το σχολείο δεκάδες χιλιάδες μαθητές, με αποτέλεσμα η Γ` Λυκείου να αριθμεί φέτος 72.000 από τις 120.000 μέχρι πέρσι, κάνοντας τη μόρφωση άπιαστο όνειρο για τα παιδιά της εργατικής τάξης». Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΕ τονίζει ότι τα λειτουργικά προβλήματά τους «είναι συνειδητή επιλογή, αποτέλεσμα του ίδιου του χαρακτήρα τους, αφού αυτές οι "σχολικές" μονάδες προορίζονται για θερμοκοιτίδες απασχολήσιμων και ανέργων. Αποκαλύπτεται ότι στόχος της "μεταρρύθμισης" δεν είναι να μορφωθεί καλύτερα όλη η νεολαία, ούτε βέβαια η ελεύθερη πρόσβαση, αλλά ο δραστικός περιορισμός και η αυστηρότερη ταξική επιλογή αυτών που θα ολοκληρώσουν το λύκειο». Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αναφέρει ότι «την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί βιώνουν και αυτοί, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, με τους μισθούς τους καθηλωμένους σε επίπεδα φτώχειας, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να εξαφανίζονται, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τεράστια επιχείρηση συκοφάντησης από τη μεριά της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο.»

Αναφερόμενη στη σημασία των αγώνων η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει ότι «αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να αποκρουστεί με προτάσεις και στόχους για ένα δήθεν καλύτερο Ενιαίο Λύκειο ή την επιστροφή στα ΤΕΛ και την αυταπάτη της αναβάθμισης των ΤΕΕ που προβάλλουν οι άλλες δυνάμεις. Ούτε βέβαια με την καλλιέργεια αυταπατών και τον αποπροσανατολισμό του κλάδου για μια ιδιαίτερη - καλύτερη μεταχείριση μέσω του μισθολογίου» και καλεί σε συντονισμό του εκπαιδευτικού και του εργατικού κινήματος, σε παλλαϊκό κοινωνικό μέτωπο, που δε θα περιοριστεί στην ανάγκη να καταργηθούν οι νόμοι 2525 και 2640, αλλά θα διεκδικήσει την καθιέρωση ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους.