«Εφυγε» από τη ζωή ο Αντρέα Καμιλέρι
Πέμπτη 18 Ιούλη 2019

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο πολυδιαβασμένος Ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι, «πατέρας» του διάσημου «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο».

Γεννήθηκε στο Πόρτο Εμπέντοκλε, πόλη της Σικελίας, το 1925. Το 1944 ξεκίνησε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Λογοτεχνίας, αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Την ίδια περίοδο οργανώνεται στο Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ξεκινά τη δημοσίευση διηγημάτων και ποιημάτων. Σπούδασε ακόμα σκηνοθεσία στην Ακαδημία Δραματικής τέχνης Silvio d'Amico και ξεκίνησε να εργάζεται ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το 1954 συμμετείχε σε διαγωνισμό για την πρόσληψη υπαλλήλων στην ιταλική κρατική τηλεόραση, αλλά δεν προσελήφθη αρχικά λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Για χρόνια δούλεψε ως σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου.

Τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε τη συγγραφή αστυνομικών βιβλίων με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, που του χαρίζουν παγκόσμια αναγνώριση. Τα βιβλία του με ήρωα τον Μονταλμπάνο έχουν πολλές φορές βρεθεί στη λίστα των μπεστ σέλερ στην Ιταλία, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και μεταφερθεί στην τηλεόραση. Η δράση των βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Μονταλμπάνο τοποθετείται σε μια φανταστική πόλη, η οποία μοιάζει πολύ με τη γενέτειρα του Καμιλέρι. Γενικότερα, σε όλα του τα βιβλία είναι παρούσα η διάλεκτος και η ζωή των Σικελών.

Ο Καμιλέρι ήταν πολέμιος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ στην οποία πρωτοστατεί η ιταλική κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή, σε μια από τις τελευταίες τηλεοπτικές μεταφορές του Μονταλμπάνο, όπου ο επιθεωρητής πηδά στη θάλασσα για να ανασύρει το πτώμα νεκρού πρόσφυγα.