ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ
Πρωτοβουλίες συντονισμού για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία
Τετάρτη 24 Ιούλη 2019

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων του νησιού
Σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη με μαζική συμμετοχή σωματεία και φορείς της Λήμνου.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου και του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού, στο κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ» στη Μύρινα Λήμνου. Από τη σύσκεψη αναδείχθηκε και συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Φορέων, με στόχο να διοργανωθεί το επόμενο διάστημα μαζική κινητοποίηση.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου, οι μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, ενώ σημειώθηκαν επίσης η έλλειψη ιατροπαιδαγωγικού κέντρου και η υποβάθμιση των υπηρεσιών του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ της Λήμνου.

Ενδεικτική της άθλιας κατάστασης, που επικρατεί και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι και η αγωνία που εξέφρασαν ασθενείς καρκινοπαθείς, οι οποίοι λόγω έλλειψης ογκολόγου στο νοσοκομείο είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται εκτός Λήμνου για να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Μαδυτινός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πέρα από την καταγραφή των προβλημάτων, έχει σημασία οι διεκδικήσεις και η συντονισμένη δράση να στρέφονται ενάντια στις ίδιες τις αιτίες των προβλημάτων, «που είναι οι πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων τα οποία ψήφισαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Είναι οι πολιτικές που επιβάλλουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, που περικόπτουν την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, που τα οδηγούν στο να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, που υποβαθμίζουν τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταφέρουν ευθύνες και αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, φορτώνοντας με επιπλέον φόρους τους δημότες».

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Λήμνου, μεταξύ άλλων, απαιτεί:

-- Αμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου με το μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός λειτουργίας του. Νέο Οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος.

-- Κάλυψη του νοσοκομείου με τον απαραίτητο ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

-- Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

-- Στελέχωση όλων των αγροτικών ιατρείων με μόνιμο προσωπικό. Στελέχωση του Τοπικού Ιατρείου Μύρινας (πρώην ΙΚΑ) με δύο μόνιμους γιατρούς.

Κάλεσμα μαζικού και οργανωμένου αγώνα από το ΚΚΕ

Σε χαιρετισμό που απέστειλε στους διοργανωτές της σύσκεψης, η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη «να αναπτυχθούν αγώνες μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του νησιού, να δυναμώσει η οργάνωση λαϊκών κινητοποιήσεων που να βάζουν στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και στον τομέα της Υγείας. Το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, θα σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων λαϊκών στρωμάτων».

Αντίστοιχο κάλεσμα αγώνα απευθύνει σε όλους τους κατοίκους του νησιού και η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη.

Παράλληλα, επισημαίνοντας τον αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα ορισμένων απόψεων που ακούστηκαν στη σύσκεψη, π.χ. περί «κακοδιοίκησης του νοσοκομείου», τονίζει ότι «η κάθε διοίκηση εφαρμόζει την ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας».

Και καταλήγει: «Καλούμε τους κατοίκους του νησιού μαζί με τα ταξικά σωματεία να προχωρήσουν σε άμεσους μαζικούς και οργανωμένους αγώνες με το πλαίσιο αιτημάτων των σωματείων. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε την υγεία μας χωρίς να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη».