ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ 251 ΓΝΑ
Κινητοποιήσεις για το θάνατο συναδέλφου τους και την πολύμηνη απληρωσιά

Πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας σήμερα

Παρασκευή 19 Ιούλη 2019

Από τη χτεσινή στάση εργασίας των εργολαβικών καθαριστριών
Στάση εργασίας, καταγγέλλοντας το θάνατο συναδέλφου τους από θερμοπληξία την ώρα που εργαζόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, πραγματοποίησαν χτες οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της «Οικολογικής ΑΕ» στο ΓΝΑ.

Την κινητοποίηση στήριξαν τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων. Μετά από Γενική Συνέλευση, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε νέα στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.).

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής στάσης εργασίας δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία καθαρισμού, με τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση, καταγγέλλοντας το θάνατο συναδέλφου τους που πέθανε την προηγούμενη βδομάδα καθαρίζοντας εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες καύσωνα.

Σε όλα αυτά, προστίθεται το γεγονός ότι οι 80 εργολαβικοί εργαζόμενοι της «Οικολογικής ΑΕ» είναι εδώ και πέντε μήνες απλήρωτοι.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των Σωματείων και εκλεγμένων στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ο διοικητής του νοσοκομείου, όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση οι συνδικαλιστές, δήλωσε αναρμοδιότητα για τις συνθήκες εργασίας των καθαριστών, λέγοντας ότι αυτά τα θέματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του εργολάβου. Τα σωματεία, από την πλευρά τους, στηλίτευσαν το γεγονός ότι ο θάνατος του Ρ. Π. «θάφτηκε» από όλους τους αρμόδιους, εντός κι εκτός νοσοκομείου, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη να διασφαλίζονται όλα τα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων. Οπως επισήμαναν και μετά τη συνάντηση, συνεχίζεται η μετακύλιση ευθυνών μεταξύ διοίκησης νοσοκομείου, εργολάβου και των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η διοίκηση του νοσοκομείου, ανέφεραν, μπορεί φραστικά να τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των εργαζομένων να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας και να πληρώνονται κανονικά τα δεδουλευμένα τους, ωστόσο την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στο πώς λειτουργεί ο εργολάβος...

Στις 31 Ιούλη λήγει η σύμβαση έργου του νοσοκομείου με την «Οικολογική ΑΕ». Από 1η Αυγούστου οι εργαζόμενοι θα συνάπτουν συμβάσεις 10 ημερών με εργολαβική εταιρεία είτε του ίδιου ιδιοκτήτη με διαφορετική επωνυμία και ΑΦΜ, είτε άλλων, με λιγότερα ένσημα και άδειες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις ατομικές συμβάσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ακόμη όμως κι αν όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην καθαριότητα υπογράψουν ατομική σύμβαση με τον εργολάβο - νοσοκομείο, αυτή θα έχει μόνο διετή χρονικό ορίζοντα και αντίστοιχα μειωμένα δικαιώματα.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και ταξικά σωματεία που στηρίζουν τον αγώνα τους διεκδικούν: Αμεση λήψη μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Αμεση υπογραφή σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εργοδότη το ίδιο το νοσοκομείο.